پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی در پاسخ به پنج استفتاء در خصوص مسائل مختلف ماه مبارک رمضان نظر خود را اعلام کرده‌اند.

به گزارش سرویس علمی و فرهنگی خبرگزاری حوزه متن سئوالات و پاسخ این مرجع تقلید به شرح ذیل است.

* سن بلوغ زن نه سال در رساله ذكر شده است و تكليف بر او واجب است، در حالي‌كه دختر اين قدر كوچك است كه اگر روزه بگيرد مريض مي‌شود، بلكه نمي‌تواند روزه بگيرد و علامت بلوغ ديگر هم ندارد، تكليف ايشان چيست؟

*پاسخ

 سن تكليف دختران نه سال كامل قمري است و در عين حال، قدرت شرط تكليف است، آنچه قدرت انجامش را دارد بايد انجام دهد و آنچه قدرتش را ندارد تكليف ساقط است، مثلاً اگر قدرت گرفتن روزه ندارد، نبايد روزه بگيرد و هر وقت قدرت يافت قضای آن را بجا آورد، ولي نماز و حجاب و امثال اينها را كه قدرت دارد، بايد انجام دهد.

* حكم شخصي كه شغل او سخت و دشوار است و در شهر بسيار گرمي كار مي‌كند و عملاً روزه‌گرفتن در تابستان براي وي تقريباً غير ممكن است، چيست؟

*پاسخ

 اگر مي‌توانند از ساعات كار كم كنند و روزه‌ها را بگيرند و از بركات آن محروم نشوند؛ و اگر اين كار ميسر نيست، هر روز صبح به قدر مسافت شرعي مسافرت كنند و روزه خود را در آنجا افطار نمايند كه فقط قضاي آن روزها به عهده شخص مي‌آيد و كفاره ندارد.

*اعتبار تعيين روزه هر روز ماه رمضان

* آيا در نيّت روزه ماه رمضان بايد معيّن كنيم كه روز چندم ماه رمضان را روزه مي‌گيريم؟

*پاسخ

 لازم نيست روزه هر روز را بخصوص نيّت كند، بلكه همين اندازه كه بداند روزه ماه رمضان را مي‌گيرد، كافي است.

*اگر در ماه رمضان قبل از طلوع فجر نيّت را فراموش كرد، چه كند؟

*پاسخ

 اگر قبل از ظهر يادش آمد، نيّت كند و اگر بعدازظهر يادش بيايد، روزه باطل است؛ ولي بايد آن روز را امساك كند و بعد هم قضاي آن را بگيرد.

*اگر شخصي قصد روزه‌گرفتن دارد، ولي سحر جهت خوردن سحري بيدار نشود و فقط براي نماز بيدار و پس از آن بخوابد. آيا روزه‌گرفتن چنين شخصي صحيح است؟

*پاسخ

 همين قدر كه قصد روزه داشته باشد، كافي است و خوردن سحري لازم نيست.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha