یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
علیرضا پناهیان

حوزه/ عضو هیئت امنای بنیاد هدایت در همایش ملی بیش از ۱۰ هزار نفر از روحانیون شبکه امامت به موضوع نقش امامت حلقه‌های میانی در حکمرانی مطلوب دینی پرداخت و گفت: امروز عزت اسلام در گرو پیشرفت ایران است، بنابراین باید یک احساس مسئولیت عمومی برای اسلام و مشکلات جامعه در مردم شکل بگیرد؛ فرهنگ‌سازی در این عرصه وظیفه ما طلبه‌ها است.

به گزارش خبرگزاری «حوزه» از تهران، همایش مجازی «محرم»، با حضور ۱۰ هزار نفر از روحانیون شبکه امامان محلات و مبلغان شاخص در مراکز استان‌ها و ۴۰۰ شهرستان، سراسر کشور، با همکاری سازمان تبلیغات اسلامی و بنیاد هدایت برگزار شد.

حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان در این همایش به تشریح علت کوتاه بودن عمر حکومت امام علی(ع) پرداخت و اظهار داشت: عدالت و پیشرفت دو شعار حکومت امیرالمؤمنین(ع) بود و حضرت در این زمینه همه تلاش خود را به کار گرفت و موفقیت‌های چشمگیری داشت، اما چرا حکومت ایشان عمر کوتاهی بود؟ مگر مردم از عدالت و پیشرفت مخالف بودند؟

وی خاطرنشان کرد: حکومت امیرالمؤمنین(ع) به لحاظ نظامی، اقتصادی و گستره تبلیغاتی در کل قلمرو اسلام، قوی تر از حکومت معاویه بود. حضرت زاهدانه زندگی می کرد و با سوادترین فرد امت بود و مردم این را می دانستند، اما با این حال حکومت حضرت ادامه پیدا نکرد.

عضو هیئت امنای بنیاد هدایت، علت اصلی این امر را در تفاوت شیوه مدیریت حضرت دانست و گفت: این شیوه مدیریتی را ما با عنوان مدل «ولایت» می‌شناسیم؛ پس ولایت فقط یک اصل حکومتی نیست، بلکه یک شیوه و روش حکمرانی و مدیریتی خاص است. این روش با روش معاویه کاملا متفاوت بود.

تولیت مدرسه علمیه دارالحکمة با اشاره به تهمت‌هایی که مردم به امیرالمؤمنین(ع) می‌زدند، بیان داشت: به حضرت می‌گفتند که تو مدیریت و سیاست بلد نیستی؛ این اتهامات تازگی نداشت حتی پیامبر(ص) را هم به ضعف مدیریتی متهم می کردند و می گفتند که تو اُذن هستی. امیرالمؤمنین(ع) در پاسخ به این افراد می فرمود اگر تقوا نبود می دانستم چگونه با شما برخورد کنم.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان، شیوه مدیریت امیرالمؤمنین(ع) را وابسته به مسئولیت پذیری مردم و نصرت امام از سوی مردم عنوان کرد و افزود: خداوند در سوره حدید می فرماید ما پیامبران را فرستادیم«لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ؛ تا مردم برای قسط قیام کنند». دیکتاتورها نیاز به قیام مردم ندارند، بلکه هرکاری را که بخواهند با پول و زور به مردم تحمیل کرده و آنها را وادار به انجام آن می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه خداوند در قرآن نقش مردم را در حکومت بسیار پر رنگ کرده است، گفت: مشارکت مردمی تنها به این نیست که مردم در انتخابات شرکت کنند بلکه باید در اداره امور اجتماعی ورود پیدا کنند و فعالیت‌های گوناگون عرصه‌های اجتماعی را برعهده بگیرند. از آنجا که مردم پای کار حکومت امیرالمؤمنین(ع) نیامدند، این حکومت ولایی ادامه پیدا نکرد.

عضو هیئت امنای بنیاد هدایت، بسیج را یکی از الگوهای موفق مشارکت مردمی در شئون مختلف اجتماعی برشمرد و اظهار داشت: به همین دلیل امام فرمود بسیج شجره طیبه است؛ بنابراین باید این فرهنگ و تفکر را در شیوه حکمرانی جامعه بیشتر وارد کنیم و دولتی شدن امور مختلف را به نفع مردم کاهش بدهیم. ما ما در مقاطع مختلف و حساس انقلاب نقش مردم را دیدیم که توانستند حتی قائله منافقین را هم جمع کنند.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان یادآور شد: همانطور که مؤمنین در ۸ سال دفاع مقدس با ایمان به جهاد پرداختند و برای حفظ امنیت کشور به شهادت رسیدند، امروز هم مردم باید حل مسائل محله، اداره شهرها و نظارت بر تصمیم گیری و عملکرد مسئولان خود را برعهده بگیرند.

وی به نقش مهم امامان محله در این زمینه پرداخت و گفت: امام جماعت وظیفه دارد که از استعداد مردم استفاده کند، این ظرفیت‌ها را فعال کند و به صحنه بیاورد؛ به عنوان مثال برای حل مشکل اقتصادی و معیشت مردم تعاونی تشکیل دهد و مردم را در کارهای اقتصادی باهم متحد کند. «کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیته» باید به عنوان یک اصل مهم تلقی بشود.

عضو هیئت امنای بنیاد هدایت، اطاعت از ولایت را کافی نداست و تأکید کرد: باید ولی خدا را نصرت کرد و نسبت به مسائل مختلف جامعه احساس مسئولیت داشت. سیدالشهدا(ع) در شب عاشورا به یاران خود فرمود بروید من بیعتم را از شما برداشتم، آیا یاران حضرت اطاعت کردند؟ خیر، بلکه فراتر از اطاعت، ایستادند و ولی خدا را نصرت کردند.

حجت الاسلام والمسلمین پناهیان با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در جمع دانشجویان پیرامون تشکیل حلقه‌های میانی مدیریتی و کارهایی که باید این حلقه‌های میانی انجام دهند، گفت: ما طلبه‌ها باید این فرهنگ این را ایجاد کنیم تا به حکمرانی مطلوب دینی دست یابیم. امروز عزت اسلام در گرو پیشرفت ایران است؛ بنابراین باید یک احساس مسئولیت عمومی برای اسلام و مشکلات جامعه در مردم شکل بگیرد.

گفتنی است، در این همایش حجت الاسلام والمسلمین محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین حریزاوی قائم مقام سازمان تبلیغات اسلامی و حجت الاسلام سیدناصر میرمحمدیان مدیرعامل بنیاد هدایت و برخی از مسئولان دیگر نیز به ارائه سخن پرداختند.

انتهای پیام/

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha