یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کرسی

حوزه/ کرسی آزاد اندیشی با عنوان «عوامل تغییر نگرش نسبت به فرزند آوری» در مدرسه علمیه خدیجه کبری(س) اصفهان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، عفت رمضانیان، مدیر موسسه آموزش عالی فاطمة الزهرا(س) اصفهان، در کرسی آزاد اندیشی با عنوان «عوامل تغییر نگرش نسبت به فرزند آوری» در جمع طلاب مدرسه خدیجه کبری(س) اصفهان گفت: بحران رشد کاهنده جمعیت ایران در سالهای اخیر و از همه مهمتر حرکت به سمت ایرانی پیر و کهنسال یکی از بزرگترین دغدغه های پیش روی مسئولین کشور است. این خطر به قدری جدّی است که امروز باید اعتراف کرد میزان کاهش تعداد موالید به همراه کاهش تعداد مرگ و میر و افزایش امید به زندگی، متوسط رشد سالانه ی جمعیت کشور را، از ۳/۹ درصد در دهه ۶۵-۱۳۵۵، به ۱/۲۴ درصد در دوره ۹۵-۱۳۹۰ رسانده است و البته این کاهش جمعیت با همراهی عوامل دیگری که به برخی از آنها اشاره شد چشم انداز ایرانی سالمند و سالخورده را برای جمعیت این کشور در سال ۱۴۲۰ پیش بینی می کند.

وی ادامه داد: آنچه به طور قطع می توان به آن اشاره کرد اینکه ارزش فرزند در میان خانواده های ایرانی همچون گذشته به قوت خود باقی است لیکن شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به گونه ای است که امکان تحقق وضعیت مطلوب فرزندآوری برای خانواده ها وجود ندارد. متأسفانه امروزه تغییر نگرش به فرزند آوری نیز مانند تأخیر در ازدواج وخیلی از مسائل دیگر به فهرست مسائل و معضلات جامعه پیوسته که باید مورد بررسی قرار بگیرد و راه حلی برای آن پیدا شود.

رمضانیان با اشاره به اینکه توجه به پدیده فرزندآوری و تبیین آن از اهمیت بالایی برخوردار است افزود: بی شک شناسایی عوامل مهم و مؤثر بر مقوله جمعیت، همچنین ارائه راه حل مناسب برای رفع این مشکلات می تواند سهم عمده ای در تغییر نگرش خانواده ها و افزایش موالید ایفا کند. توجه به عوامل سوق دهنده از یک سو و رفع موانع بازدارنده از سوی دیگر به همراه ایجاد امنیت شغلی، آینده تحصیلی و ... همزمان با رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی میتواند تا حدودی در رفع مشکل کاهش رشد جمعیت کشور مؤثر باشد.

در ادامه کرسی آزاداندیشی گروه مخالفان فرزندآوری این طور بیان کردند: با وجود مشکلات اقتصادی آیا می توان بچه دارد شد؟ اینکه بچه دار شدن مجاهدت است پس قرار نیست که همه در این مجاهدت شرکت کنند. چه تضمینی وجود دارد که بعد از فرزند آوری بتوان خرج و مخارجش را به راحتی پرداخت کرد و اینکه خدا روزی می دهد درست است ولی روزی شامل کسانی می شود که تلاش کنند و اینکه دولت چه کمکی می کند؟ آیا این آیات و روایات که درمورد فرزندآوری است آیا توصیه به صورت صریح و مستقیم در این مورد داریم که وظیفه همه است؟ ضمن اینکه در این شرایط اقتصادی و اجتماعی آیا کسی هست که فرزند بیاورد؟

مخالفان در ادمه افزودند: برای فرزنددار شدن این فقط مشکلات اقتصادی نیست که مانع بزرگ بر سر فرزندار شدن است، چرا که در زمانهای گذشته افراد نیز مشکلات اقتصادی داشتند؛ ولی با این وجود فرزند دار می شدند اما امروزه ضمن اینکه مشکلات اقتصادی گریبان گیر خانواده ها شده است تجمل گرایی، فقر فرهنگی، نبودن آموزش و بهداشت مناسب برای فرزندان، نا مشخص بودن آینده (شغلی ، تحصیلی ، ازدواج و.. ) همگی باعث شده است که فرد نتواند به آینده امیدوار باشد،در نتیجه هیچ تمایلی برای فرزنددار شدن در این عصر و زمانه ندارد. افزون بر این اگر کسی بگوید روزی را خدا می دهد، ولی این مخارج بالا حقوق کارمندی و بدتر از آن حقوق نا چیز کارگران واقعا زندگی به تلاشی برای زنده ماندن تبدیل شده است و چه لزومی دارد که در این منجلاب افراد دیگر را گرفتار کنیم. طرح های دولت که اکثراً اجرا نمی شود و اگر هم اجرا شود خود به خودشان تورم‌زا هستند.

موافقان فرزندآوری این طور بیان کردند: مشکلات اقتصادی مانع فرزندار شدن نیست، بلکه تنبلی و کم حوصلگی مانع فرزندار شدن است و باور داشتند که انسان در این زمانه نیز می تواند فرزندان زیادی داشته باشد. باید زنان به جای مدرک گرا بودن و به دنبال کار و رفاه برای خانواده به دنبال آوردن فرزند باشند؛ چرا که در آیات و روایات به این امر سفارش شده است و پیامبر در آخرالزمان به زیادی امت خود مباهات می کند حتی سقط شدگان. با توجه به اینکه موافقان به این نکته اشاره کردند که اگر دیدگاه الهی باشد مهم نیست که در جامعه چه اتفاقی بیفتد ،چرا که با توجه به اینکه خداوند ضامن روزی بندگان می باشد اقتصاد نمی تواند تاثیر خاصی بگذارد، چون با برنامه ریزی می توان هزینه های زندگی را به درستی کنترل کرد

رمضانیان در جمع بندی صحبت های موافقان و مخالفان با اشاره به آیات و روایت های مربوط به فرزندآوری، بیان کرد: زمانی که زیر ساختهای فرهنگی و اقتصادی در کشور برای فرزند آوری فراهم شود مشکلات و موانع برطرف می شود. در نتیجه رغبت زوج های جوان به بچه دار شدن زیاد می شود.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha