دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024

حوزه‌نیوز: مرحوم آیت الله معرفت(ره) در نوشتاری، سوره‌های قرآن را به 6 دسته تقسیم کرده‌اند. گزیده‌ای از این مفسر معاصر قرآن کریم که در ماهنامه نسیم وحی آمده است، به شرح ذیل می‌باشد.

«سبع طوال»، هفت سوره طولانی که شامل: بقره، آل‌عمران، نساء،‌ اعراف،‌ انعام،‌ مائده و دو سوره انفال و برائت می‌باشند.

«مئین»،‌ سوره هایی که عدد آیات آن‌ها از صد متجاوز است، ولی از لحاظ حجم به سبع طوال نمی رسند و دوازده سوره اند،‌که شامل: «یونس، هود، یوسف،‌ نحل،‌ اسراء،‌ کهف، مریم، طه،‌ انبیاء، مومنون، شعراء و صافات» می‌باشد. لازم به ذکر است سوره شعرا دارای 228آیه کوتاه و همچنین سوره صافات دارای 182آیه کوتاه است و بدین جهت از سوره‌های «مئین» شمرده شده‌اند که از لحاظ حجم سوره،‌ همانند سوره‌های مئین می‌باشند.

«مثانی»، سوره‌هایی که عدد آیات آن‌ها زیر صد قرار دارد و نزدیک بیست سوره هستند و از این جهت به آن‌ها «مثانی» گفته می‌شوند که قابل تکرارند و به‌جهت کوتاه بودن،‌بیش از یک مرتبه تلاوت می‌شوند.

«حوامیم»،‌هفت سوره‌ای که با حروف«حم» شروع می‌شود و شامل: «مومن، فصلت،‌ شوری، زخرف، دخان، جاثیه و احقاف» است.

«ممتحنات» نزدیک به بیست سوره هستند که همچون؛ «فتح، حشر، سجده، طلاق،‌ ن والقلم، حجرات،‌ ملک، ‌تغابن، منافقون، جمعه؛ صف، جن،‌نوح، مجادله، ممتحنه و تحریم» می‌باشند.

«مفصلات» از سوره الرحمن تا آخر قرآن است. به‌جز چند سوره که از «ممتحنات» یا «مئین» شمرده شده‌اند. چون فواصل (آیه‌های) این سوره‌ها کوتاه است، بدین نام نامیده شده‌اند.

عدد صحیح آیات،‌ طبق روایت کوفیین که صحیح‌ترین و قطعی‌ترین روایات است، «6236» آیه است که از مولی امیرالمومنین(ع) روایت شده است و اکنون عدد آیات قرآن در مصحف شریف همین رقم است. این شمارش مبنی بر آن است که «بسم‌الله الرحمن الرحیم» در سوره حمد یک آیه محسوب شود و در دیگر سوره‌ها، آیه مستقل به‌حساب نیامده باشد و حروف مقطعه در اوائل سُوَر یک آیه محسوب می‌شود.

آنچه گذشت بخشی از نوشتار آیت‌الله محمد‌هادی معرفت (ره) با موضوع «تفاوت تفسیر و تاویل» بود که در سی و هفتمین شماره از ماهنامه قرآنی- آموزشی «نسیم وحی» ارائه شده است.

برخی از عناوین نشریه شامل: «رهنمود»، «عالمان وارسته»، «نماز اول وقت»،‌ »مشابهت قرآن و اهل‌بیت(ع)‌»،‌ »سخن نیک»، «وقف، احسان ماندگار»،‌ »مصاحبه با حافظ قرآن حجت‌الاسلام محمد حاج ابوالقاسم»، «مدیریت و جهاد اقتصادی»،‌ «به من توجه کن»، «پاسخ به شبهات»، «هنگام دردسر»،‌ »علمدار جبهه‌ها»، «درمان همه درد‌ها»، «به عمل کار برآید»، «ایده‌های قرآنی»، «اکسیر محبت»، «قرآن‌ از منظر امام‌صادق(ع)»، «عزت مسلمین، رهین صلح کریم اهل‌بیت(ع)»، «غزوه بنی‌النضیر»، «شرح دریا»، «قرآن و تمثیل»، «ملکه شدن محفوضات چیست؟»، «پیامک»، «خبر» و «گلهای بهشت» می‌باشد.

سی‌وهفتمین شماره از ماهنامه قرآنی «نسیم وحی» به صاحب امتیازی جامعة‌القرآن الکریم و مدیر مسئولی دکتر محمد اسعدی در 60 صفحه و با قیمت یک‌هزار تومان منتشر شده است.

علاقه‌مندان دفتر نشریه واقع در؛ قم، خیابان معلم، معلم 14، پلاک25 مراجعه نموده و یا با تلفن، 783345-0251 تماس بگیرند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha