دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۲۰ شوال ۱۴۴۵ | Apr 29, 2024
حجت الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی

حوزه/ حجت الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی به لزوم ریشه یابی شبهات اشاره کرد و گفت: باید با مطالعه دقیق علوم مختلف بتوانیم ریشه و ماهیت شبهات را تشخیص داده و با متدلوژی صحیح به پاسخ گویی به آن ها بپردازیم. لازم است تفاوت های بین علوم مختلف و متدلوژی مخصوص هرکدام از آن ها را بیاموزیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین رضا محمدی شاهرودی، استاد حوزه و دانشگاه در اولین کارگاه آموزشی مدیریت شبهه شناسی و گفتمان سازی که به همت مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات حوزه و در مجتمع آموزشی و فرهنگی نجمه خاتون جمکران برگزار شد، در درسی با عنوان «اقتضائات پاسخ‌گویی در رسانه» گفت: ما در حال حاضر در یک جنگ تمام عیار ظالمانه و بیرحمانه درگیریم و با ناتویی روبرو هستیم که همه سلاح های لازم برای جنگ فرهنگی را دارد. قطعاً اگر ما مهارت های لازم را نداشته باشیم در این جنگ نمی توانیم از دین خود دفاع کنیم.

وی افزود: دشمنان خوب فهمیده اند که به کجاها حمله کنند؛ به عنوان مثال یکی از مؤلفه های اقتدار ما عزاداری برای امام حسین(ع) است که مورد حمله دشمنان قرار گرفته و بیشترین شبهات این روزها در همین مورد می باشد.

حجت الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی خاطرنشان کرد: مهدویت منبع پمپاژ امید به جامعه است و دشمنان به این حوزه حمله می کند. مباحثی همچون خانواده و یا پیاده روی اربعین نیز از موضوعات مهمی است که این روزها مورد تهاجم دشمن می باشد.

این کارشناس دینی تعداد شبکه های ماهواره ای معاند اسلام و انقلاب اسلامی را حدود ۳۹۰ شبکه دانست و گفت: در مقابل این تعداد شبکه، تعداد شبکه های محدودی را ما داریم تا به تقابل با آن ها بپردازند.

استاد حوزه و دانشگاه افزایش تعداد نکات مربوط به پاسخ شبهات را از عوامل موفقیت در این زمینه برشمرد و تصریح کرد: ممکن است یک نکته از چند نکته مطرح شده از سوی ما بتواند پاسخگوی شبهه بوده و دیگر نکات توان اقناع مخاطب را نداشته باشند.

وی با اشاره به لزوم توجه به ریشه شبهات افزود: باید با مطالعه دقیق علوم مختلف بتوانیم ریشه و ماهیت شبهات را تشخیص داده و با متدلوژی صحیح به پاسخ گویی به آن ها بپردازیم. لازم است تفاوت های بین علوم مختلف و متدلوژی مخصوص هرکدام از آن ها را بیاموزیم.

حجت الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی بیان داشت: خارج نشدن از موضوع و عدم اختلاط موضوعات و روش های علمی در پاسخ گویی به شبهات یکی دیگر از نکات مهم در این عرصه است.

وی گفت: ما باید در پاسخ گویی از روش های خطابه ای پرهیز کرده و کرسی پاسخ گویی به شبهات را با منبر اشتباه نگیریم. باید بتوانیم پاسخ هر شبهه را مختصر و در مدت زمان کوتاه و با بیان نکات محوری و مفید عرضه کنیم.

استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: گاهی باید در اولین قدم برای پاسخ گویی به شبهات به ارائه پاسخ نقضی پرداخت. این امر همچون مُسَکنی برای فرد نیازمند به جراحی است.

وی با تأکید بر رعایت احترام به مخاطبین به عنوان یکی دیگر از نکات مهم در پاسخ گویی به شبهات ابراز داشت: این احترام و مراعات ادب می تواند نفوذ کلام فرد پاسخگو و اشتیاق مخاطب در شنیدن صحبت های او را افزایش دهد.

حجت الاسلام والمسلمین محمدی شاهرودی گفت: پاسخ هایی که ما ارائه می کنیم باید مستند بوده و این سند می تواند مکتوب یا غیرمکتوب باشد؛ هرچند که اسناد مکتوب معمولاً اثرگذاری بیشتری در اقناع مخاطبین دارد.

وی ادامه داد: توجه به مخاطب و شناخت او نیز از دیگر نکات تأثیرگذار در پاسخ گویی به شبهات است. همچنین لازم است در پاسخ گویی به شبهات معنویت، ارتباط با خدا و برای خدا پاسخ گفتن را همیشه مدنظر قرار دهیم؛ این کار را می توان با انجام عبادات و خواندن ادعیه و اذکار مختلف محقق کرد.

این کارشناس مسائل دینی استفاده از ابزارهای روز همچون رایانه همراه را در برنامه های رسانه ای از کمک کننده ها در پاسخ گویی بهتر به سؤالات و شبهات برشمرد و خاطرنشان کرد: اگر یک فرد دیگر نیز در کنار ما به عنوان کمک کننده حضور داشته باشد و پاسخ گویی به صورت تیمی انجام گیرد، این امر هم قطعاً می تواند برای رسیدن به پاسخ های موفق اثرگذار باشد.

وی در پایان گفت: اساساً باید دانست این علوم از جانب خود اهل بیت علیهم السلام و با عنایات ایشان به ما می رسند و توکل و توسل در حین پاسخ گویی به شبهات را هرگز نباید فراموش کنیم تا در آن حال بهترین جملات و نافذترین کلمات بر زبان ما جاری شود. تواصی به قرآن کریم می تواند اثر بسیاری در نفوذ کلام ما داشته بر مخاطبین داشته باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha