پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

هشتم اسفند به عنوان روز امور تربیتی و تربیت اسلامی نام نهاده شده است تا حداقل بهانه ای باشد برای توجه به این امر خطیر اجتماعی.

به گزارش سرویس علمی، فرهنگی خبرگزاری حوزه، 8 اسفند روز امور تربیتی و تربیت اسلامی است. روزی که بجاست در آن با نگاهی به وضعیت مسئله مهم و حیاتی تربیت در فضاهای مختلف اجتماعی و به خصوص در خانواده ها بار دیگر به یاد بیاوریم که چه پشتوانه غنی و برجسته و سترگی از معارف و مفاهیم فکری و معنوی در حوزه تربیت داریم و چه جامعه باشکوه و گلستان زیبا و دلپذیری می توانسته ایم و می توانیم با دست یازیدن به همین آموزه های دینی و آئینی فراهم آوریم اگر...

اگر به فرامین بزرگان دین و عالمان معرفت اندیش و پاک آیین، ایمان آوریم و دستوراتشان را نصب العین خویش سازیم و در لحظات و مراتب مختلف زندگی خویش و اطرافیان و آدمهای جامعه مان به کار بندیم.

متون دینی و پشتوانه های آیینی ما سرشار از این فرامین و منویات الهام بخش تربیت و معرفت است.

در سخنان حضرات معصومین (ع) می توان منشور کامل و جامع و مانعی یافت از تمام آن چیزهایی که برای یک تربیت دینی و اسلامی لازم است و به کار می آید.

در هر زمان و هر مکانی بدون آنکه تاریخ مصرفی برایشان متصور باشد و بدون آنکه مثل بسیاری از آموزه های مکاتب مادی، در کنار یک حسن ظاهری، مجموعه ای از معایب و نواقص هم به صورت خواسته و ناخواسته ورود یابد و رخ بنماید.

آموزه های دینی ما در عین همیشگی بودن، منزه و جامع و مانعند و می توان آنها را به مثابه دستورالعمل هایی از طبیبانی حاذق و دوار به خاطر داشت و برای ساختن زندگی پیراسته و آراسته ای، بکارشان برد.

در این مجال و به مناسبت روز امور تربیتی و تربیت اسلامی به نشانه  توشه ای از خرمن آموزه های دینی که در منویات و فرامین اخلاقی و تربیتی بزرگان آیین و برجستگان دین اسلام به دستمان رسیده است، در این گلستان حکمت و معرفت و اخلاق، سیری مختصر می نماییم به این امید که این منابع سترگ و شگرف و ارزشمند، همیشه مفتاح حیات طیبه ما باشد و در راه رسیدن به یک زندگی زیبا و آرام و سعادتمند یاریمان کند.

یکی از مهم ترین فرازها و طبقات تربیتی و فضاهای نیازمند به دستورالعمل و روش رفتاری و گفتاری حیطه مهم و خطیر و موثر ارتباط با فرزندان و کودکان است.

پيامبر صلي الله عليه وآله در این باره می فرمایند:

أكرِمُوا أولادَكُم و أحسِنُوا آدابَهُم

به فرزندان خود احترام بگذاريد و آنها را نيكو تربيت كنيد/ ميزان الحكمه ، ح 22747.

ایشان در بیان دیگری شاخصه های تربیت فرزندان را چنین برمی شمارند:

أدِّبُوا أولادَكُم عَلي ثَلاثَ خِصالٍ : حُبِّ نَبِيِّكُم ، حُبِّ أهلِ بَيتِهِ و قِراءَةِ القُرآنِ

فرزندان خود را بر سه ويژگي تربيت كنيد : دوست داشتن پيامبرتان ، دوست داشتن اهل‏بيت او ، و خواندن قرآن/ كنزالعمّال ، ح 45409.

اما در بیان امام علي‏عليه السلام نشانه ها و راههای رفتاری و فکری مهمی در حوزه تربیت موج می زند و از آن جمله این بیان ایشان است که می فرمایند:

أفضَلُ الأدَبِ ما بَدَأتَ بِهِ نَفسَكَ

بهترين ادب آن است كه از خود آغاز كني / ميزان الحكمه ، ح 369.

و یا عبارت دیگر ایشان که بیانی معروف و شهره خاص و عام است و بابی بزرگ برای ورود به باغ معرفت و تربیت و حکمت و زندگی زیبا:

كَفاك أدَباً لِنَفسِك اِجتنابُ ما تَكرَهُهُ مِن غَيرِك

براي تربيت كردن خود همين بس كه از آنچه در ديگران نمي‏پسندي دوري كني/ نهج البلاغه ، حكمت 421

و بیانی دیگر از ایشان در همین حوزه مهم و خطیر که می فرمایند:

أفضَلُ الأَدَبِ أنْ يَقِفَ الإنسانُ عِندَ حَدِّهِ ولا يَتَعدّي قَدرَهُ

بهترين ادب آن‏است كه انسان در حدّ و مرز خود بماند و از اندازه‏خويش فراتر نرود/ غررالحكم و دررالكلم ، ح 3241 .

و یا این یادآوری و طبقه بندی آموزه های اخلاقی از اطرافیان درجه یک که می توان اولین گام برای اصلاح جامعه هم باشد:

عَلِّمُوا أنفُسَكُم و أهليكُم الخَيرَ و أدِّبُوهُم

به خود و خانواده خود خوبي بياموزيد و آنان را تربيت كنيد/ ميزان الحكمه ، ح 400

آری؛ به این امید که این منابع سترگ و شگرف و ارزشمند، همیشه مفتاح حیات طیبه ما باشد و در راه رسیدن به یک زندگی زیبا و آرام و سعادتمند یاریمان کند.

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha