کتاب در فصول مختلفی و بنابر تقسیم بندی لازمه ها و کارکردها و بایسته های زندگی طلبگی به شرح موقعیت این صنف می پردازد و با تشریح داشته ها و بایسته های این حوزه تلاش می کند منظومه ای جدی و دقیق و کارآمد از یک حیات فرهنگی و اجتماعی قابل دفاع و مفید فایده را برای این قشر نمایان سازد.
کتاب مقدمه خوبی مشتمل بر موضوعاتی نظیر نقش حوزه های علمیه پس از انقلاب اسلامی، جامعیت و اعتدال شخصیت روحانی، الگوهای متفاوت شکل گیری این هویت، تفقه، تزکیه و حیات دینی و بالاخره کارآمدی اجتماعی این صنف دارد.
و در فصول پنجگانه کتاب به شرح و بسط این موارد می پردازد.
در فصل اول جامعیت اخلاقی و علمی و اجتماعی، در فصل دوم بایسته های اخلاقی و معنوی و شخصیتی، در فصل سوم بایسته های علمی، در فصل چهارم بایسته های اجتماعی و در نهایت هم بایسته های اقشار خاص حوزوی را مطمح نظر قرار داده است.
کتاب هم تلاش می کند یک بازشناخت اصیل و سنتی از طیف روحانیت به دست دهد و هم از منظر یک ناظر بیرونی و مخاطب اجتماعی کارکردهای روحانیت را مورد مداقه قرار دهد.
کتاب به کلیات و جزئیات زندگی طلبگی از ریشه های انتخاب و اجزای این مسند و سلک شریف گرفته تا کارکردهای امروزین آن در اجتماع و نیز به محیط پیرامونی و توقعات و نیازهای آن در شکل گیری ارتباط با طلبه و طلبگی می پردازد و انصافا در این حوزه به احصایی پژوهشگرانه و توجهی همه جانبه و منصفانه دست زده است.
از نقش طلبه در مقام یک امام جماعت یا مرتبط فرهنگی با یک دانشجو گرفته تا وضعیت کارکردهای سنتی تر و اصیل تر طلبه به عنوان یک روضه خوان و از بینش دینی امروزین و کشف نیازهای جدید و خاص مخاطب این روزگار گرفته تا حضور سیاسی و نقش پاسداری طلبه در مقابل نظام اسلامی، همگی موضوعاتی است که در این کتاب به فشردگی اما دقت و متانت مورد توجه قرار گرفته است.
کتاب توسط یک روحانی خوش فکر و خوش قلم جوان به رشته تحریر درآمده و در کل هم به افزایش شناخت از هویت روحانیت برای مخاطب عام و نخبه منجر می شود و هم به تبیین و تشریح موقعیت طلبگی برای خود این قشر آنهم به شکلی دسته بندی شده و کامل و به روز می پردازد.
اما محور کتاب و مهم ترین نکته در تألیف آن توجه و تنبهی است که به مضامین و منویات مقام معظم رهبری شده و همه مباحث فوق در مجموعه بیانات ایشان مورد تصنیف و پژوهش واقع گردیده.
کتاب سیمای آرمانی طلبه در نگاه مقام معظم رهبری به قلم محمد عالم زاده نوری و توسط انتشارات بوستان کتاب چاپ شده است.
علاقمندان می توانند به آدرس الکترونیکی www.bustaneketab.com مراجعه نموده و یا با شماره تلفن 02517742155 تماس حاصل نمایند.