پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 944967
۳۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۷
نوایی

حوزه/ مولف کتاب «فقه و اجتهاد حکومتی» ابراز کرد: فقه اسلامی از غنای درونی و ظرفیتی بی‌پایان برخوردار است و دین با اجتهاد تحول آفرین و همه جانبه در بستر تأسیس نظامات سیر خواهد کرد.

حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر نوایی، در گفت‌وگو با خبرگزاری حوزه در مشهد به مناسبت رونمایی از کتاب جدید خود گفت: فقه و اجتهاد دو عنصر پیوسته به هم هستند و دین از این دو مسئله به بالندگی می‌رسد.

وی با بیان اینکه فقه اسلامی از غنای درونی و ظرفیتی بی‌پایان برخوردار است و دین با اجتهاد تحول آفرین و همه جانبه در بستر تأسیس نظامات سیر خواهد کرد، یادآور شد: از این رو، در مدت ۴۰ سال گذشته همه فعالیت های علمی و پژوهشی خود را با تمرکز بر این موضوع انجام داده‌ام.

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه این کتاب شروع و آغازی بر اندیشه اجتهاد تحول‌آفرین در بستر تأسیس نظامات است، خاطرنشان کرد: البته کتب دیگری با انسجام بهتر و روند مطلوب تر نگاشته شده اما به هر حال این کتاب در ۱۰ سال قبل همراه با تعداد تقریباً فراوانی از تحقیقات هم عرض آماده شد و اکنون ادامه آن در حد سه جلد آن بازنویسی و آماده عرضه می باشد.

وی با بیان اینکه این کتاب از سه بخش تشکیل شده، ابراز کرد: بخش اول به لزوم تشکیل حکومت اسلامی و ساختار شناسی فقه حکومتی می پردازد که ذیل آن سه فصل کلیات و مفاهیم، ساختار شناسی گزاره های اسلامی و ضرورت های تشکیل حکومت اسلامی مد نظر قرار گرفته است. در فصل اول، دیدگاه عالمان شیعی در لزوم تشکیل حکومت مطرح شده و تقکر شخصیت‌هایی مانند شیخ صدوق، شیخ مفید، ابوالصلاح حلبی، ابن ادریس حلی، قطب‌راوندی، شیخ طوسی، نایینی، نجفی، صاحب جواهر و به ویژه اندیشه فقهی و سیاسی امام خمینی (ره) ارائه گردیده است.

حجت الاسلام و المسلمین نوایی، درباره فصل دوم که به ساختارشناسی گزاره های اسلامی پرداخته اظهار کرد: در این بحث حکومت اسلامی در تحلیل گزاره ها اثبات شده که در کنار فصل سوم یعنی ضرورت های تشکیل حکومت اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و در آنجا بیان شده که عمده‌ترین فلسفه تشکیل حکومت اسلامی تحقق جامعه دینی می باشد. به عنوان مثال، گزاره تحقق عدالت، گزاره های اقتصاد اسلام مانند: خمس و زکات و انفال مورد بررسی قرار گرفته و به این نکته اشاره شده که پیش فرض تحقق این گزاره ها، اصل حکومت دینی است.

وی با بیان اینکه فصل دوم متشکل از چهار فصل می باشد ابراز کرد: فصل اول در مورد فقه سیاسی و حکومتی با بحث درباره فقه سیاسی و محوریت امام و ولایت همچنین نگاه حکومتی به فقه با الگوی کتاب شریف جواهرالکلام ارائه گردیده و پرواضح می باشد که فقه جواهری، الگویی جامع در این خصوص شمرده می شود.

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان درباره فصل دوم یعنی چشم انداز فقه سیاسی و پیش فرض های آن توضیح داد: تشکیل نظام الهی و ولایی، نفی سلطه کافران و غیره و از سوی دیگر الگو و روش امام خمینی (ره) در به صحنه آوردن فقه حکومتی در این قسمت مطرح شده است.

وی آرمان های فقه سیاسی مطرح شده همچون حکومت اسلامی، عدالت و ساخت نظامات دینی را فصل سوم بخش دوم این کتاب عنوان و خاطرنشان کرد: در فصل چهارم نیز نظام سازی فقه سیاسی و روش شناسی و جامعه شناختی آن بررسی شده است.

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان در ادامه بخش سوم کتاب فقه و اجتهاد حکومتی را شامل سه فصل خواند و تشریح کرد: فصل اول این بخش به اجتهاد حکومتی، لزوم اجتهاد حکومتی، منابع اجتهاد، اجتهاد ناظر به حل مسئله، ضرورت نگاه حکومتی به فقه الشریعه، نگاه سیستمی به فقه اسلامی و موضوع شناسی حکومتی و مسائل دیگر مطرح شده است.

مولف کتاب «فقه و اجتهاد حکومتی»، دومین فصل را که به ساختار نظام سازمانی فقه سیاسی اشاره دارد، تبیین کرد و گفت: اجتهاد به عنوان متد و روش نظام ساز، بر اساس درونمایه غنی فقه اسلامی در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته و در این راستا به ضرورت شناخت اصول و قواعد اجتهاد حکومتی همچون حکم، متعلق حکم، موضوعات حکومتی، حکم حکومتی و مصلحت پرداخته شده و روش ارزیابی، تفریع، تطبیق، انطباق و تطبیق و منطق استنتاج به بحث گذارده شده است.

حجت الاسلام و المسلمین نوایی خاطرنشان کرد: در مبحثی دیگر، آمیختگی روش اجتهادی و فقهی با شیوه علمی و جامعه شناختی برای کشف مسئله‌ها به بحث گذارده شده که توجه به عقل و درک مسئله های سیاسی و مشکلات اجتماعی مبنای این مبحث می باشد و همچنین، تحلیل عقلی، تحلیل جامعه شناختی و علمی از دیگر روش های کشف و استنتاج شمرده شده اند.

وی در پایان با بیان اینکه بحث نگرش سیستمی به دین در فصل سوم این بخش مدنظر می باشد و از راه درک سیستم ها مسئله نظام سازی عینیت می یابد، ابراز کرد: اقتصاد اسلامی جزئی از کل سیستم حکومتی اسلام و همچنین مسائل حقوقی و تامین‌کننده کشف نظام حقوقی در این بخش به تصویر کشیده شده است.

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان خاطر نشان کرد: اجمالا به عنوان نتیجه و برآیند این پژوهش، توجه به ماهیت اکتشافی فقه اسلامی مورد نظر بوده که در فرآیند آن، نظام حکومتی و اجتماعی و دیگر نظامات درون آن کشف و استنتاج گردد.

انتهای پیام313/25

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha