چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024

یکی از شخصیتهای برجسته عرفانی، که نام و یادش در هماره تاریخ برای رهپویان علم و معرفت به عظمت جاری شده، «حاج ملا محمد مهدی فاضل نراقی» معروف به «محقق نراقی‏» است که به همراه فرزند برومندش ملا احمد نراقی به فاضلین نراقی مشهور بوده اند.

خبرگزاری حوزه/  در زندگی عالمان ما همیشه نشانه های روشنی در عرصه‌های زندگی فردی، اجتماعی، تحصیل و تهذیب نفس برای حرکت در مسیر هدایت و کمال وجود دارد که این بزرگان برای رسیدن به این منویّات و درک آن راه سختی را پیموده و مشقات و مصائب بسیاری را تحمل کرده اند. از سفر و هجرت به این سوی و آن سوی عالم گرفته تا همه رنجهای پیدا و ناپیدای این راه پرفراز و نشیب که خاصه در دوران قدما، بسی سخت تر و دشوارتر بوده است. یکی از این عالمان، حاج ملا محمد مهدی بن ابی‏ذر فاضل نراقی معروف به «محقق نراقی‏» می‌باشد که به همراه فرزند برومندش، ملا احمد نراقی، به فاضلین نراقی؛ مشهور بوده اند.

یکی از سنتهای علمای سلف در طول دوره‌های مختلف حوزه های علمیه، هجرت و سفر به سرزمین هایی بوده است که مهد علم و برکت معنوی، برای طلاب علوم دینی و سالکان طریق معنوی محسوب می شده است.

ملا مهدی نراقی نیز از این سنت پیروی کرده و بعد از تحصیل در حوزه‌های علمیه اصفهان، برای بهره‌مندی از حوزه‌ علمیه نجف که همواره مهد علم و معنویت بوده است، رهسپار نجف و کربلا شد.

وی پس از طی دوران تحصیلی در عراق، به ایران (کاشان) برگشت و شهر کاشان به واسطه وجود این عالم ربانی، محل اجتماع علمای بزرگ و مهد دانش گردید.

«میرزا ابو الحسن مستوفی‏» از معاصرین ملا احمد نراقی درباره عظمت شخصیت و بزرگی اندیشه و مرتبه عرفانی ایشان می گوید: «فیلسوف به حق، حکیم مطلق، جامع معقول و منقول، المولى الاعظم و الحبر الاعلم، استاد البشر و...»

فرزندش ملا احمد نیز پدر بزرگوار خویش را اینگونه در قاب واژه ها به تصویر می کشد که :«من الیه فی جمیع العلوم استنادی».

وی بعد از تلاش و مجاهدت علمی فراوان و تربیت طلاب علوم دینی، پس از هجرت به سرای باقی، در جوار بارگاه ملکوتی مولا و مقتدایش امیرالمومنین در نجف اشرف مدفون گردید.

اساتید

از زمره اساتید ایشان می توان به بزرگانی مثل حضرات آیات وحید بهبهانی، ملا اسماعیل خواجویی‏، حاج شیخ محمد هرندی، ملا مهدی هرندی، آقامیرزا نصیر اصفهانی، آقا محمد باقر بهبهانی، شیخ یوسف بحرانی  اشاره نمود.

از این عالم ربانی آثار و تألیفات فراوانی برجای مانده است که منبعی غنی برای راهیان نور علم و طریق هدایت و به شمار می آید.

آثاری در حوزه های مختلف و متنوع فقه، اصول، فلسفه، کلام، تفسیر، ادبیات، ریاضی، و نجوم که گویای شخصیت و استعداد عظیم و ایشان است.

برخی از تألیفات ایشان عبارتند از: لوامع، جامع السعادات، مشکلات العلوم، انیس التجار، معتمد الشیعه، التحفة الرضویه، التجرید و محرق القلوب.

آری؛ تاریخ زندگانی عالمان حقیقی در هر دوره گویای حقایق بزرگی است. حقیقت ایمان و حرکت، حقیقت عرفان و تلاش، حقیقت سیر با مردم الی الله و ملا مهدی نراقی نیز از زمره این عالمان حقیقی است که نام بلند و یاد زلالش به واسطه مجاهدتهایی که با اخلاص و ایمان، در سالهای حیات طیبه اش متحمل شد، در تاریخ ماندگار و جاودانه گردیده است.

درود خدا و بندگانش بر او و یادش گرامی و راهش زنده و پاینده باد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha