شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
image.png

حوزه/ کارکرد اصلی مدرسه عالی قضاوت، تربیت طلاب و دانش‌پژوهانی است که علاقه دارند در زمینه قضاوت یا زمینه های مشابه مشغول به کار شوند. افرادی که وارد این مدرسه می‌شوند عمدتا در سطح دو حوزه در حال تحصیل می باشند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا امینی در نشست با  اساتید و دانش‌پژوهان مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی که به صورت وبینار برگزار شد، با بیان این که تاریخچه تاسیس مرکز «تخصصی حقوق و قضای اسلامی» به دهه هفتاد و به همت  آیت الله استادی و موافقت مرحوم  آیت الله یزدی، رئیس قوه قضائیه وقت، برمی گردد، گفت: هدف از راه اندازی این مرکز جهت فراگیری دانش حقوق برای طلابی که قصد خدمت در منصب قضاوت دارند، می باشد.

رئیس مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی در ادامه ضمن قدردانی از زحمات حجت الاسلام والمسلمین رفعتی افزود: با تلاش مدیر سابق مجتمع، نیروهای زیادی در این حوزه تربیت شدند و بخش زیادی از آنها توانستند در دستگاه قضا جذب و بخش دیگری هم در مناصب دیگر مشغول به­ کار شدند و یا در زمینه حقوق ادامه تحصیل دادند.

وی با اشاره به روند تاسیس مرکز آموزش‌های تخصصی فقه گفت: وقتی از مهر ماه سال ۹۰ وارد دستگاه قضا شدم و اولین مسئولیتم معاونت آموزش و تحقیقات بود، از آیت الله لاریجانی، رئیس سابق قوه قضائیه که تولیت مدرسه ولی‌عصر(عج) در قم را بر عهده داشت، تقاضا کردم که مساعدت نماید تا مدرسه ه­ایی جهت تربیت طلاب برای ورود به دستگاه قضا تاسیس شود. این در خواست مورد موافقت قرار گرفت و این مرکز از سال ۹۱ به صورت رسمی شروع به کار کرد و تا کنون در این مرکز ۹ دوره «فقه القضاء» برگزار گردید.

حجت الاسلام والمسلمین امینی با بیان این که بعد از پایان مأموریت در قوه قضائیه، به عنوان مشاور رئیس قوه به حوزه برگشتم و  هدفم نیز تقویت مرکز آموزش های تخصصی فقه (فقه القضاء) بوده، افزود: در همین زمان در مدرسه ولی‌عصر(عج) هم مجموعه ه­ایی را برای آموزش فقه و حقوق در سطح دو و سه در نظر گرفتیم..

وی ادامه داد: در همین زمان و در جریان اخذ مجوزهای لازم برای این دو مجموعه، با پیشنهادی از طرف آیت الله اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه جهت تاسیس مجتمعی دارای بخش‌های مختلف فقهی و حقوقی در حوزه علمیه مواجه شدیم. با مشورت‌های انجام شده تصمیم بر این شد که مجتمعی با عنوان فقه، حقوق و قضای اسلامی تشکیل شود و دو واحد مرکز آموزش‌های تخصصی فقه و «مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی» طبق تعریف جدید تحت عنوان «مدرسه عالی قضاوت» ادغام شوند.

حجت الاسلام والمسلمین امینی گفت: کارکرد اصلی مدرسه عالی قضاوت، تربیت طلاب و دانش‌پژوهانی است که علاقه دارند در زمینه قضاوت یا زمینه های مشابه  مشغول به کار شوند. یعنی آموزش حقوق با گرایش قضا، فقه با گرایش قضا. افرادی که وارد مدرسه عالی قضاوت می‌شوند عمدتا در سطح دو حوزه در حال تحصیل علوم حوزوی هستند و بنایشان بر این است که اگر مراحل را درست طی کردند به کار قضایی یا شبه قضایی وارد شوند.از این رو امر تربیت قاضی از این به بعد از نظر حوزه علمیه قم در یک مدرسه تحت عنوان مدرسه عالی قضاوت انجام می‌شود. در کنار مدرسه عالی قضاوت یک مرکز تخصصی فقه و حقوق ایجاد خواهد شد. این مجموعه دیگر عنوان قضاوت ندارد و کلی است و به آموزش رشته‌های «فقه با گرایش حقوق» یا «فقه مضاف به حقوق» خواهد پرداخت. بنابراین ما دو مجموعه آموزشی خواهیم داشت.

رئیس مجتمع فقه، حقوق و قضای اسلامی با اشاره به برنامه تاسیس مرکز تخصصی فقه و حقوق افزود: با اجازه ای که از حوزه و شورای گسترش خواهیم گرفت، کارکرد این مرکز علمی و فقاهتی در حوزه فقه مضاف به حقوق است. فقه مضاف به حقوق یعنی آن بخش از فقه که ارتباط با حقوق پیدا می‌کند نه در ابواب عبادات، بلکه در ابوابی که معادلش در حقوق هست.

 وی بیان داشت: در ابلاغیه ه­ای که اخیرا به مجتمع ابلاغ شده است، مجتمع موظف خواهد بود مجموعه رشته‌ها، بینا رشته ها و گرایش های مرتبط با فقه و حقوق را بر اساس درختواره رشته های حوزوی در حوزه علمیه قم راه‌اندازی کند، تا طلاب علاقه‌مند به مباحث فقه و حقوق بتوانند در  رشته هایی مانند فقه و حقوق خانواده، فقه و حقوق تجارت، فقه و حقوق خصوصی، فقه و حقوق جزا، فقه و حقوق قضا و فقه و حقوق معاملات و گرایش های آنها ادامه تحصیل دهند. بنابراین یک مرکز علمی خواهیم داشت که حاوی رشته‌ها و گرایش‌های مختلف فقه و حقوق است و به فضل الهی برای سال آینده در چند رشته از میان طلاب، دانش‌پژوه خواهد پذیرفت.

حجت الاسلام والمسلمین امینی همچنین به برنامه تأسیس دو مرکز دیگر در ذیل مجتمع اشاره نمود و گفت: یکی دیگر از مراکز زیر مجموعه مجتمع، مرکز آموزش‌های کاربردی و کوتاه مدت است. این مرکز هم چند غرض را تعقیب می‌کند. هدف اول این است که خیلی از فضلا و دانش آموختگان حوزه هستند که سطح دو حوزه دارند و مایلند کار قضایی انجام دهند و به هر دلیلی دوست دارند یک دوره آشنایی با دانش حقوق پیدا کنند. این افراد می توانند در دوره‌های کوتاه مدت مانند دوره پودمانی قضا یا حقوق خانواده، این مباحث را بگذرانند. هدف دوم این است که ممکن است موضوعات مختلفی را تجزیه کنیم و در قالب کارگاه‌های مختلفی بتوانیم آن موضوعات را بررسی کنیم و همین طلاب شاغل در فقه یا رشته‌های دیگر بتوانند آموزش‌هایی در تک موضوعات یا پودمان‌های ذیل حقوق ببینند. این مرکز می‌تواند به توسعه دانش حقوق در میان طلبه‌های سطوح مختلف تحصیلی حوزه نیز بپردازد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: در کنار این سه مجموعه، یک مرکز پژوهشی نیز در دستور کار قرار گرفته است که رسالتش پژوهش در دانش فقه، حقوق و قضا است. یعنی ما موضوعاتی را می‌توانیم در آنجا تعقیب کنیم و طلاب و فضلای حوزه می‌توانند در این مرکز فعالیت‌های پژوهشی داشته باشند. امید است این مرکز  بتواند در قلمرو پژوهشی فقه، حقوق و قضا به مجموع حوزه‌های علمیه خدمت‌رسانی کند و به موضوعات دارای اولویت و مبتنی بر نیازها وهم‌چنین به نگارش و هدایت علمی رساله‌های حوزوی مدد رساند.

حجت الاسلام والمسلمین امینی در پایان ابراز امیدواری کرد که به فضل الهی این مجتمع شجره طیبه‌ای باشد و بتواند به طلاب عزیز علاقه مند به رشته‌ها و گرایش‌های مختلف فقه و حقوق کمک کند و این رشته‌ها را سازماندهی نماید و در عین حال با تربیت نیروی متخصص و متعهد، به نظام و دستگاه قضا و هر دستگاهی که نیاز به فقیهان دارای صلاحیت اظهار نظر در موضوعات حقوقی دارند یاری رساند و خدمت نماید.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • مهدی IR ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۳
    1 1
    یه زمانی مرکز قضا رو ... حالا چطوری ...؟
  • تا بوده همین بوده IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
    1 6
    یکی مثل بنده مدرک ارشد حقوق شاخه جزا دارم و کار نیست ، و هزینه کرایه دفتر برا وکالت هم ندارم‌. اونوقت یک دوره یک ساله میزارید ، از اون ور قاضی تحویل جامعه میدین؟, چیزی از ایران نمیونده ، اون کمی که مونده هم برای خودتون
    • ماهان IR ۲۱:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
      6 1
      کسانی که از ابتدا در حوزه درس خوندن خییییییلی با کسانی که بیرون درس خوندن فرق دارند .حوزه بسییییار روی آموزش وتدریس وتربیت نظارت دارد.نه مثل مدرسه های عادی .....سرسری نمره بدهد.
    • . IR ۲۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۷
      5 0
      دوست عزیز بنده ۱۲ساله طلبه ام تازه سطح ۳گرفتم که میشه ارشد جزای شما
    • mohammed IR ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۸
      1 1
      شیش سال تحصیل کردن تو دانشگاه ارشد گرفتن نمیدونن تو حوزه بعد هشت سال تحصیل اونم تمام وقت نه هفته ای سه روز تازه بهت مدرک لیسانس میدن برای ارشد باید ده سال تحصیل به اضافه پایان نامه ارائه بشه ااگه دونفر یکی بره حوزه یکی بری دانشگاه دانشگاهی ارشدش رو تموم کنه حوزوی تازه سطح یک رو تموم میکنه خوب نیست باهم مقایسه بشن
    • احسان IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      0 1
      نظام حوزه رو بر اساس ورودی از سیکل ریختن، یعنی شما از سیکل که وارد بشی، ۶ سال مقدمات میخونی که میشه کاردانی، دو سال بعد لیسانس، و دو سال بعد فوق همین رو مقایسه کنین با دانشگاه، بعد سیکل چهار سال دبیرستان، دو سال کاردانی و چهارسال لیسانس و دو سال فوق. اون عزیزی که ۱۲ سال خوندی و سطح سه گرفتی، خیلی کار شاقی نکردی
    • مهدی IR ۱۹:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۵/۲۱
      0 0
      من هم لیسانس حقوق دارم و هم طلبه سطح یک هستم میخواستم بگم قبولی تو این مجتمع ب منزله قبولی در دستگاه قضایی نیست بلکه اگر شما سطح دو رو بگیرین تو این مجتمع فقط از ازمون تستی معافین ن بقیه تست های ورودی ،شما با همون لیسانس هم میتونی تو ازمون قضاوت امتحان بدی
  • ابوالفضل مهدوی IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
    3 0
    درود و سلام بر حاج آقا امینی عزیز و نهایت تشکر از حضرت آیت الله اعرافی خدا حفظشان کند
  • طلبه IR ۰۵:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۵/۱۰
    0 0
    آقای احسان ! اگر طلبه ای که از دیپلم آمده حوزه و بعد از 10 سال سطح 3 گرفته کار شاقی نکرده ، پس غیر حوزوی ها چی ؟! احتمالا باید بگیم هیچ کاری نکرده اند . در پاسخ به دوست دوست عزیزی دانشگاهی که انتقاد کرده بود باید بگم راه باز جاده دراز الحمدلله زمینه جذب به عنوان نیروی قضایی در قوه هر سال فراهم است اگر ادعا دارید این کاره هستید بسم الله امتحان بده و داخل شو . تازه اینقدر هواتون رو داشتن که ظرفیت جدای از طلبه ها براتون در نظر گرفته اند