پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
هجرت حوزویان از قم و تبلیغ در مناطق محروم

حوزه/ دبیر مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که هجرت علما از قم و سکنی گزیدن در بلاد مختلف از جمله مهم ترین دغدغه رهبری و مراجع به شمار می رود، خواستار فراهم شدن زمینه ها و بسترهای این امر شد.

حجت الاسلام و المسلمین حسین بنیادی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» با بیان این که آیات قرآنی و روایات متعددی در باب تبلیغ دین و رفتار مبلغین در این گونه مسایل وارد شده است، اظهار داشت: اساساً هجرت اهل علم به یک منطقه در آموزه های دینی ما به عنوان یک نوع جهاد به شمار می رود چه آن که همواره در آیات و روایات مهاجرت همراه با مجاهدت آمده است.

وی افزود: این مهاجرت گاهی سختی ها و مشقت هایی در بر دارد اما قطعاً توام با برکات و آثار بی نظیری است که در بعد تبلیغ دینی بسیاری از آن ها قابل توجه می باشد.

برکات فراوان حضور روحانیت در بلاد مختلف

این استاد حوزه همچنین با اشاره به تاثیر شگرف روحانیت در ایجاد فضای فرهنگی مطلوب جامعه گفت: ما وقتی به سابقه تاریخی عملکرد روحانیت در بلاد مختلف نگاهی می اندازیم به خوبی متوجه آثار حضور علما در مناطق مختلف می شویم و از این حیث بر خود می بالیم که حوزه های علمیه و علمای ما همیشه منشا خیر و برکات فراوان در جامعه شیعی و اسلامی بوده اند.

وی اضافه کرد: در تاریخ حوزه های علمیه چه آن موقع که نجف و حله محوریت علمی و تبلیغی داشت و چه زمان حاضر که حوزه علمیه قم این نقش را ایفا می کند، علمای بزرگی که در حد مرجعیت به شمار می رفتند وقتی تحصیلات علمی شان به یک مقطعی می رسید، از جمله برنامه هایشان این بود که به صورت دایمی یا موقتی به روستاها و شهرهای کم جمعیت می رفته و به تبلیغ و نشر معارف الهی و کلام اهل بیت(ع) اهتمام می ورزیدند.

حجت الاسلام و المسلمین بنیادی ادامه داد: به همین خاطر هم بود که در گذشته می گفتند حضور علما و شخصیت های روحانی در بلاد و مناطق مختلف به نوعی وضعیت دینی و فرهنگی آنجا را بیمه می کرد و امروز نیز قطعاً همان سیره و سنت جواب می دهد و کسی نمی تواند منکر برکات و دستاوردهای بی شمار هجرت روحانیون به اقصی نقاط کشور شود.

هجرت حوزویان از قم؛ دغدغه جدی رهبری و مراجع

وی با بیان این که یکی از دغدغه های امروز حوزه تجمع فضلا و طلاب و علما در شهر مقدس قم است ، خاطرنشان کرد: البته این امر خوبی هایی دارد اما خوبی های بیشتر وقتی است که تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند در شهرهای مختلف که این مهم در سایه هجرت آن ها و حضور مستمر در دیگر نقاط حاصل می شود.

عضو هیئت رییسه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در دیداری که یکی دو سال پیش با مراجع عظام تقلید داشتیم و خدمت این بزرگواران رسیدیم، بالاترین دغدغه مراجع ناظر به لزوم حضور بیش از پیش حوزویان و علما در شهرهای مختلف کشور بود تا مردم دیگر نقاط از حضور و برکات آن ها در مسیر حفظ دین و دیانت بهره مند شوند.

تاکید آیت الله العظمی سیستانی بر هجرت علما به بلاد

وی افزود: همچنین سال گذشته که به همراه اعضای هیئت رییسه مجموع عمومی جامعه مدرسین در نجف اشرف ، خدمت مراجع عظام رسیدیم، آیت الله العظمی سیستانی درباره هجرت علما و فضلا به بلاد مختلف تاکید فراوانی داشته و به نام و خدمات برخی از علما در شهرستان های مختلف اشاره می کردند که حضور و فعالیت آن ها منشا چه برکات و خدمات دینی و فرهنگی شده است و ایشان مجمع عمومی جامعه مدرسین را به نحوی مامور کردند که نسبت به هجرت علما تلاش بیشتری از خود داشته باشد.

این استاد و محقق حوزوی همچنین ابراز داشت: اساساً دغدغه بزرگان ما به خصوص مقام معظم رهبری که نسبت به هجرت توجه زیادی داشته و بارها بدان تصریح فرمودند این است که فضلا و علما وقتی به درجه ای از علمیت می رسند، آثار علم خود را در شهرستان ها به منصه ظهور برسانند و به هدایت مردمان بلاد مختلف همت بگمارند.

تشکیل کارگروه های حوزوی پس از تاکیدات رهبریحجت الاسلام حسین بنیادی دبیر مجمع عمومی جامعه مدرسین

وی یادآور شد: پس از تاکیدات مقام معظم رهبری در این خصوص در قم کارگروه های متفاوتی تشکیل شد که مساله هجرت بر اساس برنامه دقیق و سنت های اصیل حوزوی انجام شود و تا حدی هم این کار موفق بود، اما باید توجه داشت که تارسیدن به نقطه مطلوب و اثرگذاری مساله هجرت فاصله زیادی داریم.

قدرت بالای تبلیغ سنتی با وجود توسعه فضای مجازی

حجت الاسلام و المسلمین بنیادی همچنین با اشاره به تلاش های دشمن در عرصه های فرهنگی و اجتماعی برای انحراف جامعه و به خصوص نسل جوان از آرمان های انقلابی و اسلامی تصریح کرد: گرچه امروز در جامعه ما به تبع کل دنیا با رشد ماهواره ها و سایت های اینترنتی و به خصوص این اواخر رشد و توسعه شبکه های اجتماعی، زمینه های گناه و فساد زیاد شده و همین مساله لاجرم لزوم توجه ما به تبلیغ در عرصه فضای مجازی را اجتناب ناپذیر می کند ، اما با این حال، همه این ها قدرتشان به اندازه قدرت فیزیکی و تبلیغ چهره به چهره نیست .

وی گفت: در این که برنامه های نامناسب و مبتذل فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و ماهواره دام دشمن برای انحراف جوانان ماست، شکی نیست اما با این حال عرض بنده این است که ما نباید به هیچ وجه از بحث تبلیغ و حضور فیزیکی علما و حوزویان مبلغ در شهرها و روستاهای کشور غافل شویم چرا که پیشتر تاثیر مهم و شگرف آن ها را به عینه دیده ایم.

تاثیر نفس روحانی مشهود است

دبیر مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود به ذکر خاطره ای از بیان تاثیرگذار یکی از علما در تشویق روحانیون به امر هجرت پرداخت و بیان داشت: یادم هست چند سال پیش به همراه جمعی از دوستان فاضل حوزوی در خدمت یکی از علمای به نام بودیم که یکی از حاضرین گفت بنده وقتی در فلان شهر به منبر می روم بیان من را مردم نمی پسندند که آن عالم فرمود شما تبلیغ بروید همین اندازه که در شهر و خیابان قدم می زنید همین اندازه اثر خود را خواهید گذاشت و با توکل بر خدا به رسالت طلبگی و تبلیغی خود بپردازید.

لزوم رفع موازی کاری در هجرت مبلغین حوزه

وی همچنین با اشاره به این که به لطف الهی امروز حوزه علمیه ما با حوزه سابق بسیار متفاوت است، گفت: ما در حال حاضر سازمان ها و معاونت های متعددی داریم که متولی امر تبلیغ و هجرت هستند ولی با این حال کمبود برنامه و گاهی ادارات موازی از جمله مشکلات است چرا که بعضاً وجود موازی کاری ، باعث کندی امور می رود و از حالت پیش رونده مانع می شود

این استاد حوزه تاکید کرد: طبعاً اگر ما نسبت به مساله هجرت و آثار آن و تشویق علمای حاضر در قم بخواهیم کاری انجام دهیم مبنای آن باید ارایه و تدوین یک برنامه صحیح و فعال باشد ، چه آن که با حضور این سازمان ها و ادارات خیال ما از این که کار انجام می شود راحت است اما دغدغه ای که هست داشتن برنامه مدون به جهت تاثیرگذاری لازم است.

علمای شهرستان ها ، زمینه حضور حوزویان را فراهم کنند

وی ابراز داشت: نکته حایز اهمیت دیگر این است که علمایی که هم اکنون حاضر در بلاد هستند باید به نحوی زمینه را فراهم کنند تا حوزویان و علمای قم بهتر بتوانند در مناطق و شهرها مستقر شده و منشا اثر شوند.

وی اضافه کرد: در گذشته نیز همین رویه وجود داشته است ، کما این که مرحوم آیت الله العظمی بروجردی هم وقتی می خواستند به قم بیایند علمای بزرگ دیگر همچون حضرت امام(ره) زمینه را آماده می کردند تا ایشان وارد قم شده و سکاندار عرصه مرجعیت عامه شوند؛ بنابر این ما به دو برنامه نیاز داریم که یک برنامه در مبدا یعنی قم است و یک برنامه در مقصد که علمای بلاد باید شرایط را برای هجرت طلاب فراهم کنند.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • سیدعبدالحمیدتقوی IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۱۲
    0 0
    باسلام شمابزرگوارانی که میفرماییدازشهرمقدس قم هجرت کنیدآیابه فکرعزیزانی که چندسال است ازقم هجرت نموده ودربعضی نقاط تبلیغی بابدترین شرایط به امرتبلیغ مشغول هستندفکرخاصی هم کرده ایدعزیزانی که مشکل بیماری دارندعزیزانی که آرزو دارنددرقم زندگی کنندآیابه فکرخانواده طلاب عزیزهجرت هستیدکه هیچ اعتراض نمی کنندوقس علی هذا........ یافقط میفرماییدکه طلاب ازقم هجرت کنند