شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024

دبیر شورای عالی حوزه های علمیه، با اشاره به تلاش های مخلصانه و دامنه دار روحانیت در طول تاریخ، به برخی از تلاش های وصف ناپذیر این علما در جهت ترویج فرهنگ دینی پرداخت.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت الله رضا استادی، چهارشنبه شب در جمع عزاداران حسینی(ع) در حسینیه شهدای قم، با اشاره به موضوع شناسی اصلاح در جوامع از منظر آیات و روایات،گفت: تقوا یکی از کلی ترین سفارشات بزرگان دین در زمینه اصلاح فردی و اجتماعی است که اثر بخشی کاملی در حوزه های مختلف دارد.

وی افزود: در بسیاری از آیات و روایات، به جزئیات اصلاح جامعه پرداخته شده است؛ در هر جامعه ای اقشار و اصناف متعددی حضور دارند که گاهی این منابع معرفتی برای هر صنف و قشری، بیاناتی عرضه داشته اند که اگر به مجموع این سفارشات نگاه کنیم، تکلیف روابط میان این اقشار و محتوای آن  مشخص می شود.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، تصریح کرد: آیات بسیاری در خصوص حقوق اعضای خانواده بیان شده که به طور جزیی وظایف همه مردم را نسبت به یکدیگر مشخص کرده است.

وی با اشاره به روایتی از امام علی(ع)در خصوص مساله عمل به وظیفه در میان آحاد مردم، اظهارکرد: در این روایات آمده است که قوام جامعه به وجود چهار چیز است که از آن جمله عالم عامل است؛ علمای دین ما برای تالیف و انتقال معارف کوتاهی نکرده اند و ما نیز در این دوران وظیفه داریم به این وظیفه حساس عمل کنیم؛ علامه مجلسی پس از مشاهده شیعه شدن مردم اصفهان، وقتی کمبود منابع اصیل اسلامی را مشاهده کردند، به فکر افتادند  برای نشر معارف دین، کتب متعددی را به زبان فارسی نوشتند که از آن جمله می توان به حق الیقین، تاریخ انبیا، عین الحیات، آداب الصلوه، زادالمعاد، تحفة الزائر و... اشاره کرد.

آیت الله استادی خاطرنشان کرد: امروز نیز این معارف به زبان روز در عرصه های تفسیری و روایی و اصول عقاید و... تالیف و منتشر شده و در دسترس عموم قرار گرفته است؛ نکته بعدی آنکه اگر مردم بدانند یک عالم به علم خود عمل نمی کند، اثرگذاری از آن فرد دریافت نمی کنند.

وی گفت: اگر به شرح حال علما نگاه کنیم، می فهیم که دین و دنیای مردم ما وامدار چنین علمای بزرگی بوده است؛ علمای ما در گذشته در سخت ترین شرایط زندگی به تالیف و تبلیغ می پرداختند؛ یکی دیگر از وظایف عالم آن است که در ازای انتقال علم و دین، منتظر دریافت وجهی از مردم نباشد؛گرانفروشی علم، سنخیتی با معارف اسلامی ندارد.

آیت الله استادی اظهارکرد: قشر دیگری که در این روایت مورد تاکید واقع شده است، جاهلانی است که ابایی از یادگیری علوم ندارند؛ مردم باید خود به دنبال علوم و معارف و احکام بروند؛ امروزه دیده می شود افراد بسیاری از متدینین هستند که به دلیل اینکه به هر دلیلی به دنبال یادگیری حکم صحیح مسایل نرفتند، عمری اعمال خود را به اشتباه انجام دادند.

وی گفت: قشر سومی که در این روایت به آن اشاره شده است، افراد ضعیف اقتصادی هستند که نباید دین خود را به دنیا بفروشند؛ قشر چهارم نیز ثروتمندانی هستند که از زیادی ثروت خود، بخل نمی کنند؛ منظور از ثروتمندان نیز قشر کوچکی از هر اجتماع نیستند، یعنی افرادی که مال و اموالی دارند که وظیفه دارند به دیگران کمک کنند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه ، اظهارکرد: یکی از سفارشات دین، به مردم، اهدای زیادی مال به فقیران و مستحقان آبرومند است؛ اگر این بخل در جامعه وجود داشته باشد، مشکلات بسیاری در جامعه ایجاد می شود؛ بسیاری از افراد از بسیاری از مال و زمین و... خود استفاده نمی کنند ولی در همین شرایط فقرایی هستند که محتاج همین زیادی مال ثروتمندان هستند؛ اگر به همین وظایف عمل کنیم تمام روابط در میان مردم ما به بهترین شکل به نحو احسن تغییر می یابد.

وی گفت: اگر در این شرایط به فکر هم نباشیم، این اوضاع اقتصادی ادامه می یابد و چه بسا بدتر خواهد شد؛ متاسفانه در برخی اوقات دیده می شود افراد خیری هستند که مسجد و حسینیه می سازند ولی از کمک به خویشان خویش که در فقر و مشکلات اقتصادی در رنج هستند، خودداری می کنند که این کار، کار شیطان است؛ برخی کارها، به ظاهر خیر است در حالی که خیر نیست چون در کارهای خیر، باید به اولویت ها و ثمردهی آن توجه داشت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha