دوشنبه ۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۲:۱۳
بانوان چگونه در جامعه امید آفرینی کنند؟

حوزه/ استاد حوزه علمیه خواهران به تبیین مسئولیت های بانوی تمدن ساز در امید آفرینی در جامعه پرداخت.

معصومه فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، در رابطه با نقش بانوان در ایجاد امید بین فرزندان عنوان کرد: به طور طبیعی وقتی انسان نسبت به موضوعی آگاهی و شناخت درستی ندارد نسبت به آن ترس پیدا می‌کند و این ترس سبب ضعف و وهم او می‌شود. برای اینکه نوجوانان و جوانان ترس از آینده نداشته باشند باید بر روی شناخت و چارچوب ذهنی آنها تحول شناختی صورت بگیرد.

وی ادامه داد: در گام اول باید بدانیم به عنوان عضوی از جامعه ایرانی در چه جایگاهی قرار داریم، چه میزان نسبت به جامعه شناخت داریم و فرزندمان نسبت به جامعه ایران چقدر آگاهی دارد؟ در این مرحله باید مولفه های قدرت جامعه را برای فرزندمان تبیین کنیم.

راهبرد اول: تبیین مولفه های قدرت جامعه ایرانی اسلامی

استاد حوزه علمیه خواهران با اشاره به اهمیت تجربه‌های تاریخی اضافه کرد: این مولفه ها را می‌توان از طریق تجربه‌های تاریخی تبیین کرد. در طول بیش از چهار دهه انقلاب اسلامی قدرت ایمان، وحدت مردم و همچنین رهبری موثر امامین انقلاب، را تجربه کردیم.

وی بیان کرد: یکی از تجربه‌های تاریخی مهم، ماجرای طبس است. در این واقعه مردم به صورت مستقیم حضور نداشتند اما قدرت ایمان مردم ایران به وضوح نمایان شد که نشان‌دهنده حمایت الهی از مردم ایران بود. به تعبیر امام خمینی (ره) خداوند شن‌ها را مامور کرده بود که از مردم ایران دفاع کنند. این موضوع باید به نسل جوان منتقل شود تا بدانند که خداوند همیشه با ماست و اگر ما تلاش و کوشش کنیم خداوند در جایی دیگر لطفش را شامل حال ما می‌کند.

فاطمی با بیان اینکه دفاع مقدس 8 ساله و 12 روزه نیز یکی دیگر از تجربیاتی است که قدرت وحدت و ایمان مردم را نشان می‌دهد، اظهار کرد: باید «ما می‌توانیم» و «ما توانستیم» را به نسل جدید به خوبی نشان بدهیم.

راهبرد دوم: یادآوری سنت‌های الهی

وی گفت: رهبر معظم انقلاب در سخنان خود بارها به مساله سنت‌های الهی اشاره کردند. باید تحقق این سنت‌های الهی که در ادوار و ادیان الهی در گذشته نیز بودند را در قالب‌های مختلف مانند داستان برای نسل نوجوان تبیین کنیم زیرا نشان دهنده قدرت اسلام و ایمان است. این داستان‌ها می‌توانند به نوجوانان انگیزه بدهند و آن‌ها را از یأس دور کنند؛ زیرا اگر نوجوان بداند برگ برنده‌ای دارد که او را نسبت به دشمن برتر کرده است ناامید نمی‌شود.

پژوهشگر عرصه زن و خانواده ادامه داد: برای مثال وقتی حضرت موسی در لحظات سخت به دریا رسید و راهی وجود نداشت دیگران چون آگاهی و ایمان کمتری داشتند ناامید شدند اما حضرت موسی به خاطر ایمان واقعی که به خداوند داشت به خداوند توکل کرد و راهی برای نجات یافت. یا در جنگ احد مسلمانان در حال پیروزی بودند اما در لحظه آخر شکست خوردند زیرا در لحظات آخر سنت الهی را رها کردند و یا در جنگ صفیین که جبهه حق در حال پیروزی بود اما چون در جنگ شناختی شکست خوردند در جنگ نظامی نیز با شکست مواجه شدند.

راهبرد سوم: روایت پیشرفت

پژوهشگر عرصه زن و خانواده گفت: باید بدانیم در کشور چه اتفاقاتی رخ داده است و اکنون در چه شرایطی قرار دارد و نقاط قوت و پیشرفت آن چیست. گاهی فقط اخبار ناخوشایند را منتشر می‌کنیم و این سبب می‌شود که جامعه به سمت ناامیدی و ترس از آینده برود. در گذشته نیز حوادثی نظیر فتنه‌ها، جنگ و مشکلات اقتصادی داشتیم و آن را پشت سر گذاشتیم و به سمت پیشرفت حرکت کردیم.

وی با اشاره به اینکه روایت پیشرفت یکی از ابزارهای کلیدی ایجاد امید و انگیزه در جامعه است، تاکید کرد: باید اتفاقات خوب مانند رشد علمی، اجتماعی و... که در این چهار دهه داشتیم را روایت کنیم و یادآور شویم در شرایط سخت هم می‌توان پیشرفت کرد. این روایت پیشرفت می‌تواند ترس و ناامیدی را از بین ببرد.

فاطمی اظهار کرد: روایت پیشرفت نباید لزوماً به صورت کلاس و تدریس باشد بلکه می‌توان در صحبت‌های روزانه‌ای که داریم نیز از دستاوردها و پیشرفت‌هایی که خودمان یا اطرافیان به دست آوردیم روایت کنیم. متاسفانه گاهی به جای تجلیل از دستاوردهای که دیگران به دست آوردند و فقط انتقاد می‌کنیم که این مساله روحیه جامعه را تضعیف می‌کند.

وی اضافه کرد: بسیاری از اوقات به دلیل اینکه خودمان از یک دستاورد استفاده نمی‌کنیم از اهمیت آن آگاهی نداریم؛ اما وقتی یک خانواده با بیماری خاصی مواجه می‌شود و درک می‌کند که داروهای پیشرفته و پزشکی هسته‌ای چقدر کمک‌کننده است و به اهمیت آن پیشرفت پی می‌برد.

استاد حوزه علمیه خواهران با اشاره به لزوم استفاده از فیلم، کتاب و داستان برای ب روایت پیشرفت گفت: کتاب‌هایی برای کودک و نوجوان منتشر شده است که بیانگر روایت پیشرفت به زبان کودکان و نوجوانان است. همچنین داستان‌ها رمان‌هایی چاپ شده که بر اساس واقعیت هستند و پیشرفت‌ها را بیان کردند.

وی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب انقلاب در سخنرانی اخیر خود فرمودند: ملتی که خودش را نشناسد، تحقیر خواهد شد. ما باید بدانیم که چه توانایی‌هایی داریم و این نشناختن می‌تواند ترس و ضعف ایجاد کند.

راهبرد چهارم: شناخت دشمن

فاطمی بیان کرد: شناخت دشمن نیز اهمیت دارد. دشمن ممکن است با چهره‌ای مهربان و جذاب و عناوینی مانند آزادی، استقلال، پیشرفت و... خود را معرفی کند، اما پشت این چهره، خشونت و بی‌رحمی نهفته است که در جنگ تحمیلی 8 ساله و 12 روزه مشاهده کردیم. ما باید با استفاده از ابزارهای مختلف، واقعیت چهره او را برای جوانان تبیین کنیم.

وی با بیان اینکه دشمن گاهی چهره خشم و خشونت خود را به ما نشان می‌دهد که این چهره از هم واقعی و هم غیر واقعی است، تصریح کرد: از یک سو واقعی است زیرا خشونت زیادی دارد اما باید نشان دهیم پشت این چهره خشن یک ترس بزرگ دارد. دشمن اگر بداند طرف مقابل محکم ایستاده و از مواضع خود دفاع می‌کند زود عقب می‌رود مانند آنچه در روزهای اخیر توسط ترامپ شاهد بودیم که شعار حمله به ایران می‌داد اما زمانی که دید ما ایستادگی کردیم عقب نشینی کرد.

پژوهشگر زن و خانواده یادآور شد: باید چهره واقعی دشمن اعم از چهره زیبایی که نشان می‌دهد هم چهره خشن و هم چهره ترسو را برای جامعه آشکار کنیم. باید اتفاقاتی نظیر آنچه در ونزوئلا رخ داد را برای نوجوانان و جوانانمان تبیین کنیم. البته نباید به صورت غیرواقعی مسائل را بیان کنیم که دشمن ضعیف است. باید در کنار قدرت و توانمندی که دشمن دارد تبیین کنیم که ما نیز باید تلاش کنیم تا قدرت خود را از دشمن بیشتر کنیم.

وی ادامه داد: در عرصه دشمن شناسی و تاریخ استعمار کتاب‌ها و فیلم‌های متعددی تولید شده است که در این زمینه می‌تواند کمک فراوانی کند. کتاب امپراطوری جنون از جمله کتبی است که به جنایت‌های آمریکا در کشورهای مختلف پرداخته است.

استاد حوزه علمیه خواهران با اشاره به اینکه خانواده اولین کانون مبارزه با ترس از آینده است، گفت: خانواده به عنوان اولین و مهم‌ترین محیط تربیتی، نقشی اساسی در شکل‌گیری شخصیت و باورهای کودکان و نوجوانان دارد. نمی‌توانیم فرزندان را در فضایی به دور از اطلاعات و واقعیت‌ها نگه داریم. آن‌ها باید بدانند که در چه فضایی رشد می‌کنند تا آمادگی و مقاومت مقابله با چالش‌های پیش رو را داشته باشند.

وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان باید در حد فهم خودشان بدانند که دشمن واقعی‌شان چه کسی است. مثلاً در اغتشاشات اخیر، بسیاری از مسائل برای آن‌ها قابل درک نبود و این باعث ترس و اضطراب می‌شود. البته محتوای زیادی وجود دارد که نباید در جریان آن‌ها قرار بگیرند، اما باید با ادبیات مناسب با فهم عقلی و احساسی آنان مسائل را برایشان توضیح دهیم.

فاطمی یادآور شد: نوجوانی پر از انرژی و قابلیت است اگر ما این انرژی را به فرصت تبدیل نکنیم و بذر اطلاعات و گرایش‌های درست را در آن‌ها نکاریم، ممکن است دشمن از این قابلیت نوجوان سو استفاده کند و در این شرایط این نوجوان تبدیل به تهدیدی برای جامعه می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه مادران باید بر روی امیدآفرینی تمرکز کنند، اضافه کرد: اگر بگوییم ایران قوی است اما دائم در حال انتقاد از ایران باشیم و نقاط مثبت را بازگو نکنیم فرزندی قوی و امیدوار نخواهیم داشت. آن‌ها باید ببینند که ایران قوی است، نقاط قوت کشور را بشناسند و بدانند این کشور چقدر برای آنها هزینه کرده است تا رشد کنند. فرزندان باید در خانواده کنترل هیجان، خشم و احساسات را فرا بگیرند.

وی عنوان کرد: بانوی ایرانی به عنوان الگوی سوم زن مسلمان باید آگاهی‌های سیاسی و اجتماعی خود را افزایش دهد و همانگونه که از تحولات روز جهان مطلع است نسبت به تاریخ گذشته نیز اطلاعات کافی داشته باشد.

استاد حوزه علمیه خواهران ادامه داد: همچنین بیانات رهبر معظم انقلاب در این زمینه می‌تواند راهنمایی‌های مهمی برای باشد. البته علاوه بر توجه به فرمایشات ایشان نسبت به هر واقعه به روزی که رخ می‌دهد باید نسبت به فرمایشاتی که رهبر معظم انقلاب در گذشته داشتند نیز آگاهی داشته باشند تا بتوانند تحلیلی نظام وار ارائه کنند.

وی گفت: برای مثال رهبر معظم انقلاب در یک تحلیل شبکه‌ای نوک پیکان را در اغتشاشات اخیر به سمت دشمن خارجی گرفتند؛ زیرا در اتفاقات اقتصادی اخیر نیز دشمن نقش بسیار بالایی داشت. اگر کسی این نگاه همه جانبه را مورد توجه قرار ندهد در تحلیل‌های روزمره شبکه‌های اجتماعی و حزبی ممکن است دچار اشتباه شود.

فاطمی تاکید کرد: بانوی الگوی سوم و تمدن ساز باید راهبر خودش که رهبر معظم انقلاب است را به خوبی بشناسد و سپس راه را در مسیر هدایت‌های این راهبر طی کند و نسبت به تحولات روز و اندیشه راهبرش در این عرصه به طور نظام وار آشنایی داشته باشد.

وی یادآور شد: همچنین باید با بررسی جایگاهی که در خانواده و اجتماع دارد عرصه فعالیتی خود را مشخص کند و برای خود ماموریت تعریف کند که بر اساس توانایی‌هایی که دارد چه اقداماتی را برای اعتلای انقلاب اسلامی می‌تواند، انجام دهد.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha