به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیتالله سبحانی، ظهر امروز در چهارمین جلسه از سلسله مباحث تفسیر سوره صف در مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) قم، با اشاره به اینکه در اسلام دو نوع جهاد وجود دارد، اظهار داشتند: دو نوع جهاد در اسلام است دفاعی و ابتدایی و غالباً جهاد نبی مکرم اسلام(ص) دفاعی بوده و دلیل بر تحقق این جهاد این بوده که دعوت انبیاء الهی مخصوصا رسولالله(ص) همیشه بر خلاف مذاق دشمنان و پادشاهان بوده است، به همین دلیل با پیامبر(ص) به جنگ میپرداختند و حضرت نیز مجبور میشدند که به دفاع بپردازند.
* تقسیم بندی جهاد دفاعی
ایشان با بیان اینکه جهاد دفاعی بر دو قسم تقسیم است، ابراز داشتند: قسم اول جهاد دفاعی برای دفاع از خود پیامبر(ص) و قسم دوم آن برای دفاع از مبلغان دین پیامبر(ص) بوده است. در صدر اسلام رسولالله(ص) برای تبلیغ دین، مبلغانی را به شهرها و نواحی گوناگون میفرستادند؛ اما دشمنان بر سر راه این مبلغین قرار میگرفتند و با نیرنگهای گوناگون آنها را دستگیر و میکشتند؛ از این گونه داستانها در صدر اسلام بسیار اتفاق افتاده است.
این مرجع تقلید با تأکید بر اینکه نبی مکرم اسلام(ص) برای کسب آزادی و رفع موانع جهاد میکردند، خاطرنشان ساختند: دشمنان، پیامبر(ص) را مجبور میکردند که با آنها به جهاد بپردازد و جواب کارشکنیهای آنها را بدهد.
معظمله افزودند: جهاد دفاعی مطابق با اصول دموکراسی بوده و کسی نمیتواند بر این جهاد رسولالله(ص) اشکالی بگیرد.
حضرت آیتالله سبحانی در ادامه به تشریح جهاد ابتدایی پرداخته و تصریح کردند: اگر اشکالی بر مسلمانان وارد شود که چرا اسلام(ص) برای تبلیغ دین خود از جهاد ابتدایی و شمشیر استفاده کرده است؟ در پاسخ باید گفت نبی مکرم اسلام برای آمادهکردن مقدمات پذیرش دین اسلام از جهاد ابتدایی استفاده میکردند و همواره در سخنان خود فرموده بودند که "لا اکراه فی الدین" «دین قابل اکراه نیست»، ایشان در ابتدا با دشمنان اتمام حجت میکردند و در ادامه به این جهاد میپرداختند.
ایشان با اشاره به اینکه تمام انبیاء الهی در یک اصل مشترک هستند، اذعان داشتند: از آدم تا خاتم در اصل یکتاپرستی مشترک هستند و همه به دنبال این اصل کار خود را آغاز کردند؛ بنابراین برای فراگیری این اصل باید تمهیداتی را میاندیشیدند که آن جهاد ابتدایی و اتمام حجت با کفار و دشمنان بود.
*مبارزه فرقههای انحرافی با یکتاپرستی
این مرجع تقلید با بیان اینکه تمام فرقههای انحرافی و عرفانهای کاذب در حال مبارزه با یکتاپرستی هستند، اظهار داشتند: انبیاء الهی، علیالخصوص نبی مکرم اسلام(ص) در هر دو جهاد با موازین عقلی حرکت کردند و به دنبال تحقق اصل یکتاپرستی و توحید بودهاند و این وظیفه را خداوند متعال بر آنها تکلیف کرده بود.