به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، سی و هفتمین نشست از سلسله نشستهای "چالش کرونا و زندگی مومنانه" با موضوع " فعالیتهای رسانهای و بینالمللی حوزههای علمیه در بحران کرونا" که به همت پژوهشکده الهیات پردیس فارابی دانشگاه تهران و جهاددانشگاهی واحد استان قم در حال برگزاری است، با حضور و ارائه بحث "حجتالاسلام والمسلمین دکترسید مفید حسینی کوهساری" رئیس مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه کشور برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری در ابتدای این نشست بیان کرد: اگر چه حوزههای علمیه یک روند تحولی را به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی داشته است، ولی در خلال چند سال اخیر این تحولات، جامعتر و تا حدودی بنیادیتری بوده است.
وی افزود: چندین طرح کلان در حوزههای علمیه انجام شد که یکی از آنها، طرح کارویژههای روحانیت بود. این طرح به دنبال بررسی پاسخگویی حوزههای علمیه به نیازهای خرد و کلان بود که این نیازها در چهار سطح نیازهای حوزه علمیه، جامعه اسلامی، نظام جمهوری اسلامی و نیازهای بین الملل بود که در این راستا، کارویژههایی نیز تعیین شد.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه کشور بیان کرد: از دیگر طرحهای کلان حوزه میتوان به طرح "آمایش" اشاره کرد که در این طرح نیازهای منطقه ای، استانی و بخشی مورد مداقه قرار گرفت. از دیگر سوی اسناد بالادستی حوزه از جمله "سند چشم انداز" و "بیان ماموریت" حوزه نوشته شده و مبتنی بر آن، حول ۱۸ موضوع و محور نظام نامههایی برای حرکت حوزه طراحی شد و حرکتهای آینده حوزههای علمیه مبتنی بر این نظام های جامع ارایه شد.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری اظهارکرد: مبتنی بر اسناد بالادستی و آمایش و کارویژهها، مهندسی معکوسی صورت گرفت با این هدف که اگر بخواهیم به این اهداف برسیم و طرح های جامع را نیز مد نظر باشیم چه بازسازیهایی باید صورت دهیم. در این رابطه یک بازسازی در نظام تعلیم و تربیت و تبلیغ حوزه انجام شد. در این راستا "درختواره آموزشی حوزه" طراحی شد که برای سطوح ۳ و۴ حوزه که معادل ارشد و دکتری دانشگاهی است ۳۷۰ گرایش و رشته طراحی شد و در کنار این نظام بلند مدت، نظام کوتاه مدت و مهارتی نیز طراحی شد. مبتنی برای این نظامات جامع آموزشی و تربیتی و تبلیغی برنامه ۵ ساله حوزه به همراه یک برنامه ۲۰ ساله طراحی شد.
وی گفت: برای رسیدن به این اهداف ۶۰۰ برنامه و ۱۰۰ طرح مشخص طراحی شد که این برنامهها نیز با چند پیوست همراه شد. یکی از پیوستها، پیوست ارتباطی و تفاهمات حوزههای علمیه است.
ارتباطات و مناسبات با نهادهای مختلف داخلی و خارجی برای اجرای برنامههای حوزه مهم و حیاتی است و در این راستا طراحی ۱۰۰ تفاهمنامه در دستور کار قرار گرفت. در این رابطه پیوستهای رسانهای و علمی و پژوهشی و بین المللی نیز برای این کار در دستور قرار گرفت.
مدیر عامل خبرگزاری حوزه افزود: ارتباطات و مناسبات با نهادهای مختلف داخلی و خارجی برای اجرای برنامههای حوزه مهم و حیاتی است و در این راستا طراحی ۱۰۰ تفاهمنامه در دستور کار قرار گرفت. در این رابطه پیوستهای رسانهای و علمی و پژوهشی و بین المللی نیز برای این کار در دستور قرار گرفت.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه کشور با اشاره به شکل گیری شورای هماهنگی نهادهای حوزوی، یادآورشد: در این شورا تمام نهادهای حوزوی از جمله حوزه علمیه خواهران و برادران و جامعه الزهرا و جامعه المصطفی(ص) العالمیه و... در کنار هم قرار گرفتند تا بتوانند با هم افزایی بهتر در یک سامانه جدید برنامه ای و مدیریتی فعالیت کنند.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با اشاره به برخی از دستاوردهای حوزه در کرونا، اظهارکرد: مسایلی که در خصوص کرونا اتفاق افتاد مبتنی بر یک نظام معرفتی، سامانه برنامه ای و مدیریتی بود و هم در اسناد بالادستی و امتدادهای برنامه ای یک سری کارها دنبال شد و به همین دلیل امیدواریم که حوزه نسبت به موضوعاتی از این دست، بتواند با یک نگاه جامع و منسجم و آینده گر تر ناظر به نیازها و اقتضائات کار خود را دنبال کند.
وی گفت: در بحران کرونا سعی شد که تمام نهادهای حوزوی به شکل هماهنگ تر از گذشته عمل کنند. نکته دیگر آنکه فراتر از نهادهای حوزوی، در میان سطوح مختلف حوزوی از بزرگان و مراجع حوزه های علمیه تا سطوح مدیریتی استاد و فضلا و طلاب جوان همصدایی خوبی شاهد بودیم. فراتر از نهادهای حوزوی، نهادهای دینی کشور نیز انسجام و همصدایی خوبی با علما و بزرگان و حوزه های علمیه داشتند. از جمله مدیران اعتاب مقدسه و سایر نهادهای دینی و.... هماهنگی بسیار خوبی با هم داشتند.
مدیر مسئول هفته نامه افق حوزه، افزود: مردم، نخبگان، اساتید و اقشار مختلف جامعه با یک آرامش خاطری از منظر دینی و از این حیث که بزرگان و حوزه های علمیه چه نظری نسبت به این حوادث و بحران کرونا دارند، توانستند یک کارنامه موفق و درخشانی رقم بزنند. در برخی از کشورها اختلافات جدی میان نهاد دینی و مسئولان وجود داشت و این مساله مانع از آن شد که بتوانند مشکلات بحران را برطرف کنند.
وی بیان کرد: در درون مدیریت حوزه علمیه نیز یک ستاد جامع کرونا با حضور نهادهای مختلف شکل گرفت و معاونتهای مختلف به شکل هماهنگ عمل کردند. در این زمینه یک کمیته علمی محتوایی شکل گرفت که بیش از ۲۰۰ تن از اساتید حوزه برای پاسخگویی به شبهات کمک می کردند تا محتوای مورد نیاز تامین شود. در این مدت ۱۰ جلد کتاب از سوی اساتید حوزه نوشته شده و به صدها شبهه نیز پاسخ داده شد.
اساتید و فضلا هماهنگی خوبی با مدیران بیمارستانها و تیم های پزشکی و پرستاری و درمانی داشتند. این همکاری به یک همدلی قابل ستایش مبدل شد. این هماهنگی ها موجب شده بود که بیماران حس کنند که تیم درمانی و طلاب جهادی از آنها به خوبی حمایت میکنند که در روحیه آنها نیز موثر بود.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با اشاره به اقدام هماهنگ رسانه ای در کنار اقدام هماهنگ بینالمللی در حوزه نسبت به بحران کرونا اظهارکرد: هماهنگی بسیار خوب حوزه علمیه با نهادهای دولتی و نهادهای مسئول در بحران کرونا از جمله وزارت بهداشت و درمان بوجود آمد. اساتید و فضلا هماهنگی خوبی با مدیران بیمارستانها و تیم های پزشکی و پرستاری و درمانی داشتند. این همکاری به یک همدلی قابل ستایش مبدل شد. این هماهنگی ها موجب شده بود که بیماران حس کنند که تیم درمانی و طلاب جهادی از آنها به خوبی حمایت میکنند که در روحیه آنها نیز موثر بود.
وی گفت: خوشبختانه در تغسیل اموات هماهنگی بسیار خوبی بین طلاب و نهادهای مسئول در استان ها صورت گرفت.
مدیرعامل خبرگزاری حوزه، بحران کرونا را یک نقطه عطف در ورود مدبرانه و دلسوزانه حوزه علمیه در یک بحران اجتماعی در هماهنگی با نهادهای دولتی، حاکمیتی، دینی و حوزوی دانست و افزود: ابعاد حمایتی و عاطفی، ابعاد علمی و مشاورهای، فنی و خدماتی و... همکاری حوزه با نهادهای مسئول بسیار وسیع بود. خوشبختانه این تجربه، تجربه بسیار خوبی بود که باید با رفع نواقص به همکارهای بزرگ مبدل شود.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه کشور بیان کرد: آسیب شناسی، بازبینی و بازنگری فعالیتهای مختلف در ستاد ویژه کرونای حوزه علمیه در حال انجام است. البته کماکان بخشهایی از کشورمان درگیری شدیدی با کرونا دارند که در این مناطق هم نیروهای حوزوی به وظیفه خود عمل می کنند.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با ذکر این مطلب که با شیوع کرونا حجم تبلیغات بسیار سنگینی در رسانهها آغاز شد که ایران را محور شیوع بیماری در منطقه عنوان میکردند، اظهارکرد: در ابتدای امر هجمه بسیاری علیه جمهوری اسلامی انجام شد که ایرانیان نمی توانند بر مشکلات مرتبط با کرونا غلبه کنند. از دیگر سوی هجمه گسترده ای علیه حوزه و به خصوص طلاب غیر ایرانی المصطفی(ص) شکل گرفت. امروزه که شدت بیماری در بسیاری از کشورهای غربی به چشم می خورد، ناتوانی مدعیان غربی بر همه روشن شد.
در ابتدای امر هجمه بسیاری علیه جمهوری اسلامی انجام شد که ایرانیان نمی توانند بر مشکلات مرتبط با کرونا غلبه کنند. از دیگر سوی هجمه گسترده ای علیه حوزه و به خصوص طلاب غیر ایرانی المصطفی(ص) شکل گرفت. امروزه که شدت بیماری در بسیاری از کشورهای غربی به چشم می خورد، ناتوانی مدعیان غربی بر همه روشن شد.
وی گفت: سوای مصیبت کرونا در کشور ما، شاهد ایجاد یک همدلی و اقدام ملی و کار جهادی گسترده در میان همه اقشار به ویژه تیم های درمانی بودیم. بیانات مقام معظم رهبری در خصوص شهید اعلام شدن کسانی که در راه درمان بیماران کرونایی از دنیا رفتند، فضای خاص و تاثیرگذاری را در کشور ایجاد کرد.
مدیرمسئول هفته نامه افق حوزه، افزود: ما مدعی بودیم که توانستهایم این بحران را در کشور خود مدیریت کنیم و نه تنها بر این بحران فائق شدیم بلکه فرصت های جدیدی را نیز بوجود آوردیم. در این راستا باید کار رسانه ای جدی انجام میشد. به نظر آمد که اگر بخواهیم کار رسانه ای انجام دهیم، طلاب و حوزههای علمیه لازم نیست از نقش خود دفاع کنیم، بلکه باید دیگران آن را گزارش کنند. از دیگر سوی نمیبایست تنها به خدمات طلاب بپردازیم، به همین دلیل سعی کردیم بخشی از یک سلسله و جریان رسانه ای باشیم که تمام این جریان را گزارش کند.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه کشور بیان کرد: دراین ایام یک شبکه رسانه ای در خبرگزاری ها، فعالان رسانه ای در صداوسیما و رسانه های داخلی و خارج از کشور توسط طلاب جهادگر رسانه ای و زبان دان شکل دادیم. از همین روی خود را موظف کردیم که برای همه فعالیت های جامع رسانه ای تولید محتوا کنیم. ما تنها خود را رسانه حوزه نمی دانستیم بلکه خود را موظف دانستیم که تلاشهای رسانه ای که در همه جا وجود داردرا منعکس کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با اشاره به ۲۳ هزار محصول رسانه ای حوزه در ایام کرونا اظهارکرد: ۶۰ درصد محصولات رسانه ای از سوی اقشار مختلف جامعه شکل گرفت و قرار نبود که همه اخبار در رسانه حوزه منتشر شود. حضور پررنگ جهادگران رسانه ای در این زمینه بسیار مهم بود. این حجم عظیم حضور همدلانه یکی از اتفاقات بسیار خوب بودکه در قالب خبر وعکس و گزارش و عکس نوشته و فیلم و صوت و... انجام شد.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه، گفت: تصور میکنیم که سطح بسیار وسیعی از آنچه در صحنه میدان رخ داده است در این پوشش خبری منعکس نشد. به خصوص در حوزه بین الملل که باید کارهای بسیار بیشتری انجام شود.
وی افزود: یکی از محورهایی که مورد توجه بود، حجم ایران هراسی و قم هراسیها و شبهات مطروحه ای بود که در این دوران در شبکه های مختلف منعکس میشد. حوزه سعی کرد که با تمام ظرفیتهای خود به این شبهات و ایران هراسی ها و قم هراسی ها پاسخ قاطع بدهد. محور دوم رسانه ای، فعالیت های جهادگران به خصوص طلاب که نقش محوری در این فعالیت ها داشتند. از جمله گزارش طلبه ای که در این مسیر همسر و فرزند خود را از دست داد(حجت السلام مداح) که بازتاب بسیار گسترده ای نیز داشت.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه بیان کرد: یکی از این جلوات ناب حضور روحانیون را باید در حضور گسترده خواهران طلبه دید. به ویژه آن که این طلاب خواهر نقش مهمی در اجرای مراسم دینی تغسیل اموات بانوان داشتند. این گروه به میدان آمدند و در زمینه اجرای احکام شرعی در خصوص اموات بسیار فعال بودند. این گزارشها در عرصه بین الملل بسیار مورد توجه واقع شد. زیرا بسیاری از مخاطبان ما بیان می کردند که در کشورهای آنها هیچ احترامی به اموات و حتی مردمی که در توان و ظرفیت پوشش شبکه درمانی بود قائل نیستند.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با اشاره به انعکاس فعالیتهای مشاورهای طلاب در بحران کرونا، اظهارکرد: در عرصه بینالمللی نیز حس کردیم که باید منطق حوزه و دین و مکتب اهل بیت(ع) در مواجهه با این گونه بحران ها باید برای مخاطبان بین المللی تشریح شود و در این زمینه ۵ دسته نامه تنظیم و ارسال شد.
وی گفت: در این راستا یک نامه به شخصیتها و مخاطبان ادیانی، یک نامه خطاب به شخصیتهای بزرگ اسلامی و مفتیان و رهبران دنیای اسلام، یک نامه خطاب به شخصیتهای برتر عرصه بینالملل، یک نامه خطاب به نهادها و موسسات و برخی از دانشگاههای معتبر دنیا و یک نامه نیز به طلاب و فضلای حوزههای علمیه کشور تنظیم شد. بیش از ۱ هزار حوزه علمیه در خارج از کشور وجود دارد که لازم بود منطق حوزه برای این طلاب نیز تشریح شود.
در این راستا یک نامه به شخصیتها و مخاطبان ادیانی، یک نامه خطاب به شخصیتهای بزرگ اسلامی و مفتیان و رهبران دنیای اسلام، یک نامه خطاب به شخصیتهای برتر عرصه بینالملل، یک نامه خطاب به نهادها و موسسات و برخی از دانشگاههای معتبر دنیا و یک نامه نیز به طلاب و فضلای حوزههای علمیه کشور تنظیم شد. بیش از ۱ هزار حوزه علمیه در خارج از کشور وجود دارد که لازم بود منطق حوزه برای این طلاب نیز تشریح شود.
مدیر عامل هفته نامه افق حوزه، افزود: نامهای که خطاب به طلاب و حوزههای علمیه آماده شد در ۱۴ بند و ۱۲ صفحه تنظیم و ارسال شد. نامه به پاپ و شیخ الازهر و شورای جهانی کلیساها، یونسکو، آیسسکو و... از جمله این نامههای ۵۰۰ گانه بود. خوشبختانه تجربه خوبی در این زمینه شکل گرفت که با بازتاب خوبی از سوی شخصیتهای بینالمللی نیز همراه بود.بسیاری از شخصیت های بینالمللی پاسخ نامهها را خطاب به آیت الله اعرافی ارسال کردند.
مسئول مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه، بیان کرد: بسیاری از تولیدات و عکس نوشتهها و گزارش ها و کلیپهایی که در داخل کشور تولید شد از طریق رادیو و تلوزیونهای بینالمللی و شبکههایی که طلاب زبان دان و غیر ایرانی در آنها حضور دارند منتشر شد.
حجتالاسلام والمسلمین حسینی کوهساری با اشاره به اهمیت انعکاس قوی این اتفاق بزرگ و مبارک و تاریخی اظهارکرد: این بحران برای همه ما یک مصیبت و در عین حال یک فرصت بزرگ بود که با اتفاق توان و انرژی و ظرفیت ها به سمت رفع خلاهای موجود و افزایش همدلی و همگرایی و حضور فعال در عرصه ملی و بین المللی حرکت کنیم.
انتهای پیام