یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
حجت الاسلام والمسلمین سروری

حوزه/ رکن اساسی در اجتماعات بشری اخلاق و قانون است ، به عبارت دیگر اجتماع به قانون و اخلاق نیاز دارد و پشتوانه قانون و اخلاق هم فقط دین است.

حجت الاسلام سروری در گفتگو با خبرگزاری«حوزه» گفت: امام علی علیه السلام می فرماید :«لاحیاه الابالدین» اگر دین نباشد حیاتی هم وجود ندارد؛ رکن اساسی در اجتماعات بشری اخلاق و قانون است ،به عبارت دیگر اجتماع، قانون و اخلاق نیاز دارد و پشتوانه قانون و اخلاق هم فقط دین است.

وی افزود: اینکه می گویند اخلاق بدون پایه دینی هم استحکامی خواهد داشت، هرگز باور نکنید، درست مثل اسکناس بدون پشتوانه است که اعتباری ندارد، قانون هم همینطور است،آزادی هم همینطور است، تمام مقدساتی که اجتماع بشر دارد: عدالت، مساوات، آزادی، انسانیت و همدردی، هرچه که به فکر شما برسد، تا پای دین در میان نباشد حقیقت پیدا نمی کند.

مغزها نیرومند شده و دلها ضعیف و ناتوان باقی مانده اند

 این محقق و پژوهشگر حوزه بیان کرد: آلکسیس کارل می گوید: مغزها خیلی پیشرفته شدند؛  اما افسوس که دلها هنوز ضعیف است، دل فقط با ایمان قوی می شود، تمام مفاسد بشریت از این است که مغزها نیرومند شده و دلها ضعیف و ناتوان باقی مانده اند.

وی افزود: یکی از سوالاتی که در اینجا مطرح است، این که آیا تمدن تنها عامل سعات است؟ تمدن برای انسان ابزار می سازد، ابزارهای خوبی که باعث راحت تر شدن ظاهری زندگی انسان شده است اما آدمها را چطور؟ چه چیز می تواند آدم ها را عوض کند؟ چه چیز می تواند به آدمها هدف های مقدس و عالی بدهد؟ چه چیز است که می تواند ارزش های بشری را عوض کند! انسانیت مساوی است با دین و ایمان، و اگر دین و ایمان نباشد، انسانیتی نیست.

دین مایه سعادت انسانهاست

این محقق حوزه علمیه خاطرنشان کرد: کاربرد مهم دین این است که مایه سعادت - عزت -آرامش -نورانیت -کمال - هویت دادن- رفع تحیر  ودر یک جمله باعث بهتر زندگی کردن درآدمی است؛ دین در تمام افراد و در همه ازمنه بیش از هر چیز دیگری مؤثر است و تنها راه سعادت بشر می باشد و صلح و آرامش تنها در سایه دین به وجود می آید و دین است که باعث فداکاری افراد می شود.

وی افزود: تنها دین است که باعث پیشرفت نهضت ها می گردد به همین خاطر و از این جهت پیشوایان نهضت های جهان و زمامداران مقتدر عالم برای پیشرفت خود همواره به دین و امور مذهبی متوسل گشته اند.

حجت الاسلام سروری خاطرنشان کرد: دین برنامه زندگی اخلاقی و اجتماعی است، خواه مستند به وحی باشد یا نباشد و دین باعث یک سری اعمال و مناسک و آداب ویژه میگردد که با عبادت و پرستش همراه است؛  خواه معبود،خدا یا خدایان و یا ارواح و یا برخی مظاهر طبیعی باشد.

وی گفت:  تنها ایمان مذهبی قادر است که انسان را به صورت یک مؤمن واقعی در آورد، هم خودخواهی و خودپرستی را تحت الشعاع ایمان و عقیده و مسلک قرار دهد و هم نوعی تعبد وتسلیم در فرد ایجاد کند؛ به طوری که انسان در کوچکترین مسئله ای که مکتب عرضه می دارد به خود تردید راه ندهد، و هم آن را به صورت یک شیء عزیز و محبوب و گرانبها در آورد در حدی که زندگی بدون آن برایش هیچ و پوچ و بی معنی باشد، و با نوعی غیرت و تعصب از آن حمایت کند.

حجت الاسلام سروری خاطرنشان کرد: به قول استاد مطهری در کتاب ایمان مذهبی می گوید: انسان نمی تواند بدون داشتن ایده و آرمان و ایمان ، زندگی سالم داشته باشد و یا کاری مفید و ثمر بخش برای بشریت و تمدن بشری انجام دهد؛ انسان فاقد هرگونه ایمان ، یا به صورت موجودی غرق در خودخواهی در می آید که هیچوقت از لاک منافع فردی خارج نمی شود  و یا به صورت موجودی مردد و سرگردان که تکلیف خویش را در زندگی و در مسائل اخلاقی و اجتماعی نمی داند.

وی گفت: انسان دائما با مسائل اخلاقی و اجتماعی برخورد می نماید و ناچار باید عکس العمل خاصی در برابر اینگونه مسائل نشان بدهد انسان اگر به مکتب و عقیده و ایمانی پیوسته باشد تکلیفش روشن است  و اما اگر مکتب و آئینی تکلیفش را روشن نکرده باشد ،همواره مردد و سر درگم خواهد بود.

این محقق و پژوهشگر حوزه خاطرنشان کرد: تنها ایمان مذهبی قادر است که انسان را به صورت یک مؤمن واقعی در آورد ، هم خودخواهی و خودپرستی را تحت الشعاع ایمان و عقیده و مسلک قرار دهد  و هم نوعی تعبد وتسلیم در فرد ایجاد کند به طوری که انسان در کوچکترین مسئله ای که مکتب عرضه می دارد به خود تردید راه ندهد  و هم آن را به صورت یک شیء عزیز و محبوب و گرانبها در آورد در حدی که زندگی بدون آن برایش هیچ و پوچ و بی معنی باشد  و با نوعی غیرت و تعصب از آن حمایت کند .

وی گفت: گرایشهای ایمانی مذهبی موجب آن است که انسان تلاشهائی علی رغم گرایش های طبیعی فردی انجام دهد و احیانا هستی و حیثیت خود را در راه ایمان خویش فدا سازد؛ این در صورتی میسر است که ایده انسان جنبه تقدس پیدا کند و حاکمیت مطلق بر وجود انسان بیابد.

این محقق حوزوی بیان کرد: تنها نیروی مذهبی است که قادر است به ایده ها، تقدس ببخشد و حکم آنها را در کمال قدرت بر انسان جاری سازد؛ تفاوت یک ایده مذهبی و غیر مذهبی این است که آنجا که پای عقیده مذهبی به میان آید و به ایده قداست ببخشد ، فداکاریها  ،دفاع از ناموس ،تلاش برای حفظ آرامش اجتماع از روی کمال رضایت و به طور طبیعی صورت می گیرد فرق است میان کاری که از روی رضا و ایمان صورت گیرد که نوعی انتخاب است ، با کاری که تحت تاثیر عقده ها و فشارهای ناراحت کننده درونی صورت می گیرد که نوعی انفجار است .

وی ادامه داد: ثانیا اگر جهان بینی انسان ، صرفا جهان بینی مادی و براساس انحصار واقعیت در محسوسات باشد ، هر گونه ایده پرستی و آرمانخواهی اجتماعی و انسانی برخلاف واقعیات محسوسی است که انسان در آن هنگام در روابط خود با جهان احساس می کند .

این استاد حوزه بیان کرد: آنچه نتیجه جهان بینی حسی است خودپرستی است نه ایده پرستی،  ایده پرستی اگر براساس یک جهان بینی که نتیجه منطقی اش آن ایده است نباشد از حدود خیالپرستی تجاوز نمی کند ، یعنی انسان باید جهانی مجزا از واقعیت های موجود در درون خود و از خیال خود بسازد و با همان خوش باشد ولی اگر ایده پرستی ناشی از دین و مذهب باشد ، متکی به نوعی جهان بینی است که نتیجه منطقی آن جهان بینی پیروی از ایده ها و آرمانهای اجتماعی است.

حجت الاسلام سروری بیان کرد: ایمان مذهب پیوندی است دوستانه میان انسان و جهان ، و به عبارت دیگر نوعی هماهنگی است میان انسان و آرمانهای کلی جهان ، اما ایمان و آرمانهای غیر مذهبی نوعی بریدگی از جهان و ساختن جهانی خیالی برای خود است که به هیچ وجه از جهان بیرون حمایت نمی شود.

وی گفت: ایمان مذهبی تنها یک سلسله تکالیف برای انسان علی رغم تمایلات طبیعی تعیین نمی کند ، بلکه قیافه جهان را در نظر انسان تغییر می دهد ، عناصری علاوه بر عناصر محسوس ، در ساختمان جهان ارائه می دهد ، جهان خشک و سرد مکانیکی و مادی را به جهانی جاندار و ذی شعور و آگاه تبدیل می کند ایمان مذهبی تلقی انسان را نسبت به جهان و خلقت دگرگون می سازد .

این استاد حوزه خاطرنشان کرد: از آنجایی که ضرورت دارد بشر ایده و آرمان و ایمانی داشته باشد و از طرفی ایمان مذهبی تنها ایمانی است که قادر است بشر را زیر نفوذ واقعی خود قرار دهد و از طرف دیگر انسان به حکم سرشت خویش در جستجوی چیزی است که آن را تقدیس و پرستش کند ، تنها راه این است که ایمان مذهبی را تقویت کنیم

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha