دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024

ششمین شماره فصلنامه علمی- تخصصی «حکمت آئین» در قلمرو حکمت اسلامی و کلام اسلامی‌ از سوی دانشگاه باقرالعلوم (ع) منتشر شد.

به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، بر اساس اهداف آموزشی خود تاکنون رشته‌های مختلقی از جمله فلسفه و کلام اسلامی و فلسفه دین در مقطع کارشناسی ارشد و فلسفه اسلامی در مقطع دکتری راه‌اندازی کرده است و در این نشریه نیز تلاش نموده از مقالات علمی استادان و پژوهشگران حوزه و دانشگاه بهره ببرد.

«پیش‌زمینه‌های معرفت شناختی اخلاق‌باور» عنوان مقاله‌ای است که غلامحسین جوادپور آن را ارائه نموده است، نگارنده در این مقاله، این مطلب را عنوان کرده است که معرفت‌شناس، دانشی متکفل شناخت بوده که از ماهیت صدق و توجیه باورها سخن می‌گوید. در ادامه به نظریه‌های توجیه پرداخته و ایده اخلاق‌باور را به بحث گذاشته و عنوان می‌کند که در فرآیند باورکردن و اکتساب عقائد، بایسته‌های فراوانی حاکم است که تخلف از آنها علاوه بر خطای معرفتی‌بودن، گناه اخلاقی نیز شمرده می‌شود و در نتیجه مسئله‌ای اخلاقی- معرفت شناختی است.

این پژوهش به برخی از مهم‌ترین پیش‌زمینه‌های معرفتی اخلاق‌باور و نیز نظریه‌های رقیب آنها می‌پردازد که از آن جمله «قرینه‌گرایی، درون‌گرایی، وظیفه‌گرایی و اراده‌گرایی» می‌باشد.

مسئله «معیار از دیدگاه چیزم» عنوان مقاله‌ دیگری است که حسن عبدی آن را نگاشته است. محقق در این نوشتار که ترجمه و نقد کتابی از «ردریک‌ام چیزم، در زمینه معرفت‌شناسی می‌باشد، این پرسش را مطرح می‌کند که چه معیاری برای دست‌یابی به معرفت داریم؟ در ادامه با رویکردی نسبتاً تاریخی،‌ پاسخ‌های احتمالی به آن را بررسی می‌کند و در پایان سعی در پاسخ به اشکال شکاکیت نموده است.

«تأملی در قلمرو دین» یکی دیگر از عناوین مقالات است که از سوی اسدالله فیروز جایی ارائه شده است. نویسنده در این نوشتار این موضوع را از بحث‌های مهم در فلسفه دین شمرده است که با مباحث مهمی چون: تعریف دین، رابطه دین و سیاست کارکرد دین و گوهر و صدف دین ارتباط دارد. وی درادامه این سؤال را مطرح می‌کند که میزان دخالت دین در امور دنیوی و نیازهای مادی چقدر بوده و راهنمایی دین در زمینه مسائل معیشتی تا چه حدی است؟... و در این بحث دو نظریه حداقلی و حداکثری را مطرح کرده است.

از دیگر مقالات ارائه‌شده در این فصلنامه «تحلیل معناشناس حق» می‌باشد که از سوی  دکتر سید محمود نبویان نگاشته شده است. پژوهشگر ابتدا به یکی از مباحث فلسفه حق، یعنی تبیین معناشناختی آن پرداخته و اقسام گوناگون آن را در نزد متفکران مسلمان بررسی کرده است. وی در یکی از اقسام حق، به تقسیم «حق قانونی» و «حق اخلاقی» پرداخته است و این تقسیم را به لحاظ منشأ حق دانسته است و عنوان می‌کند در این تقسیم از قسم دیگر آن، یعنی حق دینی، غفلت شده است.

عناوین دیگر فصلنامه شامل: «بررسی تطبیقی صور ارتسامی با اعیان ثابته، مقاله‌ای از حسن امینی» و «مهفوم شهود در فلسفه غرب و نسبت آن با علم حضوری، مقاله‌ای از دکتر علی شیروانی» می‌باشد.

در ضمن چکیده مقالات در این فصلنامه به زبان عربی و انگلیسی ارائه شده است. ششمین شماره از فصلنامه «حکمت آئین» به صاحب‌امتیازی دانشگاه باقرالعلوم (ع) و مدیر مسئولی حجت‌الاسلام محمدجواد ارسطا، با شمارگان یک هزار و پانصد نسخه و در 218 صفحه،‌ منتشر شده است.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به نشانی قم، بلوار امین، سه‌راه سالاریه، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، دفتر فصلنامه مراجعه و یا با تلفن 2910105-0251 تماس بگیرند.

همچنین پایگاه اطلاع‌رسانی www.bou.ir  در دسترس علاقه‌مندان می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha