به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت معظمله در آستانه فرارسيدن عيد نوروز، اين عيد را يک عيد ملّي و مورد تأييد اسلام دانسته و افزودند: شارع مقدّس تا آنجا که آداب و رسوم ملّتها، خرافهگرايي يا توأم با گناه نباشد، مانع برگزاري آن نميشود و عيد نوروز نيز که يکي از رسوم ايرانيان باستان است، مورد تأييد اسلام قرار گرفته است.
ایشان ضمن برشمردن امتيازات مفيد و مطلوب عيد نوروز خاطرنشان کردند: عيد نوروز از ابتدا امتيازات فراواني داشته که برخي از آن امتيازات نظير نظافت، همچنان مفيد و مطلوب است و برخي از امتيازات، اگرچه در اصل مفيد و مورد تأييد است، امّا با گذشت زمان، دستخوش آسيبهايي نظير تجمّلگرايي يا دچار افراط و تفريط شده و لازم است براي اصلاح آن فکر و اقدام لازم صورت گيرد.
این مرجع تقلید، از نظافت و پاکيزگي که در بين ايرانيان باستان و در سنّت عيد نوروز اهمّيت ويژهاي داشته است، به عنوان يکي از دستورات مؤکّد دين اسلام ياد کرده و تصريح کردند: اهمّيت نظافت و پاکيزگي به اندازهاي است که اسلام عزيز آن را نشانۀ ايمان دانسته است و در احکام فقهي، عدم نظافت و تميزي مانع مهمّي براي شرکت در جماعت مسلمين و نماز جماعت شمرده شده است؛ در حالي که شرکت در نماز جماعت از منظر تعاليم ديني، ثواب، ارزش و اهمّيت بسيار والايي دارد.
معظم له خاطرنشان کردند: خانهتکاني و تميز کردن بدن و لباس و نيز غسل کردن و لباس نو پوشيدن، از سنّتهاي مطلوب عيد نوروز است و شايسته است در سراسر سال به اين سنّت پسنديده، توجّه و بدان عمل شود. همچنان که در سيرۀ اهلبيت«سلاماللهعليهم» اهمّيت ويژه به نظافت و پاکيزگي در تمام دوران حيات ايشان و در همۀ ايّام سال، به خوبي مشاهده ميشود.
حضرت آيتالله مظاهري در اين بخش از بيانات خود، پس از اشاره به لزوم نظافت و حفظ پاکيزگي ظاهري، ضرورت پاکيزگي و طهارت دل آدميان را يادآور شده و افزودند: توجّه به دنياي مادّي و لوزم آن، هرچند با ارتکاب گناه همراه نباشد، کدورت و زنگار بر دل آدمي مينشاند و دل را آلوده ميکند؛ راهکار مؤثّر رفع اين آلودگي و تطهير قلب و دل، ارتباط با خداوند تعالي از طريق دعا، انس با قرآن و استغفار به درگاه الهي است.
معظّمله، گناه و صفات رذيله را از عوامل مهم و مؤثّر در قساوت قلب و موجب نشاندن غبار ناپاکي، پليدي و آلودگي بر دل انسان برشمرده و اظهار داشتند: اگرچه خانهتکاني و پاکيزگي ظاهري پسنديده است، امّا چه خوب است آدميان، به بهانۀ فرارسيدن عيد نوروز، خانۀ دل خود را از رذائلي همچون حسادت، تکبّر، غرور، بخل، کينه و سوءظن تهي کنند و دل خود را به زيور فضائل اخلاقي و فضائل نيکوي انساني بيارايند.
حضرت آيتالله مظاهري در ادامۀ بيانات خود، نشاط و شادي انسانها را مورد پسند و تأکيد تعاليم دين اسلام دانسته و خاطرنشان ساختند: شادي و نشاط آدميان در عيد نوروز و ساير اعياد مذهبي و ملّي، ارزشمند است و اساساً دين مبين اسلام، هرگونه شادي، نشاط، خوشحالي و خوشدلي در چارچوب تقوا و تقدّس را براي برخورداري از زندگي همراه با آرامش و آسايش لازم ميداند و از هرگونه غم، غصّه، نگراني، اضطراب، خمودگي و کسالت بيزار است.
ايشان افزودند: بر اساس تعاليم روح بخش قرآن و عترت، ياد خداوند، آرام بخش دلهاست و به انسان نفس مطمئنّه ميبخشد و جامعۀ اسلامي که افراد آن از نفس مطمئنّه برخوردارند، بايد جامعهاي پويا، فعّال، با نشاط و شاد باشد.
معظّمله در اين زمينه ادامه دادند: چنانچه در اجتماع، غم و غصّهاي عارض شد، اوّلاً همه وظيفه دارند گرد غم را از چهرۀ يکديگر بزدايند و ثانياً غم و غصّۀ افراد نبايد در چهره و در معاشرت اجتماعي آنان تأثيرگذار باشد، بلکه اسلام از همگان انتظار دارد که در برخود با هم، چهرهاي خندان، بشّاش و بانشاط داشته باشند و از پژمردگي و خمودگي بپرهيزند.
حضرت آيتالله مظاهري در بخش ديگري از بيانات خود، رفت و آمد بين مؤمنين و خويشاوندان را بسيار مورد تأکيد اسلام برشمرده و تصريح کردند: اگرچه اصل و رفت و آمد بسيار پسنديده و مطلوب است، اما متأسّفانه امروزه، اين سنّت حسنه هم دچار افراط و تفريط شده و هم با تجمّلات و تشريفات بيجا همراه شده است و بايد اصلاح گردد.
ايشان با بيان راهکارهايي در اين زمينه، اظهار داشتند: اوّلاً رفت و آمدها بايد ساده، بيتکلّف، بدون تجمّل و عاري از گناه و معصيت باشد و ثانياً بين ديد و بازديدها بايد فاصلۀ منطقي و عقلاني ايجاد شود و اينکه همه مجبورند به صورت فشرده و در مدت چند روز به ديدار تکراري يکديگر بروند و پس از آن، رفت و آمد آنان تا سال آينده قطع شود، مطلوب نيست.
حضرت آيتالله مظاهري با تبيين معناي صلۀ رحم، قطع رحم را از گناهان بزرگ دانستند و افزودند: مقصود حقيقي از صلۀ رحم، اين است که خويشاوندان از همديگر باخبر باشند و تا ميتوانند به همديگر خدمت کنند و به رفع نگرانيها و مشکلات يکديگر بپردازند و مهمتر آنکه قهر و کينهتوزي مطلقاً در بين آنان نباشد و همه با هم در صلح، صفا و صميميّت زندگي کنند.
حضرت آيتالله مظاهري در خاتمۀ بيانات خود ضمن مطلوب دانستن رسم عيدي دادن در عيد نوروز، بر لزوم بخشش و کمک به ديگران تأکيد کرده و افزودند: هرکس به اندازۀ وسع و توانايي خود، بايد از اموال خود به ديگران و به خصوص به مستضعفين و درماندگان ببخشد و اينکه افراد متموّل، مبالغ ناچيزي به ديگران عيدي ميدهند، اگرچه رسم خوبي است، امّا براي آنان کافي نيست، بلکه بايد به بهانۀ عيد نوروز،به هر اندازه که ميتوانند براي خانوادههاي بي سرپناه، خانه تهيه کنند يا به دختران نيازمند، جهيزيه هديه کنند و يا مقدّمات ازدواج پسران نيازمند را فراهم آورند، تا عيد آنان، عيد واقعي شود و خداوند ثواب حج و عمرۀ مقبول و مبرور به ايشان عطا فرمايد.