شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه حوزه همواره مستقل بوده و مستقل می‌ماند، گفتند: اگر حوزه وابسته به دولت شود، نمی‌تواند حرفی بزند و تصمیمات دولتی‌ها بر آن اثر می‌گذارد.

به گزارش خبرگزاری حوزه حضرت آیت الله مکارم شیرازی در آیین افتتاحیه سال تحصیلی جدید حوزه های علمیه که در سالن اجتماعات مدرسه فیضیه قم برگزار شد، اظهار داشتند:‌ خدا را شاکریم در دنیایی که آنقدر ناآرامی و مشکل وجود دارد، در کشوری آرام زندگی می کنیم و حوزه علمیه کانون جهان اسلام واقع شده است.

ایشان افزودند: امروز در حوزه علمیهU مراجع، علما، فضلا، مفسران، متکلمان و پژوهشگران در رشته های مختلف مشغول فعالیت بوده‌ و در راستای حفظ تعالیم الهی و ترویج آن در جامعه در تلاشند.

معظم‌له  با تاکید بر این که انسان باید شکر این نعمت هارا به جا آورد، تصریح کردند: بهترین شکر نعمت آن است که انسان نعمت هایی که در اختیار دارد را به درستی استفاده کند. در غیر این صورت کم کاری کفران نعمت می شود که علاوه بر سلب نعمت، عذاب الهی را هم در پی دارد.

این مرجع تقلید در ادامه با تاکید بر اینکه در سال تحصیلی جدید، باید برنامه خود را با ایمان و علم و تقوا شروع کنیم،‌تصریح کردند: حوزه کانون بزرگ علمی است که با دانشگاه تفاوت زیادی دارد به طوری که حوزه با انگیزه های خدایی کار را انجام می دهد،‌طلبه برای خدا درس می خواند، استاد برای خدا  درس می دهد، مبلغ برای خدا تبلیغ می کند.

*تاکید بر حفظ روح سنتی حوزه

حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی تصریح کردند: مبادا نظام دانشگاهی بر حوزه مسلط شود و روح سنتی حوزه که انگیزه الهی است کمرنگ شود؛ زیرا این انگیزه  الهی بود که  صاحب جواهر ها،‌علامه مجلسی ها، شیخ طوسی ها،‌شیخ انصاری ها را تربیت کرد.

ایشان با تاکید بر این‌که نگذارید انگیزه‌های الهی در حوزه  بمیرند، افزودند:‌البته این انگیزه ها امروز نیز در حوزه حاکم است و انشاء‌الله در آینده نیز حاکم خواهد ماند.

این مرجع تقلید در ادامه افزودند:‌ حوزه باید میراث بزرگی را که از گذشتگان به ارث برده است را نه تنها حفظ کند، بلکه بر آن بیافزاید، رهبر معظم انقلاب هم بارها این مساله را با تعابیری مثل تولید علم بیان داشته اند.

معظم‌له با تاکید بر اینکه تولید علم به معنی این نیست که انسان کامپیوتری داشته باشد و با استفاده از منابع از این گوشه و آن گوشه، کتاب بنویسد؛ این تولید علم نیست، این تکرار مکررات است،‌تصریح کردند:‌امروز فقه و اصول به عنوان وسیع ترین علوم هستند که کتابها ، آثار و پژوهش‌های زیادی در این عرصه صورت گرفته،‌ولی هنوز هم جا برای کار زیاد است.

*درهای جدیدی از فقه به روی حوزه گشوده شده است

حضرت‌ آیت‌الله مکارم شیرازی یادآور شدند: ‌امروز مسائل مستحدثه فراوانی پیش روی حوزه است، بویژه با تشکیل حکومت ‌اسلامی درهای جدیدی از فقه بر روی حوزه گشوده شده است.

ایشان با بیان این که حوزه باید پاسخ تمام مسائل فقهی نظام را بدهد، تاکید کردند: حوزه باید با حضور گسترده در این عرصه، این مسائل را پاسخ داده و میراث کهن را در اختیار آیندگان قرار دهد.

معظم‌له در ادامه پرداختن به فقه و اصول را کار اصلی حوزه دانستندکه باید فقیه تربیت نمایند، افزودند: البته حوزه نیازمند مفسر، متکلم و افراد توانمند در عرصه ‌پاسخگویی به شبهات و ‌پاسخ دادن به مسائل مختلف است.

ایشان، دانستن پیام هرعصری را برای حوزه ضروری عنوان کرده و گفتند: همان طوری که پیامبران معجزاتشان را بر اساس پیام زمانشان بیان می کردند حوزه  باید پیام نظام را بفهمد و بر اساس آن برنامه ریزی کند.

این مرجع تقلید تصریح کردند: امروز نیاز ها نسبت به گذشته بسیار فزونی یافته، مسائل جدیدی، وجود دارد که حوزه باید به آنها پاسخ دهد؛ حوزه باید در همایش هایی که درباره ادیان و مذاهب در جهان برگزاری می شود حضورفعال داشته و حرف اسلام و مکتب اهل‌بیت(ع) را به جهانیان برساند.

*لزوم حضور حوزه در رسانه

ایشان با تاکید بر این که حوزه باید در رسانه حضور یافته با زبان‌های مختلف اسلام را به جهانیان عرضه کند، ابراز داشتند: طلاب باید از همان بدو ورود به حوزه با مکالمه عربی آشنا شوند تا در صورت نیاز به انتقال پیام دین محتاج مترجم نباشند؛ البته آشنایی با دیگر زبان‌ها نیز اهمیت زیادی دارد.

*حوزه مستقل بوده و مستقل خواهد بود

معظم‌له در ادامه بر استقلال حوزه تاکید کردند و گفتند: حوزه های علمیه در تاریخ همواره مستقل بوده و مستقل خواهد ماند، هرچند در حکومت اسلامی هستیم، ولی خدمت حضرت امام (ره)و مقام معظم رهبری که رسیدیم سخن از استقلال حوزه گفتند؛ زیرا اگر حوزه وابسته به دولت شود، دیگرنمی‌تواندحرف بزند و تصمیمات دولتی‌ها بر تشکیلات ما اثر خواهد گذاشت.

ایشان با تاکید بر اینکه ما باید مستقل باشیم، افزودند: الحمد لله به وسیله وجوهات، شهریه طلاب تامین می شود، اما باید برای دیگر امور حوزه مانند ساخت و نگهداری مدارس، فعالیت‌های تبلیغی و فرهنگی و ... فکری کرد تا دیگر هیچ گونه وابستگی به جایی نداشته باشد.

*تاکید بر توجه به اخلاق

این مرجع تقلید؛ توجه به مسائل اخلاقی را ضرورتی دیگر برای حوزه ها دانستند و افزودند: امتیاز حوزه ها  همواره این بوده که علم و عدالت کنار هم هستند؛ امروز در زمانه‌ای هستیم که اسباب فساد اخلاقی فراوان است؛‌ حوزه باید هم خود را مهذب کند و هم جامعه را تهذیب نماید.

معظم‌له خاطرنشان کردند::‌ساده زیستی ، تقوا ، قناعت، سخن گفتن با ادب و تواضع و محبت داشتن نسبت به مردم امری است که در حوزه ها همواره باید مشهود باشد.

وی افزودند: ‌طاغوتیان تلاش های زیادی برای نابودی حوزه های علمیه داشتند ولی خداوند حوزه ها را حفظ کرد و اثری از طاغوت باقی نگذاشت.

*ضرورت تدوین و چشم‌انداز حوزه

ایشان در پاپان از زحمات آیت الله مقتدایی، مدیر سابق حوزه تقدیر و از حضور آیت الله حسینی بوشهری در عرصه مدیریت حوزه های علمیه تشکر کردند و گفتند: شواری عالی و مدیر حوزه های علمیه باید برنامه های چند سال آینده را تدوین کنند؛ زیرا امروز بیگانگان برای 50 سال آینده نیز برنامه ریزی می کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha