یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

یکی از شاگردان مرحوم آیت الله معرفت ویژگی‌های شخصیتی و علمی این مفسر و شخصیت قرآنی حوزه را به مناسبت سالروز رحلت این عالم ربانی تشریح کرد.

حجت الاسلام والمسلمین حبیبی از شاگردان نزدیک آیت الله معرفت در گفت وگو با مرکز خبر حوزه، این گونه از استاد خود می‌گوید.

آیت‌الله معرفت احساس می‌کرد در بحث علوم قرآنی به اندازه لازم در حوزه کار نشده است و از این جهت تمام وقت خود را صرف می‌کرد تا علوم قرآنی جایگاه خود را در حوزه بدست آورد.

* مهاجرت از عراق به ایران

مرحله دوم اخراج ایرانی‌ها از عراق که در سال 1351 صورت گرفت، آیت‌الله معرفت به همراه خانواده به قم مهاجرت نمود و در مدرسه رسالت قم تاریخ قرآن را برای طلاب و از جمله بنده تدریس نمود و همین امر باعث علاقه‌مندی من به مباحث علوم قرآنی شد؛ به‌ویژه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران که دو سال در دبیرستان و دانش‌سرا تدریس می‌کردم و به خاطر نیاز جامعه به تربیت معلم قرآن به این امر پرداختم، و اندوخته‌هایم در این مسیر، از کلاس‌های درس آیت‌الله معرفت بود.

* مدیون زحمات استاد هستم

کتاب‌هایی که می‌نوشتم قبل از چاپ خدمت ایشان می‌بردم و از راهنمایی های معظم له بهره‌مند می‌شدم. بنده تمام پیشرفت خود در علوم قرآنی را مدیون تشویق ها و کمک‌های آیت‌الله معرفت می‌دانم.

* متواضع و فروتن

در اردوهای تربیت معلم قرآن که برگزار می‌شد، وقتی از وی دعوت به عمل می‌آمد. معظم له با علاقه و تواضع به دعوت پاسخ می‌داد؛ به یادم دارم یکسال اردوی تربیت معلم قرآن کریم در شهرستان محلات برگزار شد، ماشین سواری نداشتیم که آیت‌الله معرفت را به آن‌جا بیاورد، وی  با کمال فروتنی به وانتی که وسایل اردو را از قم می‌آورد سوار شد و به محلات آمد و با همان خودرو نیز به قم برگشت.

* فقط چهار ساعت استراحت داشت

روزی به خاطر کار تحقیقاتی، با استاد تماس گرفتم.ایشان گفتند؛ ساعت ده شب منتظر شما هستم. گفتم: حضرت آقا، من ده شب می خوابم. سؤال کرد: ده شب می‌خوابی؟ اما من تا ساعت یک شب به مطالعه و تحقیق مشغول هستم.

آیت‌الله معرفت در شبانه روز بیش از چهار ساعت نمی‌خوابید و تمام وقت خود را صرف تحقیقات و تحریر کتاب می‌کرد.

* تالیف ماندگار

 کتاب «التمهید» در ده جلد از وی به یادگاری مانده‌است. همچنین تفسیر اثری وی، تفسیر جامعی می‌باشد، روایات شیعه و سنی را علاوه بر گردآوری ، از نظر سند مورد بررسی قرار داده ، مقایسه نموده و با آیات تطبیق می‌دهد. یعنی روایات را بر قرآن عرضه کرده است. چون خیلی از روایاتی که از اهل سنت درباره قرآن وارد شده، مملو از اسرائیلیات است. این در حالی بود که بعد از رحلت پیامبر اکرم (ص) و منع خلفاء از نقل حدیث نبوی؛ نیاز شدیدی به روایات احساس می‌شد، دانشمندان  زیادی از بلاد مختلف برای شناخت اسلام وارد مدینه می‌شدند و خلفاء دست به دامان علمای یهودی چون کعب الأحبار می بردند و آن‌ها نیز چون دسترسی به اسلام واقعی نداشتند، مطالب سست و تحریف شده‌ای از دین خود آموخته بودند، به اسم اسلام می‌دادند . لذا در تفسیر قرآن بخصوص کتب تفسیری اهل سنت ، اسرائیلیات بیداد می‌کند.

* ورود در عرصه مبارزه با تحریفات

 لازم بود که افراد متخصص وارد معرکه شده و اسرائیلیات را از روایت تفسیری خارج کنند. معظم له که خود مجتهد بود، به میدان آمده و این روایات را تنقیح کرد، با آیات و روایات تطبیق نمود و بطلان آن‌ها را با آیات قرآن کریم به اثبات رساند و در این زمینه فتح بابی صورت گرفت. الآن هفت جلد از کتاب تفسیر اثری ایشان به چاپ رسیده است که تا آخر سوره بقره است و بقیه نیز از سوی شاگردان وی دنبال می‌شود.

*  پدری مهربان برای طلاب

علاقه متقابلی بین بنده وایشان بود. چون می‌دیدند بنده به علم رسم الضبط مشغول هستم، این علم حتی در میان اهل سنت نیز به فراموشی سپرده شده بود، با راهنمایی های صحیح و دقیق معظم له توانستیم این علم را در حوزه احیا کنیم. ان‌شاءالله خداوند وی را با انبیای خود محشور کند.

آیت‌الله معرفت انسانی دلسوز و فعال بود و برای طلاب و فضلا نیز الگویی عملی از جهت اخلاق به شمار می‌آمد. معظم له از زخارف  دنیا کاملا دور بود و تا آخرین روز حیات خویش، امور مربوط به منزل را خود انجام می دادند.

ساده زیستی وی در زندگی به وضوح نمایان بود، حتی در این اواخر، وقتی به منزل معظم له می‌رفتیم، با این‌که کسالت داشت، خودش از میهمانان پذیرایی می‌کرد. عمل وی درس بزرگی برای ما بود که بتوانیم از سیره عملی این بزرگان استفاده کنیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • جواد GB ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۰۹
    0 0
    بسم الله الرحمن الرحیم سلام علیکم, در جنگ با شیطان صبور باشید به بذر شیطان اب ندهید .الهم صلی علی محمد وال محمد .