شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

در میان رویکرد‌های مختلفی از اسلام از جمله رویکردهای اسلام سوسیالیستی، اسلام مارکسیستی، اسلام متحجرانه و.. که همه آنها اسلام‌های دست‌کاری شده بودند، انقلاب اسلامی گفتمان اسلامی را بصورت ناب پایه‌ریزی کرد.

به"‌گزارش مرکز خبر حوزه: حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، پیش‌از ظهر امروز، طی سخنانی در اختتامیه چهارمین جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی با موضوع «بیداری اسلامی» که در محل سالن قدس مجتمع آموزش‌عالی امام‌خمینی(ره) قم برگزار شد، اظهار داشت: تمدن اسلامی که با پیامبر اسلام(ص) شروع شد، سیر صعودی را طی می کرد.

 وی افزود: بعداز چند قرن که منحنی تمدن اسلامی رو‌به صعود گذاشته بود،‌طو به سقوط رفت و جهان اسلام تجربه از‌دست دادن جایگاه خود را می‌دید.

رئیس جامعة ‌المصطفی‌ اضافه کرد: پس از جنگ‌های صلیبی، حمله مغول و وقوع پدیده رنسانس در دوران غرب که تبدیل به آغاز پیشرفت اقتصادی در آن سوی دنیا شد، منحنی سقوط تمدن اسلامی همچنان ادامه داشت و به تدریج در جهان اسلام و در میان بزرگان آن گرایشی برای بازیابی خویش پیدا شد

وی خاطرنشان کرد: طی یکی دو قرن گذشته شاهد تلاش هایی در شرق اسلام و برای اعتلای تمدن اسلامی بودیم، اما سوال این بود که چگونه و با چه دکترینی می‌توان منحنی رو‌به سقوط تمدن اسلامی را رو به صعود برد؟

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با بیان این‌که باید وارد گفتمان‌های جدیدی شد که با اسلام همخوانی داشته باشد، گفت: در میان رویکرد‌های مختلفی از اسلام از جمله رویکردهای اسلام سوسیالیستی، اسلام مارکسیستی، اسلام متحجرانه و.. که همه آنها اسلام‌های دست‌کاری شده بودند، انقلاب اسلامی گفتمان اسلامی را بصورت ناب پایه‌ریزی کرد.

* گفتمان انقلاب اسلامی؛ درمان کننده دردهای جهان اسلام

وی در تشریح گفتمان انقلاب اسلامی یادآور شد:‌ مبنای این گفتمان آن است که به اسلام اصیل با روش های درست اجتهادی مراجعه می کند و توانایی آن را دارد که دردهای جهان اسلام را درمان کند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: شاخصه دیگر این گفتمان این است که برآمده از معارف اسلامی و دارای روح جاودانگی است و می تواند پاسخ گوی نیازهای بشر باشد.

وی ادامه داد: توده های مردم هم ویژگی دیگر انقلاب اسلامی ایران بود و این نکته ای انکار ناپذیر است؛ زیرا انقلاب اسلامی مبتنی بر آگاهی های مردمی و برخاسته از خواست مردم است.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی اضافه کرد: عدم توسل به روش های خشونت بار، تکیه بر مفاهیم و مضامین و شعائر اسلامی، اعتماد بر خویشتن اسلامی و این که اسلام فراتر از احزاب و گروه های حرکت می کند از دیگر ویژگی هایی بود که انقلاب اسلامی ایران به آن ها نگاه اساسی و ویژه داشته و دارد.

* بیداری اسلامی فراتر از اخوان المسلمین هاست

وی خاطرنشان کرد: امروز هم حرکت بیداری اسلامی فراتر از جریاناتی چون اخوان المسلمین و ... است.

رئیس جامعه المصطفی تصریح کرد: ویژگی دیگر انقلاب اسلامی این بود که بر آمده از حوزه های علمیه و عالمان دینی و تفکرات تولید شده در مراکز علمی و دینی بود و این نکته ای است که همه به آن اذعان دارند.

وی با اشاره به نقش بانوان در شکل گیری انقلاب اسلامی، خاطرنشان کرد: نقش زنان در تحقق انقلاب و ادامه مسیر آن، نکته ای است که به وضوح دیده می شود؛ امام خمینی(ره) هم همواره به نقش و جایگاه زن در جامعه تأکید داشتند.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با تاکید بر این که توجه به آزادی های مشروع در تفکرات امام خمینی(ره) پدید آمد، افزود: علاوه بر آن می توان گفت گفتمان انقلاب اسلامی ایران، با وجود این که در یک کشور شیعی به وقوع پیوست، یک گفتمان فراملی بود و توانست بسیاری از ملت ها را به حرکت درآورد؛ به طوری که امروز شاهد بیداری اسلامی برگرفته از انقلاب اسلامی در بسیاری از کشورهای اسلامی هستیم.

وی، رویکرد جامع و تمدنی را از ویژگی دیگر انقلاب اسلامی برشمرد و گفت: این رویکرد همه حوزه های اجتماعی، سیاسی و معرفتی را پوشش می دهد و علاوه بر آن تکیه بر عقل و روش های اجتماعی یعنی خرد جمعی دارد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: این گفتمان همزمان استبداد و استکبار را با هم مورد هدف قرار داد و این نکته ای است که بسیاری از ملت ها،  آن را از انقلاب اسلامی ایران فرا گرفتند.

وی خاطرنشان کرد: تکیه بر جوانان و دانشجویان و نخبگان و تأکید بر وحدت میان حوزه و دانشگاه هم از نکته های بارز انقلاب اسلامی ایران است.

* نقش محوری ولایت در تاثیر گفتمان انقلاب اسلامی

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی گفت: تکیه بر ولایت و رهبری را یکی از ویژگی های شاخص انقلاب اسلامی ذکر کرد و ابراز داشت: تأثیر این گفتمان بدون ولایت و رهبری امکان ندارد.

وی با بیان این که تجربه سه دهه گذشته انقلاب اسلامی ایران، توفیق رویکرد گفتمان آن را نشان داد، گفت: تجربه موفق انقلاب اسلامی در جهان بازتاب گسترده ای داشت؛ به گونه ای که  امروزه بسیاری از ملت های جهان از جمله کشورهای مسلمان با نگاه به آرمان های بلند امام راحل، علیه ظلم و ستم قیام کرده اند.

رئیس جامعة المصطفی در پایان تاکید کرد: رگه هایی از گفتمان انقلاب اسلامی در بیداری اسلامی هست، اما فراموش نکنیم که این انقلاب ها دارای مشکلاتی است و از جمله آن ها خطر دوری از اسلام ناب و فریب خوردن از آمریکاست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha