پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
محمدحسین مختاری

حوزه/حجت الاسلام و المسلمین مختاری گفت: دکترین نظام آموزشی حوزه باید به سمت تتبع و تحقیق و پژوهش برود تا به تعالی برسد.

حجت الاسلام و المسلمین محمد حسین مختاری با حضور در غرفه خبرگزاری«حوزه» در پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی مراکز حوزوی(مشکات)، در گفت وگو با خبرنگار این خبرگزاری، اظهارداشت: اگر بخواهیم نسبت به سیستم و نظام آموزشی حوزه ها و دانشگاه ها آسیب شناسی داشته باشیم، باید آنها را در بخش تتبع و مطالعات جستجو و مورد ارزیابی قرار دهیم.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی افزود: با نگاه جستجو گرایانه با توجه به انتظاری که از حوزه های علمیه می رفت متاسفانه عقب هستیم.

وی بیان کرد: فرهیختگان حوزه که به آن ها افتخار می کنیم، بایستی تلاش کنند نیروهایی تربیت کنند که این نیروها، جستجو گر و حقیقت یاب باشند و به یک معنا حوزه مطالعات خود صرفا در بخش پذیرش معلومات نباشد.

حجت الاسلام والمسلمین مختاری اظهارداشت: بلکه در این بخش، تحلیل و بررسی و نقد و خلاقیت بسیار مهم است به نظر من همان گونه که رهبری فرمودند: کرسی های آزاداندیشی و نقد و بررسی دانش ها برای حوزه ها همیشه در اولویت بوده است.

وی خاطرنشان کرد: بر این اساس به نظر می رسد باید دکترین نظام آموزشی حوزه به سمت تتبع و تحقیق و پژوهش برود تا به تعالی برسد.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد:یعنی سیستم آموزشی باید این گونه حرکت کند و به صورت فرهنگ در بیاید تا طلاب را به این مسیر سوق دهد، همان گونه که شهید مطهری و بزرگان اعتقاد داشتند، نباید در حوززه های علمیه معلوماتی را صرفا به مخاطب منتقل کنیم؛ یعنی از انباری به یک انبار دیگری منتقل شود.

وی توضیح داد: اما بدون اینکه در این بین یک تجزیه و تحلیلی صورت گرفته باشد، امروز یک فرد فرهیخته بدان معنا نیست که معلوماتش بیشتر از دیگران است، بلکه فرد فرهیخته به افرادی گفته می شود که مجهولاتی را در اختیار دارد که به لحاظ کیفی برایش دغدغه است.

حجت الاسلام والمسلمین مختاری بیان کرد: یعنی به دنبال طرح سوال و پرسش است و این باعث می شود سیستم تعلیم و تربیت و آموزش حوزه را به جای پاسخ محوری، سوال محوری کنیم و اگر به سمت و سوی پرسش محوری پیش رویم که همیشه حوزه میراث گرانقدری از قدما بوده، موجب می شود، فصل جدیدی در دانش های اسلامی و در تولید ایده ها و حتی بومی سازی علوم انسانی می تواند مفید باشد.

وی اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه های این چنینی در معرض قرار دادن پژوهش های فضلا و افراد فرهیخته حوزه جلوگیری از موازی کاری به عنوان یکی از آفت های حوزه ها و مجموعه ها است، همچنین کمک می کند یک محقق و پژوهشگر نقاط خلأ را شناسایی کند و به دنبال یک تتبع جدید باشد این نشان از نبوغ حوزوی هاست یعنی بهترین پیامی که می تواند این مجموعه ها داشته باشد ابتکار و خلاقیت و نبوغ فکری حوزویان را در معرض نمایش بگذارد.

رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی عنوان کرد:از طرفی نیز امروز جوانان ما برای دانستن حقایق اسلامی و علوم اهل بیت(ع) تشنه هستند به نظر می رسد انعکاس و بازتاب این گونه مجموعه های نمایشگاهی می تواند نسل جوان را به آن عمق و عظمت علمی و فکری حوزویان آشنا تر کند.

گفت وگو: اکبر پوست چیان

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha