به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجتالاسلام والمسلمین عباسی در دیدار اعضای کمیته علمی و اجرایی همایش «بازخوانی آثار علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی»، برنامهریزی این همایش در فرصت کوتاه و استقبال خوب مراکز علمی را ستودنی دانست و اظهار داشت: همایش «بازخوانی آثار علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی» یکی از کاربردیترین موضوعات همایشی است که ضمن تبیین نقاط قوت برای یافتن کاستیها و ضعفها بسیار اثرگذار خواهد بود.
وی در ادامه ضمن اشاره به گذر انقلاب اسلامی از چهل سالگی و پیام رهبر معظم انقلاب(مدظلهالعالی) در این باره، ایجاد تمدن نوین را از داعیههای اصلی انقلاب اسلامی دانست و ابراز داشت: معماران، نظریهپردازان و رهبران انقلاب اسلامی از ابتدای شکلگیری، بر بنیه تمدنسازی انقلاب توجه داشته و این مهم را جزو اهداف و آرمانهای انقلاب اسلامی دانستهاند.
رئیس جامعةالمصطفی به زمینههای شکلگیری تمدن نوین اسلامی اشاره نمود و اذعان داشت: بازگشت به تمدن اسلامی و احساس عقبماندگی در مقایسه با تمدن جدید، کم و بیش در نوشتهها و تفکرات اندیشمندان اسلامی دو قرن اخیر دیده میشد.
حجتالاسلام والمسلمین عباسی پیشنیازهای تشکیل تمدن نوین را مورد توجه قرار داد و ابراز داشت: تمام پیشنیازها در شکلگیری تمدن نوین اسلامی در جهان اسلام وجود دارد.
وی جمعیت چشمگیر را از نخستین مؤلفههای بایسته در شکلگیری تمدن دانست و اذعان داشت: داشتن مجموعه انسانی قوی از نظر کمی و کیفی، از پیشنیازهایی است که بین عموم مسلمانان وجود دارد؛ ایران متولی این هدف شناخته میشود و از زیرساختهای والایی برای احیای تمدن نوین اسلامی برخوردار است.
رئیس جامعةالمصطفی در ادامه جغرافیای سرزمینی را از دیگر پیشنیازهای تمدنسازی عنوان کرد و اظهار داشت: قوامیافتگی جمهوری اسلامی در مرکز شکلگیری بزرگترین تمدنهای تاریخی، در شکلگیری تمدن نوین اسلامی ایفای نقش خواهد نمود.
وی افزود: مجموعهای میتواند تمدنسازی کند که نگاه جدیدی به انسان و جهان داشته و با جهانبینی جدید، پاسخگوی معضلات و مشکلات جامعه بشری بوده، در میان عموم اقناعکننده باشد. جامعه مسلمانان از جامعهای منسجم و پویا در ارائه نظامات فکری و پاسخگویی به نیازهای جامعه بشری برخوردار است.
حجتالاسلام والمسلمین عباسی داشتن الگوی نظام اجتماعی را از دیگر الزامات تمدنسازی برشمرد و ابراز داشت: برای تمدنسازی باید الگوی متفاوتی از مدیریت و نظامات اجتماعی ارائه نمود و نسخه جدیدی برای درمان معضلات، مشکلات و برطرف سازی کاستی ها داشت.
رئیس جامعةالمصطفی، اسلام را تنها گفتمان عصر کنونی در ارائه الگوی جدیدی از نظامات اجتماعی دانست و خاطرنشان کرد: ارائه الگوی اداره اجتماع، روابط اجتماعی و نظریهپردازی های مختلف در این زمینه بسیار مهم است.
وی اعتماد به نفس را نخستین شرط ایجاد فرهنگ تمدنی عنوان کرد و ابراز داشت: خودباوری و اعتماد به نفس، مهمترین عنصر فرهنگی است که باید در جامعه تمدنساز و مدنیت جدید وجود داشته باشد؛ بلندپروازی، داشتن ایدهآلها و همت بلند، از نخستین شروط تمدنسازی هر جامعه به شمار میرود.
حجتالاسلام والمسلمین عباسی برخورداری از روحیه کار و تلاش را از دیگر بایستههای فرهنگی جامعه تمدنساز دانست و ابراز داشت: نهادینهسازی روحیه کار، تلاش و خستگیناپذیری و برخورداری از روحیه علمجویی و گشودن مسیرهای علمی، از دیگر مؤلفههای فرهنگی است که باید در جامعه تمدنساز نهادینه گردد.
وی، در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان این که انقلاب اسلامی در عین فراز و فرود و کاستی، امروز میتواند مجموعهای از نظامات توسعهای را در ابعاد گوناگون ارائه کند، تصریح کرد: انقلاب اسلامی با استفاده از میراث دینی و اخلاقی، به دنبال بهرهگیری از دستآوردهای مثبت و عبرتهای تمدنی برای احیای تمدن نوین اسلامی است.
رئیس جامعةالمصطفی با تأکید بر این که با وجود بسیاری از مشکلات و معضلات، انقلاب اسلامی دستآوردهای فرهنگی و تمدنی در خور توجهی داشته، یادآور شد: پیش از انقلاب، رشدعلم توأم با حفظ دین، در تضاد با هم معرفی میشد؛ انقلاب اسلامی با تمسک به ایدهآلهای اسلامی، ضمن دستیابی به رشد علمی چشمگیر، از آرمانهای دینی و الهی جامعه صیانت کرده است.
حجتالاسلام والمسلمین عباسی در پایان به ویژگیهای علوم انسانی نیز اشاره نمود و ابراز داشت: مبانی جهانشناسانه و انسانشناسانه فراوانی در گزارههای علوم انسانی نمود دارد که نشاندهنده اهمیت جایگاه ارائه علوم انسانی با مبانی اسلامی است.
دکتر حاجی دهآبادی، رئیس مجتمع آموزش عالی علوم انسانی، در ابتدای این دیدار، ضمن ارائه گزارشی اجمالی از فرایند برگزاری همایش «بازخوانی آثار علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی»، به گذرگاه چهل سالگی انقلاب اسلامی اشاره نمود و ابراز داشت: این همایش حرکتی در زمینه تبیین ابعاد علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی و رسالت جامعهالمصطفی در این عرصه است.
وی به حوزههای دانشی تحت پوشش این همایش اشاره نمود و ابراز داشت: انقلاب اسلامی منت بزرگی بر سر تک تک ما دارد و نمیتوانیم بر سر انقلاب منت بگذاریم؛ اقدامات و فعالیتهای ما در برابر کاری که انقلاب اسلامی برای جامعه ایرانی و جامعه بشریت انجام داده است، قابل قیاس نیست؛ انقلاب اسلامی نعمتی الهی است که زوایای مختلف آن هر اندازه تبیین شود، باز حق آن ادا نشده است.
رئیس مجتمع آموزش عالی علوم انسانی به فرازهایی از پیام اخیر رهبر معظم انقلاب(مدظلهالعالی) اشاره نمود و ابراز داشت: در کنار قوتها، باید ضعفها را بررسی نموده، برای برطرفسازی آن، برنامههای منسجمی را پیگیری و عملیاتی نماییم.
دکتر حاجی دهآبادی استقبال روزافزون مراکز مختلف حوزوی و دانشگاهی را از همایش «بازخوانی آثار علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی» وصفناپذیر دانست و اذعان داشت: همه دوستان از باب انجام وظیفه در این مسیر گام گذاشتهاند؛ از این رو، بارها شاهد عنایات الهی و توجهات حضرت حق بودهایم.
گفتنی است دکتر طاهری، دبیر علمی همایش «بازخوانی آثار علمی و فرهنگی انقلاب اسلامی» و حجتالاسلام نوبخت، دبیر اجرایی همایش، در ابتدای جلسه گزارشی از روند برگزاری این همایش ارائه کردند.