سایة رفیعِ رفیعای نائینی هنوز که هنوز است بر سر رهروان طریق علم و معرفت گسترده و روح بخش و نوازشگر است.
هنوز کوچه پس کوچه های اصفهان صدای گامهای استوار و آرام و خوش آهنگ مردی را می شناسد و در گوش جان نیوشاست که با حضور و فقدانش، یادآور عشق و شور و مستی بود و هستی فزود.
از میرزای بزرگ می گویم. از آيت ا... رفيعای نائيني که ازعلماي بزرگ شيعه در قرن يازدهم هجري بود و صاحب و پدیدآورنده اثر سترگ و شگرف شرح اصول كافي که در چنين ایامی رخت از جهان فانی بربست و به سوی دیار باقی شتافت و درگذشت.
آيت ا... رفيع الدين محمدطباطبائي نائيني معروف به ميرزا رفيعا نائيني درسال 997 هجري قمري درشهرنائين به دنياآمد و پس ازگذراندن دروس مقدماتي درزادگاهش، راهي اصفهان شد.
آری اصفهان؛ شهر هنر و علم و عاشقانه های تا همیشه باقی. شهر جهد و جهاد و علم و اجتهاد. شهری که نقشش بر جهان معرفت باقی و رنگش بر سر سودای ماندگاری جاری است.
شهری بزرگ و سترگ که نامش تا همارة تاریخ بر تارک علم آوری و هنرپروری می درخشد و بر چکاد آفرینشش، زیباترین جلوه های هستی از نور و سرور و سوز و شعور در تلألو و تجلی است.
متبرک باد نام اصفهان که محل عروج علمی و درخشندگی معرفتی عالمان ربانی ماست کسانی همچون فقيه بزرگوار میرزا رفیعا که در اين خطة خطیر و شهر منیر از محضر درس بزرگاني همچون حضرات آيات عبدا... شوشتري، ابوالقاسم میر فندرسكي ،خليل قزويني و شيخ بهايي بهره برد و در علوم عقلی و نقلی به درجه کمال رسيد.
وه که چه نور علی نوری جاری است در این رواق مقرنس و این گنبد مینا.
استادان بزرگي از حوزه علميه اصفهان همچون حضرات آيات علامه محمدباقر مجلسي وشيخ حرعاملي ازمحضر درس اين فيلسوف وعالم بزرگ كه به سيد حکما و علامه زمان خويش معروف بود،بهره برده اند.
محدث قمی رحمة الله عليه در جلد سوم القاب می نويسد:
طبا طبائی نائينی سيد حکما و متألهين، قدوه محققان و علامه زمان خويش بود.
آنک اما یادگاری های گوهرآسا و شمع آیین این مرد مهرآوا که تا همیشه تاریخ علم و عمل، پشتوانة رهروان طریق تکاپوست.
كتابهایي همچون شرح اصول كافي،اقسام التشكيك وحقيقته والشجرت الاهيه ازآثار به يادگار مانده از آيت ا... رفيعا نائيني است.
آيت ا... رفيعا نائيني سال 1080يا 1082 هجري قمري دراصفهان وفات يافت ودرآرامستان تخت فولاد اين شهربه خاك سپرده شد.
نامش تا همیشه بلند و نورانی، یادش گرامی و راهش پر رهرو باد!
12/313