به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، در یکی از مقالات ارائهشده در این فصلنامه، که با عنوان «اقامه قسط، آرمان انبیاء» به قلم مریم سرخیل نگاشته شده است، میخوانیم: خداوند در قرآن کریم هدف از ارسال رسل را برپایی قسط و عدل میداند از آنجایی که معنای عدل، دادن حق هر صاحب حقی است، اهداف دیگر انبیاء از قبیل دعوت به توحید، یگانهپرستی، تزکیه، تعلیم و تربیت را میتوان زیرمجموعه برقراری عدل دانست.
در این مقاله سعی شده است، تا یگانگی اهداف انبیاء و مطابقت آنها با فطرت و جهان هستی بررسی شود و اهمیت و ضرورت تحقق آرمان انبیاء بیان گردد.
از دیگر موضوعات ارائهشده در این نشریه «کاوشی در روش علامه طباطبائی (ره) در تحلیل متشابهات قرآن» میباشد که توسط منیره مختاری نظرلو مورد پژوهش قرار گرفته است.
در این نوشتار روش علامه طباطبائی در آیات متشابه، ارجاع آنها به آیات محکمه و غررالآیات میباشد و نیز بهرهگیری از تفسیر قرآن به قرآن تفسیر عقلی- اجتهادی است که به گفته علامه همان روش ائمه اطهار (ع) میباشد. گفتنی است که علامه از روایات معصومین (ع) افزون بر فراگیری روش تحلیل متشابهات، به عنوان مؤید مطالب خود استفاده نموده است.
«ملاصدرا و رویکرد فلسفی به تفسیر قرآن» عنوان مقالهای است که علی نصیری به آن پرداخته است. وی در این مقاله مینویسد: مهمترین اثر ملاصدرا در زمینه تفسیر قرآن کریم،کتاب «تفسیر القرآن الکریم» است که در 6 جلد منتشر شده است. با توجه به این که ملاصدرا با ذهنی انباشته از مبانی فلسفی به سراغ آیات قرآن رفته است، این سؤال همواره از سوی مدافعان یا مخالفان او مطرح بوده و هست که آیا او توانسته است در تفسیر قرآن، خود را از علائق فلسفی برهاند و بدون تحمیل مبانی فلسفی، مدالیل آیات را به دست دهد یا آن که بسان برخی دیگر از مفسران، پیشفرضهای فلسفی را در تفسیر آیات دخالت داده است؟
عناوین دیگر این فصلنامه شامل: «شعله نور جمال نور علی نور، مقالهای از محمود خیراللهی»، «سیری در زندگینامه آیتالله صادقی، به قلم حسین روحانی»، «چگونگی تبیین علوم قرآنی بر اساس دیدگاه قرآن، مقالهای از عباس اسماعیلزاده»، «بررسی آرای دکتر بوکای و پروفسور آربری، پیرامون مصونیت قرآن از تحریف، به قلم سکینه حقانی»، «مقاتل بن سلیمان و جایگاه تفسیری او، مقالهای از حسنعلی رضایی» و «نوآوریهای تفسیری در آثار مرحوم آیتاللهصالحی نجفآبادی» میباشد.
دکتر علی نجار پوریان، در مقالهای با موضوع «محیط زیست از منظر قرآن و سنت» در صدد تبیین عناصر محیط زیست در قرآن و سنت میباشد. وی نخست به عناصری از محیط زیست، نظیر: هوا، باد، آب، باران، پوشش گیاهی، زمین، خاک، کوه و مواد غذایی که در زبان قرآن و سنت بیان شده است، میپردازد. سپس عوامل تخریب و آلودگی محیط زیست را بیان میکند و آنگاه راهکارهای حفاظت محیط زیست را از حیث اخلاقی، اقتصادی، فقهی و بهداشتی بررسی میکند.
«بررسی پلورالیسم نجات از نگاه قرآن» مقالهای است که توسط ایلقار اسماعیلزاده ارائه گردیده است. وی در این مقاله مینویسد: پلورالیسم از مهمترین موضوعات کلام به شمار میآید و در نوع خود به دو نوع «پلورالیسم حقانیت (حقانگاری همه ادیان در زمان واحد) و «پلورالیسم نجات» (رستگاری و اهل نجاتبودن پیروان ادیان مختلف) تقسیم میگردد.
این مقاله به بررسی مهمترین ادله قرآنی پلورالیسم دینی در بُعد «نجات» میپردازد، که آیا از نگاه قرآن کریم،پیروان ادیان دیگر و به طور کلی،غیرمسلمانان نیز، اهل نجات و رستگاری هستند؛ یا این که اهل رستگاری بودن، تنها مخصوص پیروان دین مبین اسلام است؟ نویسنده در بررسی آیات قرآنی چنین نتیجه میگیرد که تنها مسلمانان،اهل نجات نبوده و دیگران با در نظر گرفتن شرایط خاص، اهل نجات خواهند بود.
شصت و نهمین شماره از فصلنامه «بینات» به صاحبامتیازی، مؤسسه معارف اسلامی امام رضا (ع) و مدیرمسئولی محمد عبداللهیان،در 224 صفحه و با قیمت یکهزار تومان منتشر شده است.
علاقهمندان جهت ارتباط با فصلنامه میتوانند به نشانی: قم، بلوار شهید محمد منتظری، کوچه 8، پلاک 12 مراجعه کنند و یا با تلفن 7742010-0251 تماس بگیرند.
همچنین پایگاه اطلاعرسانی www.maaref.ir در دسترس علاقهمندان میباشد.