پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
وحدت حوزه و دانشگاه - اراک

حوزه/ به مناسبت گرامیداشت روز وحدت حوزه و دانشگاه، نشستی با موضوع اسلام و هوش مصنوعی، در دانشگاه اراک برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از اراک، به مناسبت گرامیداشت روز وحدت حوزه و دانشگاه، نشستی با موضوع اسلام و هوش مصنوعی، با حضور طلاب و دانشجویان در دانشگاه اراک برگزار شد.

در ابتدای این نشست دکتر مجتبی ذوالفقاری، سرپرست دانشگاه اراک ضمن عرض تسلیت شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله، با اشاره به حیاتی بودن وحدت حوزه و دانشگاه اظهار کرد: موضوع وحدت حوزه و دانشگاه آن قدر مهم است که انجام نشدن آن هزینه‌ها و غرامت سنگینی برای جامعه دارد.

حجت الاسلام مهدی مهدوی اطهر، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اراک و دبیر علمی این نشست هدف از برگزاری آن را تربیت نیروی کارآمد برای جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: در بیانات مقام معظم رهبری آمده است که جمهوری اسلامی ایران باید جز ده کشور برتر در حوزه هوش مصنوعی باشد.

وی تصریح کرد: وحدت حوزه و دانشگاه، وحدت در هدف است و همه باید در راستای این هدف مهم گام برداریم.

در ادامه، دکتر محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبری‌فناوری‌های هوشمند حوزه‌های علمیه، با معرفی ستاد و ارائه مختصری از فعالیت‌های آن طی سال‌های گذشته به اهداف ستاد در محصول کلان پروژه نجف (ناصر جامع فقیه) اشاره و خاطر نشان کرد: در صدمین سالگشت تأسیس حوزه علمیه قم از محصولات جدیدتری از این پروژه رونمایی خواهیم کرد.

وی در خصوص تدوین رساله‌های علمی اظهار کرد: ۱۰ رساله دکتری، سی رساله ارشد و تعدادی رساله کارشناسی در دانشگاه علم و صنعت و بعضی از دانشگاه‌های دیگر در مساله هوش مصنوعی و علوم اسلامی در حال نگارش است. او همچنین با اعلام آمادگی ستاد جهت حمایت راهبردی از نخبگان در این زمینه افزود: ما برای پیشرفت هر چه بیشتر در مقوله هوش مصنوعی از نخبگان حوزوی و دانشگاهی اراک دعوت می‌کنیم چرا که قطعاً ظرفیت دانشگاه‌ها و همچنین رساله‌های سطح ۳ و سطح ۴ حوزه علمیه اراک می‌تواند این مساله را به خوبی پوشش دهد.

دبیر ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند، با ارائه گزارشی از وضعیت فعلی کشور و چشم انداز مطلوب ما در زمینه هوش مصنوعی، به ارائه تحلیل و راهکارهایی جهت دستیابی به اهداف کشور در مساله هوش مصنوعی پرداخت.

حجت الاسلام سیدامیر سخاوتیان، معاون علمی ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند، دیگر سخنران این میزگرد بود که با تشریح پیوند هوش و صنعت، مؤلفه‌های هوش حقیقی را برشمرد و مسئله ادراک را از بنیادین‌ترین شاخصه‌های هوش دانست.

وی با اشاره به شائبه و ابهام اندیشمندان غرب در شناخت مسأله‌ی ادراک، به مباحث فلسفه اسلامی در این مقوله اشاره کرد و گفت: وقتی به فضای فلسفه اسلامی می آییم ما یک جسم داریم و یک روح داریم. جسم جمع کننده و دریافت کننده است و مُدرک حقیقی نیست. سیستم عصبی انتقال دهنده است اما مُدرک حقیقی نیست (نه اینکه مدرک نباشد، مدرک هست منتها مدرک حقیقی نیست.) مغز مرتب کننده است اما هم در مرتب کردنش مرتب کننده حقیقی نیست و هم در ادراکش مدرک حقیقی نیست؛ آن چیزی که مدرک حقیقی است روح است. پس تا وقتی که این شیء که اسمش را گذاشته ام هوش مصنوعی دارای روح نشود مدرک نیست. اگر این شیء من بتواند به مرتبه ادراک انسان برسد تازه اولین قدم هوش اتفاق می‌افتد.

سخاوتیان، پرداختن به مسائل بنیادین هوش مصنوعی که ریشه در بحث‌های آرخلوژی و سپس تکنولوژی و… دارد را ضروری دانست و گفت: در ریشه‌های فرهنگ غرب اندیشمندان به دو مؤلفه ی اصلی “از کی؟ ” و “از کجا؟ ” می‌پردازند. اما ما در فلسفه اسلامی سوالات بنیادین دیگر هم داریم؛ از چه کسی؟ از چه چیزی؟ چطور؟ و چرا؟

او همچنین با عنوان سیر مراحل علمی و عملیاتی پرداختن به مساله هوش مصنوعی، در پایان به فضای بایدها و نبایدهای تکنولوژی هوش مصنوعی و چالش‌های اخلاقی آن پرداخت.

سومین سخنران مراسم، دکتر حسینی دبیر شورای سیاست گذاری ستاد راهبری فناوری‌های هوشمند هم سخنان خود را با بیان ارتباط حوزه و دانشگاه در مسئله هوش مصنوعی آغاز کرد و با تشریح هرم تمدن غرب را در لایه‌های فلسفه، فلسفه مضاف، دکترین‌ها، استراتژی‌های کلان و خرد و در نهایت سبک زندگی یا امریکن لایف استایل، گفت: نظام ارزش‌ها چیزی ست که بر سیستم‌ها حکمرانی می‌کند و حوزه علمیه مرجعی ست که این اصول و ارزش‌ها را قرار است تدوین کند.

وی در ادامه به تاریخچه هوش مصنوعی توضیح پذیر پرداخت و توضیح داد: طرح این بحث به ده‌ها سال قبل بر می‌گردد اما اخیراً دوباره در مجامع علمی زنده شده و اوج گرفته است. او در تعریف این نوع هوش مصنوعی، گفت: هوش مصنوعی توضیح پذیر کاری که انجام داد را می‌تواند توضیح بدهد و فرد می‌تواند قضاوت کند که این توضیح را می‌پذیرد یا نه؟

او در ارائه گزارشی با بیان خدمات ارزنده دکتر مینایی رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت برای ورود هوش مصنوعی به کشور گفت: ایشان در سال ۹۵ با قرار تفاهمی که با مرکز مخابرات داشتند هوش مصنوعی توضیح پذیر را به ایران آوردند و تا الان دارند کار را ادامه می‌دهند و پدر هوش مصنوعی توضیح پذیر حساب می‌شوند و مقالات مهمی در مجله‌های معتبر جهانی دارند.

حسینی در پایان، تبدیل زبان علوم اسلامی به منطق کامپیوتری و همچنین استفاده و همکاری در بحث سامانه‌های هوش مصنوعی را از اقداماتی دانست که حوزویان می‌توانند در آن به ایفای نقش بپردازند. همچنین با ارائه رتبه بندی‌های کشور در بحث مقالات و ارجاعات علمی حوزه‌ی هوش مصنوعی به بیان جایگاه نخبگان و دانشگاهیان در ارتقا آن پرداخت.

لازم به ذکر است با توجه به ایام سوگواری حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) این میزگرد با مجلس عزاداری به پایان رسید.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha