به گزارش خبرگزاری «حوزه»، در طول دو ماه محرم و صفر به ویژه در شهرهای مذهبی همچون قم ، مراسم های عزاداری و سخنرانی برگزار می شود و در این میان در کنار هیئات و محافل مطرح و شناخته شده، روضه های خانگی از جمله روضه های زنانه نیز دایر است و حرارتی دیگر بار به بزم شور و شعور حسینی در این دو ماه عزای اهل بیت(ع) می بخشد.
در چنین ایامی به طور خاص بانوان نقش مهمی در برپایی هيئت های خانگي و جلسه های روضه زنانه دارند به طوری که در سال های اخیر به لطف الهی و به برکت عنایت اهل بیت(ع) این روند روز به روز رونق بیشتری به خود گرفته است؛ با این حال آن چه مهم است این که در کنار توجه به رشد و توسعه چنین محافلی مراقب آفت ها و آسیب های آن نیز باشیم.
توجه صرف به احساسات مخاطبان کافی نیست
حجت الاسلام سید بشیر حسینی، شاعر آیینی و از پژوهشگران حوزوی نیز معتقد است که استفاده درست و بجا از شعر و نوحه مداحی در کلیه محافل و هیئات یکی از مهم ترین ضروریات است.
وی با اشاره به این که مداحان و سخنرانان باید در ایام محرم و صفر در عین توجه به برانگیختن احساسات مخاطبان خود و تقویت شور حسینی می بایست در زمینه ارتقای شعور عزاداران بکوشند، گفت: به ویژه مداحان و سخنرانانی که در مجالس روضه زنانه و هیئات خانگی شرکت می کنند باید با توجه به شعر اصیل آیینی و به دور از خرافه و بیان مطالب نادرست ، مانع از ایجاد آسیب ها و آفت ها در این محافل شوند.
اخلاص ؛ رمز توفیق در دستگاه سیدالشهدا(ع)
عضو انجمن شعر طلاب کشور همچنین با بیان این که مداحان و وعاظ و روضه خوانان در دستگاه عظیم سیدالشهدا(ع) جایگاه و مقام رفیعی دارند، افزود: البته باید با اخلاص در این مسیر گام برداشت تا خدای ناکرده دچار غرور و ریا و کارهایی نشد که موجب وهن اهل بیت (ع) می شود.
حجت الاسلام حسینی با اشاره به این که دانش و مهارت، دو شرط اصلي براي سخنراني مفيد در جلسههاي عزاداري و هيئتهاست، ابراز داشت اين نكات بايد در روضههاي زنانه بيشتر رعايت شود و اين در حالي است كه تعداد افرادي كه براي سخنراني فعاليت ميكنند زيادشده و معمولاً خانمها شناخت درستي از سخنرانهاي خانگي ندارند که خود این مساله می تواند آسیب زا باشد.
پرهیز از شیوع خرافات ؛ الزامی فراروی روضه های خانگی
وی همچنین گفت: از این حیث بسیار لازم است که باني هيئت و مجلس زنانه در مورد انتخاب سخنران دقت داشته باشد، در عين حال اگر شما بهعنوان مهمان در يكي از جلسههاي خانگي وارد شديد كه خرافاتي در آن ترويج ميشود بايد قدرت سنجش حقيقت و كذب را داشته باشيد و درصورتي كه مطلب خرافهاي را دريافت كرديد در حد امكان، ديگران را از آن آگاه كنيد.
این شاعر آیینی در خاتمه سخنان خود یادآور شد: توجه به این مساله از این رو حایز اهمیت است که معمولاً هيئتهاي زنانه اين ظرفيت را دارد كه خرافات از آنجا به جامعه تزريق شود، به این خاطر كه خانمها نقشهاي تأثيرگذاري در خانواده دارند و حرفهاي آنها بهتر از طرف همسران و فرزندانشان مورد پذيرش واقع می گردد.
امر مبارکی که باید مراقب آسیب هایش هم بود
زهرا تاجیک، عضو هیئت علمی جامعه الزهرا(س) در همین خصوص با بیان این که شکل گیری و تقویت محافل روضه های خانگی و زنانه فی نفسه در اقامه عزای سیدالشهدا(ع) امر بسیار خوب و مبارکی است، در عین حال اظهار داشت: متاسفانه در سال های اخیر گاه مشاهده می شود که افرادی با سطح سواد و دانش اندک به عنوان سخنران و یا مداح در این جلسات روضه زنانه حاضر می شوند و به قرائت اشعار ، نوحه ها و روضه هایی می پردازند که از حیث سند و منبع تاریخی با مشکل جدی روبروست.
وی افزود: از سویی گاهی احساس می شود که زمینه رقابت مالی بین برخی مداحان و سخنرانان محافل روضه زنانه ایجاد می شود که این مساله در مکتب اهل بیت(ع) و به ویژه در دستگاه سیدالشهدا(ع) مقبول و پذیرفته نیست و این گونه مجالس نباید رنگ و بوی مادی و خدای ناکرده ریاکارانه به خود بگیرد.
لزوم بهره گیری از اساتید فاضل و مهذب حوزه
این استاد حوزه علمیه خواهران با بیان این که می بایست برای پرهیز از دچار شدن به آفت ها علاوه بر فرهنگ سازی درست به تقویت بینش و بصیرت در هیئات و محافل زنانه اقدام کرد، گفت: بی شک آگاه سازی مردم در این خصوص بسیار مهم است و شایسته آن است که از اساتید شناخته شده ، مهذب و با سواد حوزه برای حضور و سخنرانی و اجرای برنامه در این محافل دعوت به عمل آید تا انشاالله شاهد بروز و ظهور برخی آسیب ها نباشیم و بانوان و خانواده ها با حضور در محافل حسینی و مجالس عزای ائمه اطهار(ع) بیشترین بهره روحی و معنوی را از آن ها ببرند.
وی همچنین تصریح کرد: متاسفانه برخی از بانوان سخنران و یا مداح چندان مطلع نسبت به مسائل دینی و اعتقادی نیستند و این طور به نظر می رسد که گویا فقط می خواهند جلسه را به نحوی اداره و مدیریت کنند و احساسات مخاطب را بر انگیزانند و حال آن که هدف اصلی از این گونه جلسات و محافل تقویت ایمان و بصیرت و بینش و معرفت حضار نسبت به دستگاه و مکتب اهل بیت(ع) است.