یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کد خبر: 254980
۲ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۸:۲۰

تازه‌ترین شماره فصلنامه تخصصی مطالعات قرآن و حدیث «سفینه» ویژه قرآن منتشر شد.

به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، این فصلنامه از بخش‌هایی چون: مقالات،‌ معرفی کتاب، نکته‌پژوهی، اسناد و متون، ‌واژه‌نامه عقائد، بازتاب و چکیده مقالات به زبان عربی و انگلیسی، تشکیل شده است.

«جایگاه تأویل در روایات تفسیری امام سجاد (ع)»، عنوان مقاله‌ای به قلم دکتر منصور پهلوان و معصومه آگاهی، است که در آن به مقایسه دوران امام سجاد (ع) با دوران امیرالمؤمنین (ع) پرداخته شده است.

در قسمتی از این مقاله می‌خوانیم:‌ از آن جا که دوران امام سجاد (ع) از جهت بازگشت مردم به مبانی جاهلیت و فاصله‌گرفتن از امام (ع)، تا به آنجا که به خانه‌نشینی ایشان انجامید، بسیار شبیه دوران امام علی (ع) است، رویکردهای ایشان به موضوع «ولایت»، «تولی»، «تبری» بسیار همانند است.

همان سببی که امام علی (ع) را وا می‌دارد شئون علم و تقوای خود را بستاید و در میدان فضلیت‌ها داد مبارزه سر دهد، ‌امام سجاد (ع) را نیز در جایگاهی قرار می‌دهد که فضائل پدرانش و امتیازات ذریه‌اش (ع) را در قالب تبیین آیات قرآن بیان کند. مهم‌ترین رکنی که امام سجاد (ع) سعی در تحکیم آن دارد، جایگاه امیرالمؤمنین (ع) در مقام ولایت است؛ به طور نمونه امام (ع) در تفسیر «ادخلوا فی السِلْم کافّة» می‌فرماید: سِلْم و سلامت، همانند ولایت امیرالمؤمنین است. (بحرانی، ج1، ص129)

امام سجاد (ع) نخستین مصداق «وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَادِ»، (سوره بقره، آیه207) را علی بن ابیطالب (ع) می‌داند. (ابن شهر آشوب، مناقب، ص339)

«نگاهی به تاریخ قرآن، مقاله‌ای از جان بر تن- ترجمه و حواشی: دکتر حسن رضای»، «وجوه و مصادیق واژه‌های (ماء) و (اسماء) در قرآن مقاله‌ای از دکتر پروین بهارزاده»، «تعلیقات آیت‌الله جعفری بر اصول کافی، هفده باب از کتاب الحجة،‌ترجمه: مینا اسکویی و مهدیه مفیدی»، «نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در ترویج فرهنگ قرآن، مقاله‌ای از رمضان‌علی بذرافشان» برخی مقالات درج‌شده در سفینه می‌باشد.

«تفسیر مصباح‌الهدی، تحقیقی از حمید سلیم گندمی» و «آیات العقائد، پژوهشی از عبدالحسین طالعی» بخش معرفی کتاب را تشکیل داده است.

در بخش «نکته‌پژوهی»، عناوینی چون: «حقوق مسلمین، موسوعه قانونی در ارتباط با مسلمانان، پژوهشی از «آمده کری، ترجمه: ‌دکتر محمدرضا رضوان‌طلب» و «اندیشه تفویض و آرای مفوضه واکاوی یک خلط ناموفق، پژوهشی از علی‌رضا فرجپور» ارائه شده است.

«تعلیقات ابن عتایقی بر تفسیر قمی: مباحث کلامی، تحقیقی از محمدکاظم بهنیا» عنوان بخش «اسناد و متون» می‌باشد.

اصغر غلامی در پژوهشی با عنوان «عالم ذرّ» که در بخش واژه‌نامه عقائد، ارائه شده، به بررسی این موضوع پرداخته است. وی در این خصوص می‌نویسد: آیه شریفه ذرّ (اعراف 172،173)، به روشنی دلالت دارد که خدای متعال، در زمانی خاص، فرزندان بنی‌آدم را از پشت آنان بیرون کشیده است. ذرّیه حضرت آدم، همه به صورت ذره‌ای کوچک، پس از بهره‌مندی از عقل و اختیار، معرفت خدا را به افاضه او دریافت کرده و مورد خطاب مستقیم پروردگار قرارگرفته‌اند. خداوند در برابر این معرفت‌بخشی، از آنان اقرار می‌خواند: «ألست بربکم» آیا من خداوندگار شما نیستم؟ و بندگان نیز در برابر این معرفت روشن و آشکار، اقرار می‌کنند: «قالو بلی».

بدیهی است،‌خطاب پروردگار وطلب اقرار، هنگامی صحیح و رواست که انسان به طور کامل خدای خویش را بشناسد و با تمام وجود حضور او را دریابد.

تنها چنین رویت و شهودی است که جایی برای تردید باقی نمی‌گذارد و انسان چاره‌ای جز اقرار و تسلیم ندارد. البته انسان مختار، با زبان، توان مخالفت و انکار دارد، اما قلب او با مشاهده حقیقت نمی‌تواند آن را از خود دور سازد.

بر پایه دلالت صریح آیه، خطاب الهی، عمومیت دارد و همه فرزندان آدم را تا قیامت در بر می‌گیرد. خداوند متعال نیز با همگان بر این معرفت پیمان بسته و شاهد گرفته است تا حجت را برایشان تمام کند و راه هر گونه عذر و بهانه ببندد.

فصلنامه تخصصی مطالعات قرآن و حدیث «سفینه» به صاحب‌امتیازی مؤسسه فرهنگی «نبأمبین» و مدیرمسئولی، محمد حسین شهری، در 188 صفحه منتشر شده است.

علاقه‌مندان جهت ارتباط با نشریه می‌توانند به نشانی: تهران، خیابان شریعتی، روبری ملک، خیابان شبستری، خیابان ادیبی، پلاک 26 مراجعه کنند و یا با تلفن 77501125 با پیش‌شماره 021 تماس بگیرند.

همچنین پایگاه اطلا‌ع‌ رسانی www.fa.safinehmagazin.ir در دسترس علاقه‌مندان می‌باشد.  

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha