یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
تصاویر/ اختتامیه کنفرانس بین المللی فقه، قانون و واقعیت های اجتماعی

حوزه/ رئیس دانشکده دین و رسانه بیان کرد:توجه به واقعیت های اجتماعی در حوزه فقه و قانون ضروری است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، دکتر علیرضا پویا در مراسم اختتامیه سومین کنفرانس فق،قانون و واقعیت های اجتماعی که در قم برگزارشد، در تشریح اولین پنل تخصصی سومین کنفرانس بین المللی فقه قانون و واقعیت های اجتماعی گفت: این پنل، پنل مبانی توصیفی تحلیلی واقعیت های اجتماعی و فقه و قانون بود که سرفصل اصلی این کنفرانس بود.

وی افزود: در جهان معاصر و جوامع کنونی تدوین قانون و تکیه آن بر فقه، بدون آشنایی با واقعیت های اجتماعی توهم قانون خواهد بود؛ به این ترتیب در چنین شرایطی، پیامدهای بی توجهی به وضعیت اجتماعی و قانون گذاری به این واقعیت ها نتیجه ای جز بی توجهی به نیازهای واقعی جامعه نخواهد داشت و در نتیجه قانون قابل اجرا نیست و یانتیجه ای نخواهد داشت.

این استاد دانشگاه با ذکر این مطلب که این پنل 8 مقاله را پوشش داد اظهارکرد: تصریحا ویا به طور ضمنی در همه مقالات، تاکید شد که در شرایط کنونی، بدون درک درست و جزیی و توصیف و تحلیل دقیق واقعیت های اجتماعی نمی توان قانون گذاری مفیدی برای جامعه ارایه کرد.

وی گفت: استفاده از منبع عظیم فقه نیز از این ضرورت بی نیاز نیست؛ شناخت واقعیت های اجتماعی به معنی پیروی فقه و قانون از امر اجتماعی نیست بلکه فقیه و قانون گذار با درک درست از واقعیت های اجتماعی هدف خود را رسیدن به اهداف اسلام می گذارد.

استاد دانشگاه اظهارکرد: اگر چه کتب شناخته شده فقهی مستقیما مطابق به نیاز جامعه اسلامی نیستند ولی فقه اسلامی از چنین ظرفیتی برخوردار است که به سوالات امروز جهان پاسخ دهد؛ کنارگذاشتن نگاه فردی و شناخت خرده نظام های مرتبط به قانون در این زمینه ضروری است.

وی گفت: بر اساس دیدگاه قرآن، پارادایم های اصلی قانون در جامعه اسلامی مبتنی بر عبودیت خداوند است و آزادی انسان نیز در این چارچوب معنی پیدا می کند؛ توجه به این مبانی از آنجا اهمیت دارد که در غرب، پارادایم هایی چون مدرنیسم و پست مدرنیسم دانش مورد نظر خود را به جامعه ارایه می کنند و در این زمینه رابطه حقوق و قواعد اصلی در حوزه انسانی نادیده انگاشته می شود و اعتبار قوانین به خود قوانین و یا قدرت حاکم باز می گردد.

پویا اظهارکرد: از نظر اسلامی، فلسفه حقوق بحثی اساسی است؛ علامه طباطبایی به هر دو وجهه یعنی توجه به غایات و نیاز و واقعیت های اجتماعی در این زمینه توجه جدی داشته است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha