این شماره از نشریه اعتیادپژوهی دارای مقالات پژوهشی ارزشمندی است و از آن جمله اینکه در نتایج به دست آمده در یکی از پژوهشهای این نشریه این نکته مشهود است که افراد داراي نگرش مذهبي دروني، بيشتر به منبع كنترل دروني و گرايش كمتر به سوءمصرف مواد دارند.
از جمله عناوین مقالات این شماره می توان به مقاله سنخ شناسي فرزندپروري خانواده (تركيب سبك فرزند پروري پدر و مادر) و تاثير آن بر گرايش به مواد مخدر در نوجوانان پسر اشاره کرد که هدف آن توجه به مواد مخدر و پيامدهاي مصرف آن به عنوان يكي از چالش هاي بزرگ جوامع امروزي است و از آنجا كه خانواده و شيوه هاي فرزند پروري نتايج مهمي را در رشد رواني-اجتماعي فرزندان به بار مي آورند، این پژوهش با هدف بررسي تاثير سنخ شناسي فرزند پروري خانواده بر گرايش نوجوانان به مواد مخدر انجام شده است . در روش این مقاله به این صورت عمل شده است 375 دانش آموز از بين دانش آموزان دبيرستان هاي دولتي عادي پسرانه شهرستان بروجن در سال تحصيلي 90-1389 به روش خوشه اي چندمرحله اي انتخاب و پرسشنامه اصلاح شده «شيوه هاي فرزندپروري شفر»-كه شيوه فرزندپروري پدر و مادر را به طور جداگانه مي سنجد- و نيز پرسشنامه محقق ساخته ي گرايش به مصرف مواد مخدر را تكميل كردند. سپس با تركيب شيوه ي فرزندپروري پدر و مادر، سنخ فرزندپروري هر خانواده مشخص شد. به دليل پايين نبودن فراواني برخي سنخ هاي فرزندپروري، تنها 6 سنخ وارد تحليل شده و نمرات گرايش به مواد مخدر در بين اين سنخ ها به روش تحليل «واريانس يكراهه» و «آزمون تعقيبي شفه» با هم مقايسه شد.
يافته های این پژوهش نشان داده است كه داشتن پدر و مادري مقتدر بهترين نتيجه را براي فرزندان به دنبال دارد و كمترين گرايش به مواد را به دنبال داشته است و از سوي ديگر بيشترين گرايش به مواد مخدر در سنخ هايي ديده شده است كه هردو والد سهل گيرند يا حداقل يك والد سهل گير را در بر مي گيرند. اين يافته ها نشان دهنده ي اهميت بالاي كنترل والدين در گرايش نوجوانان به مواد مخدر است.
از عناوین دیگر این شماره از مجله اعتیادپژوهی می توان به اثر بخشي مدل ماتريسي در پيشگيري از بازگشت و افزايش مهارت هاي مقابله اي در افراد وابسته به مواد افيوني، مقايسه راهبرد هاي مقابله با استرس، كمال گرايي و خودكارآمدي در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد و افراد بهنجار، اثربخشي آموزش مهارت حل مساله و تصميم گيري بر كاهش نگرش مثبت وابستگان به مواد افيوني، مقايسه نيمرخ شخصيتي معتادين گمنام و غير گمنام زنداني مرد و نیز مقاله مقايسه اثربخشي داروهاي ريسپريدون و فلوكستين در تركيب با گروه درماني كنترل تكانه و بر بهبود تكانشگري و لغزش معتادان كراك هرويين تحت درمان نگهدارنده با متادون اشاره نمود.
در مقاله مقايسه راهبرد هاي مقابله با استرس، كمال گرايي و خودكارآمدي در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد و افراد بهنجار هدف این بوده است که مقايسه ای انجام شود میان راهبرد هاي مقابله اي، كمال گرايي (مثبت و منفي) و خودكارآمدي در افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد و افراد بهنجار.
نتايج پژوهش نشان داد كه بين راهبردهاي مقابله با استرس دو گروه در زيرمقياس هاي دوري جويي، خويشتن داري، مسئووليت پذيري، گريز-اجتناب و حل مساله تفاوت معناداري وجود دارد. به علاوه، گروه مبتلا در مقياس كمال گرايي مثبت، داراي نمره ميانگين كمتر از گروه بهنجار بود. از نظر سطح خودكارآمدي نيز بين افراد مبتلا و بهنجار تفاوت معني داري يافت شد كه در اين راستا، خودكارآمدي افراد بهنجار بالاتر بود.
انتخاب سبك و الگوي مقابله اي نامناسب، انتظارات غيرواقع بينانه و بيش از حد از توانايي ها و سطوح پايين خودكارآمدي، عواملي هستند كه مي توانند منجر به گرايش افراد به مصرف بيشتر مواد و در نهايت اعتياد گردند.
و بالاخره در مقاله ای با عنوان رابطه نگرش مذهبي، منبع كنترل و گرايش به سوء مصرف مواد در دانشجويان بررسي رابطه بين نگرش مذهبي، منبع كنترل و گرايش به سوءمصرف مواد مورد توجه بوده است. براي انجام این تحقيق340 نفر از دانشجويان دانشگاه گيلان از طريق جدول مورگان و با روش نمونه گيري خوشه اي انتخاب شدند. براي جمع آوري اطلاعات از پرسشنامه هاي گرايش مذهبي آلپورت، منبع كنترل راتر و آمادگي اعتياد زرگر استفاده شد.
نتیجه این پژوهش گویای این نکته است که بين نگرش مذهبي، منبع كنترل و گرايش به سوءمصرف مواد رابطه معناداري به دست آمد، در مجموع، نتايج حكايت از آن داشت كه افراد داراي نگرش مذهبي دروني بيشتر منبع كنترل دروني و گرايش كمتر به سوءمصرف مواد دارند وكساني كه گرايش مذهبي بيروني دارند، منبع كنترل بيروني و گرايش بيشتر به سوءمصرف مواد دارند.
علاقمندان می توانند با نشانی تهران، بزرگراه مدرس، خيابان وحيد دستگردي، خيابان نفت شمالي، نبش كوچه دوازدهم، پلاك32
صندوق پستي: 7341-19395 مکاتبه نمایند و شماره تلفنهای 22901231 و22901232 -021 فاکس: 22901231، 22901232 -021 و همچنین پست الکترونيک مجله info
اعتیادپژوهی به صاحب امتیازی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری و مدیر مسئولی دکتر امیر حسین یاوری بافقی منتشر میشود.