پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

کتاب ادبی سرآغاز نحو، برای طلاب مبتدی حوزه، مورد استقبال طلاب و اساتید مدارس علمیه قرار گرفته و از سال گذشته تاکنون سه‌بار تجدید چاپ شده است.

حجت الاسلام سید مهدی نقشه‌‌چی مولف این کتاب آموزشی در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با ذکر این مطلب که کتاب « سرآغاز نحو» در سال 1385 به صورت جزوه و به درخواست برخی مدارس علمیه تهیه شد، گفت: یکی از انگیزه های اولیه تهیه این کتاب، این بود که برخی از کتاب های موجود برای آموزش اولیه طلاب روان و سهل الوصول نبود.

وی افزود: این کتاب به صورت جزوه به مدت 4 سال  در بعضی از مدارس تدریس شد که بعد از مدتی با رفع نواقص و تصحیح متون به کتاب « سرآغاز نحو» تبدیل شد.

این استاد حوزه، با ذکر این مطلب که در تهیه این کتاب، تعامل بسیار خوبی با اساتید حوزوی انجام شد، تصریح کرد: پس از تدوین هر درس، مطالب به اساتید مختلف ارایه می شد و آنان نیز نظرات کیفی خود را ارایه می دادند و پس از تایید نهایی و در نظرگرفتن نقدهای اساتید و ارایه آزمایشی این مطالب به دانش‌آموزان و دانشجویانی که عربی نمی دانستند و پس از تست روان بودن مطالب، برای آنان تایید می شد.

وی گفت: این کتاب پس از تایید اساتید و به کار گیری تجربه های چند ساله تدریس در مرداد ماه سال 89 در سه هزار نسخه منتشر شد که تا کنون سه نوبت انتشار را پشت سر گذاشته است.

حجت الاسلام نقشه چی، با بیان این مطلب که کتاب سرآغاز نحو به عنوان کتاب رسمی در بعضی از مدارس علمیه تدریس می شود، افزود: قوه قضاییه نیز این کتاب را به عنوان یکی از کتاب های منبع برای امتحانات داخلی حقوق خود انتخاب کرده است.

مولف کتاب سرآغاز نحو خاطرنشان کرد: فعالیت های علمی که اساتید این رشته در طول سال های متمادی برای در دسترس قرار دادن منبعی مطمئن برای فراگیری علم نحو و عربی متحمل شده اند بسیار ارزشمند و قابل ستایش است و با تالیف این کتاب در حقیقت سعی کردیم ادبیات درسی، به روز و روان برای طلابی که سعی دارند در این رشته تبحر داشته باشند، ارایه کنیم.

وی خلا روان بودن متون درسی در حوزه ادبیات را یکی از مشکلات ذکر کرد و افزود: یکی از ویژگی های این کتاب استفاده از مثال های زبان و ادبیات فارسی قبل از عربی به منظور کمک به فهم مطالب، ارایه شکل نموداری مطالب برای مرور راحت درس های گذشته، ایجاد سیر منطقی ورود و خروج مباحث، ارایه تمرین های کاربردی، بخش انشاء نویسی، آشنایی گام به گام با متون عربی و ارایه روایات متعدد در پایان هر درس است که بیشتر بر محور تعلیم علم می‌باشد و عمده مثال های به کار گرفته شده از متن قرآن و روایات و نکات اخلاقی است.

حجت الاسلام سید مهدی نقشه‌چی گفت: مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان، مدرسه علمیه حقانی قم، مجموعه سفیران هدایت به خصوص هیأت عربی این مدرسه به سرپرستی حجت الاسلام حبیب زاده و حجت الاسلام محسن آزادی و دیگر اساتیدی که با مولف همکاری صمیمانه ای داشتند، سهم به سزایی در انتشار این کتاب ایفا کردند.

وی در خصوص جایگاه علمی این اثر آموزشی تصریح کرد: این کتاب اگر در فضای حوزه قرار بگیرد، می تواند قبل از «صمدیه» به طلاب ارایه شود، زیرا در پایان متن فارسی هر درس متون عربی وجود دارد که از  کتاب های هدایه، نحو وافی، شرح ابن عقیل، موسوعه النحو والصرف الاعراب و... برگرفته شده است.

مولف کتاب سرآغاز نحو در خصوص هدف اصلی از تالیف این کتاب عنوان کرد: به ادبیات از این منظر می نگریم که طلاب بتوانند به کمک آن فهم بهتری از مفاهیم قرآنی و روایی داشته باشند، و تا به حال برای ارایه این کتاب در فضای دانشگاه اقدامی نکرده‌ام.

وی گفت: همچنین کتاب درسنامه لغت را در دست تالیف دارم که در این کتاب، لغات علاوه بر ترجمه، تجزیه و تحلیل می شوند و در تمرینات تطبیقی که برای هر درس ارایه می شود، طلاب فهم بهتری از مطالب خواهند داشت؛ کار در کلاس، کار در حجره و مرور درس های قبلی از جمله بخش های این کتاب است، تا فرصت دو یا سه ساله، طلاب به عمده لغات قرآن مسلط شوند.

حجت الاسلام نقشه چی با ذکر این مطلب که در تالیف این کتاب از کتبی همچون المفردات، قاموس و لسان العرب کمک گرفته شده افزود: پس از تالیف هر بخش، آن را در جلسات نقد و تجزیه و تحلیل بررسی می‌کنیم و نقایص آن برطرف می‌شود.

وی گفت: قرآن، اولویت اصلی ما در ورود به بحث لغت به عنوان کتاب درسی در حوزه بود و امیدواریم در حوزه های دیگر از جمله روایات نیز وارد شویم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha