حجت الاسلام عبدالرضا محمودی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به موضوع تجسم عینی ولایت فقیه در شخصیت امام خمینی(ره) گفت: ولایت فقیه برگرفته از نظریه ای در فقه شیعه است که نظام سیاسی مشروع در دوران غیبت امام معصوم(ع) را بیان میکند و نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس این نظریه تأسیس شدهاست.
مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(عج) قم، اضافه کرد: در نظریه ولایت سیاسی فقیه که بیش از همه توسط حضرت امام خمینی ره مطرح و تشریح شده، این ولایت اساس نظم سیاسی دوره غیبت را تشکیل میدهد و فقیهان جانشین امام در اجرای سیاستها و مسائل حکومتی و سایر امور مربوط به امام معصوم (به جز جهاد ابتدایی) محسوب میشوند.
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان این که حضرت امام (ره) و به پیروی از او مقام معظم رهبری، همان ولایتی را که پیامبر و امام معصوم دارا هستند، برای فقیه جامعالشرائط ثابت میدانند و این چکیده نظریه «ولایت مطلقه فقیه» است، اظهار داشت: در زبان اسلام از هر نوع سلطهای به «ولایت» تعبیر میشود و انواع مختلفی از ولایت از جمله ولایت امر، ولایت بر طفل، ولایت فتوی، ولایت در امر قضاوت و ولایت حسبه مورد بحث قرار گرفتهاست.
وی با تأکید براین که بر اساس نظریه اسلامی ولایت مطلق به معنی حق حاکمیت مطلق در همه امور به خداوند اختصاص دارد و مشروعیت انواع دیگر ولایت از رابطهای که با این منشأ دارند به دست میآید اظهار داشت: ولایت امر یکی از انواع این ولایت است که به معنی زعامت سیاسی و مذهبی جامعه است.
حجت الاسلام محمودی گفت: در اسلام ولایت امر از ناحیه خدا به پیامبر تفویض شدهاست. اما نحوه ادامه این ولایت پس از پیامبر منشأ اختلاف مهمی بین مذاهب اسلامی شدهاست.
مدیر مدرسه علمیه امام مهدی موعود(عج) قم، با بیان این که در تفکر شیعه جانشینی پیامبر به طور کامل به امامان ۱۲گانه منتقل شده است و به همین دلیل است که هر حکومتی که به دست غیر ائمه اداره شود نامشروع و غاصب بهشمار میآید، عنوان داشت: اعتقاد شیعه ۱۲ امامی به غیبت امام معصوم از سال ۲۶۰ هجری قمری یک بحران جدی را در مورد نحوه اجرای شئونات ولایت امامان پدیدآورده است و باعث شده تا نظریات مختلفی برای پاسخ به این خلاء مطرح شوند.
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان این که ولایت فقیه یکی از راه حلهایی است که برای حل بنبست غیبت مطرح شدهاست گفت: این نظریه پس از تثبیت اصل اجتهاد و خلق مقام مرجعیت قوت بیشتری پیدا کرد و باعث شد تا فقیهان به تدریج قدرت بیشتری پیدا کرده و برخی وظایف امام معصوم در قبال جامعه را به انجام رسانند.
وی اشاره کرد: بر اساس نظریه ولایت مطلقه فقیه، لازمه پذیرش حکومت اسلامی، روا داشتن اختیارات مطلق برای فقیهاست. فقیه حاکم همه اختیارات امام معصوم(ع) را دارا است؛ زیرا ولایت مطلق، به معنای رعایت مصالح عام در سرپرستی جامعه است و چون حوزه حکومت، مصالح عمومی را نیز در بر میگیرد، بدون ولایت مطلق برپایی حکومت اسلامی و اجرای احکام دین ممکن نیست.
حجت الاسلام محمودی گفت: مراد از ولایت مطلقه فقیه جامعالشرایط این است که دین حنیف اسلام که آخرین دین آسمانی است و تا روز قیامت استمرار دارد دین حکومت و اداره امور جامعهاست، لذا همه طبقات جامعه اسلامی ناگزیر از داشتن ولی امر و حاکم و رهبر هستند تا امت اسلامی را از شرّ دشمنان اسلام و مسلمین حفظ نماید.