به گزارش خبرگزاری «حوزه» از ارومیه، حجتالاسلاموالمسلمین سید مهدی قریشی، صبح امروز در جلسه اخلاق ویژه مدیران، ضمن تسلیت رحلت آیتالله هاشمی شاهرودی، با اشاره به روایتی از حضرت امیرالمؤمنین (ع) اظهار داشت: در روایت امام علی (ع) واردشده است که اگر به اهالی برزخ فرصت تکلم میدادند و از آنها درباره بهترین توشه سؤال میکردند قطعاً آنها جواب میدادند که بهترین توشه تقوا است.
وی ادامه داد: ترک دنیا بدون تقوا و توشه آخرت باعث خسران عمل گردیده و در آخرت بههیچوجه امکان جبران وجود ندارد.
امام جمعه ارومیه در ادامه با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در درس خارج فقه و در شرح حدیث از پیامبر اسلام (ص) گفت: هرکسی که برای ده نفر مدیریت کند روز قیامت او را با غل و زنجیر پای میز محاکمه خواهند آورد اگر آن شخص مدیر صالحی بوده غل و زنجیر برداشته میشود و اگر مشخص شود شخص صالحی نبوده غل و زنجیرهایش افزایش مییابد.
وی افزود: مفهوم این روایت این است که آنکسی که مدیر باشد لاجرم باید با غل و زنجیر پای میز حساب بیاید و انسان عاقل بههیچوجه دنبال ریاست نمیرود و خود را به دردسر نمیاندازد.
نماینده ولیفقیه در آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: امروزه تعاریف عرف از عقل با تعاریف شرع که از عقل بیان کرده متفاوت است، عدهای عقل را در جهت تلاش برای رسیدن به مقامهای دنیوی میدانند که در دیدگاه شرع چنین انسانی اصلاً عقل ندارد و انسان عاقل کسی است که به فکر آخرت خود باشد.
وی تصریح کرد: انسان عاقل نباید آخرت و عاقبت خود را به خاطر چند صباح تعظیم و تکریم مردم به خطر بیندازد، چراکه خلاصی از گرفتاریهای آخرت به این سادگی و راحتی نخواهد بود.
حجتالاسلاموالمسلمین قریشی در ادامه سفارش امام علی (ع) با مالک اشتر را متذکر شد و گفت: حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) در فرمان خود به مالک اشتر مردم را به هفتطبقه تقسیم کردهاند، طبقه اول نظامیان هستند که حضرت برای مالک اشتر خصوصیات انتخاب فرماندهان را اینگونه بیان کردهاند؛ از لشکریان کسی را فرمانده کن که آن شخص خیرخواهتر از همه برای خداوند، رسول خدا و امامت باشد، قلباً از پاکترین اشخاص باشد و کینه نداشته باشد، دیر به غضب آید و عذر منطقی مردم را قبول کند، نسبت به ضعفاء رئوف و از اقواء فاصله بگیرد، از کسانی نباشد که موقع خشونت به هیجان آیند، از افراد با حسب و نسب و از خانواده صالح باشد، از افراد باشخصیت، باعظمت و با شجاعت باشد.
وی اضافه کرد: حضرت در ادامه این نامه نوع تعامل با فرماندهان نظامی را اینگونه بیان میکند؛ فرماندهان نظامی را تفقد کن و عزیز بدار، امکاناتی که در اختیار آنها میگذاری را بزرگ نشمار و اگر به آنها وعده تشویق دادی آن را کمارزش نپندار.