به گزارش مرکز خبر حوزه، مرحوم استاد دوانی با نقل خاطرهای از شهید مطهری که از طریق ماهنامه مکتب اسلام در اختیار حوزه نیوز قرار گرفته، بیان کرده است، در سال 1337 شمسی در قم مجله علمی و دینی «درسهایی از مکتب اسلام» را با همکاری جمعی از فضلای نامی حوزه، آقایان: مکارمشیرازی، امام موسیصدر، حسین نوری، جعفر سبحانی، محمد واعظزاده، سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، سید مرتضی جزائری، مجدالدین محلاتی و بنده منتشر ساختیم.
گویا شماره دوم یا سوم بود که آن را برای شهید مطهری به تهران فرستادیم و از ایشان خواستیم پیرامون مقالات آن اظهارنظر کند و مقاله هم بدهد تا به عنوان مقالات وارده- یعنی غیر از مقالات اعضای هیئت تحریریه که همگی در قم بودند- چاپ شود.
شهید مطهری ضمن اظهار مسرت زیاد، در حاشیه اغلب مقالات، اظهارنظرهایی کرده بود. آنطور که به خاطر دارم مخصوصا از مقاله «اقتصاد در مکتب اسلام» به قلم آقای سید موسیصدر (امام موسیصدر) تعریف کرده بود که این مقاله، تازگی دارد و در اوضاع و شرایط کنونی لازم و ضروری است، در آن زمان اینگونه مباحث سابقه نداشت. همچنین از مقاله «مفاخر اسلام» که من مینوشتم و به ترتیب: کلینی، صدوق، و مفید را نوشته بودم، تمجید کرده بود و ماه بعد که به قم آمد و در جلسه هیئت تحریریه شرکت کرد و نظرات خود را درباره مقالات اظهار داشت و مورد مذاکره قرار گرفت، مجددا از «مفاخر اسلام» به خوبی تمجید کرد و مرا بیشتر مورد لطف قرار داد.
من گفتم، لابد شنیدهاید که آیتالله بروجردی مرا خواستند و ضمن تأیید و تقدیر از مقالات «مکتب اسلام» و رفقا، از «مفاخر اسلام» اظهار رضایت بسیار کرده و مورد تفقدم قرار دادند. استاد شهید گفت: شنیدهام و حق دارند، کار بسیار خوبی است که تا حالا نشده و سبک خوبی پیش گرفتهاید. سپس جریان ملاقات با آیتالله بروجردی را پرسید و شرح آن را بازگو کردم. استاد پرسید: راستی مقاله «داستان ماه» را چه کسی مینویسد؟ گفتم: من مینویسم. گفت: چرا نام نویسنده ندارد؟ گفتم: هیئت تحریریه یک مقاله را با اسم چاپ میکند و اگر همان نویسنده مقاله دیگری داشته باشد بدون اسم است، مبادا تکرار اسم نشانه کمبود نویسنده باشد واصولا از نظر فنی هم درست نیست.
استاد شهید گفت: خلاصه این هم مقاله بسیار خوبی است؛ اصولا ما این همه داستان و سرگذشت در تاریخ اسلام داریم، چرا همانها را ترجمه نکنیم و مثل کار شما به صورت مقاله در نیاوریم؟ گفتم، با همین قصد دست به کار زدهام، آیتالله بروجردی نیز همین سفارش را کردند.
استاد شهید گفت: من هم به این فکر افتادهام، چند ماه بعد از این تاریخ بود که جلد اول داستان راستان ایشان منتشر و پس از آن هم کتابهای دیگری منتشر گردید.