یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
حجت الاسلام سید محمد رضا شریعتمدار

حوزه/ نشست جریان شناسی اندیشه سیاسی در ایران معاصر از سلسله نشست های جریان شناسی فکری جهان اسلام در مؤسسه گفت و گوی دینی وحدت برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» در این نشست علمی که در محل مؤسسه گفت و گوی دینی وحدت در قم برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمین شریعتمدار، معاون پژوهش  مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام جریان های اندیشه سیاسی در ایران معاصر را بررسی کرد.

وی با اشاره به وجود تفکر تجربه گراها اظهارداشت: از نظر این تفکر، برای تشخیص درست از نادرست، باید از معیار تجربه استفاده کرد؛ به این معنی که آنچه قابل مشاهده هستند و به شکل قانون علمی مطرح شده اند، درست است، مانند قوانین طبیعی و...، ولی در مباحث الهی و معرفتی، با توجه به این که اینها قابل تجربه نیست، حقیقت ندارد و خرافه است.

معاون پژوهش  مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام افزود: البته نه به این معنی که منکر خدا باشند، بلکه درباره آن سخنی نمی گویند و آن را غیر علمی تلقی می کنند.

وی با بیان این که معیار اینها، علوم مدرن است، گفت: در این تفکر، تنها نظراتی داده می شود که تجربی باشد و تنها روش خود را دراین عرصه قبول دارند؛ در چنین شرایطی مباحث زیادی از تجربه خارج است و اینها نمی توانند سخنی دراین باره مطرح نمایند.

حجت الاسلام والمسلمین شریعتمدار به نتیجه رسیدن  در علوم انسانی با تکیه بر روش تجربه گرایی را غیرممکن عنوان کرد و افزود: با توجه به این ضعف بزرگ تفکر تجربه گرایی، علم مدرن پس از مدتی اقتدار خود را از دست داد.

معاون پژوهش  مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام تفکر پست مدرن را در ادامه تفکر مدرن عنوان کرد و گفت: اندیشمندان این تفکر معتقدند میان علوم تجربی و غیر تجربی تفاوتی نیست؛ این رویکرد فلسفی  موجب می شود که همه چیز درست در نظر گرفته شود.

وی با بیان این که دیدگاه های مدرن و پست مدرن در ایران دارای طرفدارانی است، ادامه داد: اگر ما بخواهیم اندیشه سیاسی اسلام و ایران را بر اساس تفکر مدرن و پست مدرن بسنجیم، خواهیم دید که تفکر دینی ما در این جریانات نمی گنجد؛ بنابراین اندیشه های سیاسی ما با چنین تفکراتی کنارن زده می شوند.

حجت الاسلام والمسلمین شریعتمدار با اشاره به دیدگاه اعتباریات از سوی علامه طباطبایی، در زمان رواج تفکرات مارکسیستی اظهار داشت: علامه در برابر تفکرات مارکسیستی می گوید که در مفاهیم انسانی واجتماعی نمی توانیم از چارچوب های  مدرن استفاده کنیم، چراکه این مفاهیم اعتباری است، یعنی جامعه است که می آیند و برای آنها مفاهیم را قرار می دهد. البته علامه طباطبایی به اعتباریات عام نیز قائل است.

معاون پژوهش  مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام افزود: بر اساس نظر علامه طباطبایی، می توان مفاهیمی را از عقل و سیاست مطرح کرد و اندیشمندان را بر دو قسم کلی اندیشمندان و اسلام گرایان سنتی و اندیشمندان و اسلام گرایان نو اندیش تقسیم کرد.

وی اسلام گرایان سنتی را همان اخباری های جدید معرفی کرد که قائل به حجیت ظاهری قرآن کریم نیستند و بسیاری از مسائل مدرن و جدید را رد می کنند.

این محقق حوزوی افزود:  جریان اسلام گرایان نواندیش نیز قائل به اجتهاد است؛ البته در این میان برخی گرفتار سکولاریسم شدند (مانند مشروطه خواهان) ولی بخش دیگری تلاش کرده اند تا تعریفی از عقل و سیاست ارائه دهند که سکولاریسم در آن وجود نداشته باشند که از جمله این افراد قائلین به ولایت فقیه می باشند که پیروان آن تربیت یافتگان حوزه علمیه قم هستند.

حجت الاسلام والمسلمین شریعتمدار خاطرنشان کرد: اینها جریاناتی فکری اند که بر اساس معیار علامه طباطبایی در برابر علوم جدید موضع گرفتند؛ به این معنی که سنتی ها علوم جدید را رد می کنند ولی نواندیشان علوم جدید را می پذیرند.

انتهای پیام// 15/ 313

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha