آری! میتوان کارهای فرهنگی ماندگاری را انجام داد؛ حتی در دوران رژیم طاغوت، زیرا اخلاص رمز تاثیرگذاری یک اقدام فرهنگی است؛ در همین راستا، نام مرحوم حجتالاسلام والمسلمین مصطفی زمانی، در زمره بانیان اعتلای فرهنگ غنی اهلبیت(ع)، با تاسیس بنیاد فرهنگی پیام اسلام از سال 1342 تاکنون و پس از آن، همچنان خواهد درخشید.
خبرگزاری حوزه به منظور پاسداشت نیم قرن فعالیت بنیاد فرهنگی پیام اسلام که به همت روحانی مخلص مرحوم حجتالاسلام والمسلمین مصطفی زمانی تاسیس شده، در گفتوگو با رییس هیئت مدیره این بنیاد، گوشهای از فعالیتهای آن را به بحث نشسته است.
حجتالاسلام و المسلمین محمد حسین حقجو، با ارائه گزارشی از فعالیتهای میراث ماندگار نویسنده متعهد و توانا، مرحوم حجتالاسلام و المسلمین مصطفی زمانی، گفت: این مرکز فرهنگی و مشاورهای، از سال 1342 تاکنون،مشغول فعالیت است، در سالی که حضرت امام خمینی(ره) مقدمات انقلاب اسلامی را فراهم میکردند، به برخی از شاگردان خود از جمله مرحوم حجتالاسلام و المسلمین مصطفی زمانی (که صاحب قلم بود)، توصیههایی کرده و فرمودند: «بروید دنبال همین کاری که انجام میدهید» یعنی نویسندگی.
*جایگاه علمی واقف
وی ادامه داد: مرحوم حجتالاسلام زمانی در دوران قبل از انقلاب، کتابهایی چون «کودک نیل»، «قهرمان توحید»، «شیعه و زمامداران خودسر» و... را به رشته تحریر در آورد این در حالی بود که در آن زمان، اگر کسی از اینگونه کتابها مینوشت، سه تا شش ماه زندانی میشد.
حجتالاسلام و المسلمین حقجو ادامه داد: اما در آن شرایط، مرحوم زمانی، بنیاد فرهنگی پیام اسلام را راهاندازی کرد که چندین کار را انجام میداد، از جمله آنها، تالیف و انتشار کتاب و نیز انجام مشاوره دینی بود؛ علاوه بر آن کتابهایی را برای استفاده مردم به کتابخانههای سراسر کشور اهدا میکرد.
وی در ادامه یادآور شد: در آن زمان 2هزار و هفتصد کتابخانه در کشور وجود داشت که در سال یک یا دو بار از سوی بنیاد پیام اسلام، به صورت رایگان کتابهایی برای آنان ارسال میشد، همچنین دو صندوق پستی نیز در بنیاد وجود داشت که هماکنون نیز دایر است و روزانه چندین نامه از سراسر کشور برای بنیاد ارسال میشود.
رییس هیئت مدیره بنیاد فرهنگی پیام اسلام خاطرنشان کرد: در آن زمان، موسس بنیاد، نامهها را پاسخ میداد و همراه با پاسخهای اجمالی، کتابهای مرتبط با آن موضوع را ارسال میکردند که همه این فعالیتها به طور رایگان انجام میشد.
وی افزود: یکی دیگر از کارهای مهم مرحوم آقای زمانی انتشار مقالات افرادی بود که در شهرستانها فعالیت میکردند، به اسم نویسنده و با کمک انتشارات الزهرا(س)، به طوری که برخی از نویسندگان مرتبط با این بنیاد در حال حاضر از چهرههای سرشناس کشوری به شمار میروند.
وی با اشاره به اینکه اهتمام به پاسخ سوالات شرعی از دیگر برنامههای اصلی مرحوم حجتالاسلام و المسلمین زمانی بود،گفت: ایشان در ابتدای صبح و یا عصرها تا بعد از نماز مغرب و عشاء، با همکاری برخی از دوستان طلبه، به سوالات شرعی پاسخ میداد؛ درباره تالیفات این روحانی متعهد هم باید گفت که وی 57 جلد کتاب نوشت و در وصیتنامه خود نیز ثلث اموال منقول و غیر منقولش را وقف استمرار فعالیتهای بنیاد کرد.
رییس مرکز مشاوره حرم حضرت فاطمه معصومه(س) همچنین با اشاره به اموال این روحانی مبارز و اهل قلم ابراز داشت: اموال منقول، کتابخانه و بعضی از تالیفاتشان بود که حقالتالیف آن را وقف کارهای فرهنگی کردند و اموال غیر منقول نیز محل بنیاد است که فضای آن، را به کارهای اداری و اجرایی اختصاص دادند.
وی یادآور شد: روزانه در این بنیاد به دهها نامه و تلفن پاسخ داده میشود که این امر به عنوان صدقه جاریه برای مرحوم حاج آقا زمانی استمرار دارد.
رییس هیئت مدیره بنیاد فرهنگی پیام اسلام خاطرنشان کرد: یکی دیگر از کارهای ماندگار و تاثیرگذار مرحوم زمانی این بود که افراد متدین، دلسوز و علاقهمند به ترویج معارف اهلبیت(ع) را در شهرهای مختلف شناسایی و از آنها برای انجام فعالیتهای فرهنگی کمک میگرفت.
وی همچنین با اشاره به ارتباط این روحانی با ائمه جمعه بسیاری از مناطق، ابراز داشت: ایشان خود کتابهایی را برای رفع مشکلات جامعه به ائمه جمعه پیشنهاد میداد تا آنها در سخنرانیهای خود برای مردم از این مطالب استفاده کند مثل مهارتهای زندگی و خانوادگی که از قدیم این کار توسط آن مرحوم در شهرها ترویج میشد؛ گاهی هم بحرانهای اجتماعی و فرهنگی در کشور فراگیر میشد که به تناسب موضوع تذکرات و هشدارهای فرهنگی ارایه میگردید.
حجتالاسلام و المسلمین حقجو با اشاره به دغدغههای دینی و فرهنگی مرحوم زمانی، به عنوان یک نویسنده و فعال فرهنگی، اظهار داشت: ایشان با نسل جوان و نوجوان ارتباط خوب و صمیمانهای داشت، از جمله کارهایی را که در این رابطه انجام میداد، کتابهایی را برای بچهها میفرستاد و از آنها سوالاتی را طرح میکرد، وقتی که بچهها سئوالات را جواب میدادند، به آنها جوایزی اهدا میشد، تا شوق مطالعه در بین بچهها دوچندان شود.
رییس هیئت مدیره بنیاد فرهنگی پیام اسلام در ادامه افزود: چیزی که بیشتر برای من جالب بود و بر روی آن نیز تاکید میکنم، این است که یک روحانی بدون امکانات و در شرایط نامساعد رژیم طاغوت توانست، چنین موسسه پربرکتی را ایجاد و اداره کند و از محل درآمد شخصی، دست به این گونه کارهای فرهنگی بزد.
*عنایت امام خمینی(ره) به مرحوم زمانی
وی در ادامه سخنان خود بیان داشت: حضرت امام(ره) نیز به ایشان خیلی کمک میکردند و بعد از انقلاب نیز کمکهای خوبی داشتند؛ سایر مراجع عظام تقلید نیز کمکهای خود را به دفتر بنیاد میفرستادند، به لطف الهی ارزش این اموار در بنیاد افزایش پیدا کردهع در حال حاضر نیز کتابهایی را میآورند تا در انتشارات موسسه چاپ شود و ما دنبال این هستیم که آثار مولفان را چاپ کنیم و از محل آن، فعالیتهای فرهنگی پشتیبانی شود.
*وقف فرهنگی نهادینه شود
این فعال فرهنگی همچنین بر لزوم توجه دادن مردم به وقفهای فرهنگی تاکید کرد و افزود: کاری که مرحوم استاد زمانی انجام دادند، واقعاً الگو و نمونه خوبی است تا بدانیم وقف فقط منحصر به عزاداریها نمیشود، بلکه امروزه یکی از بهترین کارها، وقفهای فرهنگی است که تاثیرات شگرفی در جامعه دارد و رسانههای جمعی میبایست همت کنند و با فرهنگسازی، زمینه اقدامات مردمی در عرصه فرهنگ را فراهم سازند.
وی در ادامه افزود: وقتی یک جوان از انحراف نجات پیدا کند، یا خانوادهای با کارهای فرهنگی و انتشار چنین کتاب هایی از بحرانهایی چون طلاق مصون بماند، بسیار ارزشمند خواهد بود و این برکات، در سایه موقوفات فرهنگی امکانپذیر است.
رییس مرکز مشاوره حرم مطهر کریمه اهل بیت (س) با انتقاد از کمکاری رسانهها در خصوص فرهنگسازی وقف، ابراز داشت: اگر رسانهها فعالیتهایی را در زمینه آگاه کردن مردم نسبت به وقف انجام دهند، شاهد رونق وقفیات فرهنگی خواهیم بود.
وی همچنین با اشاره به زمان اجرای برنامه های مشاوره در این موسسه و تعداد اساتید مشاور گفت: اساتیدی که داریم، تمام وقت نیستند و به صورت پاره وقت کار می کنند، ولی تا الان نزدیک 20 نفر دعوت شده اند و بعد از ماه مبارک رمضان فعالیتشان شروع شده و هفته ای سه روز صبح ها از ساعت 9-13 فعالیت می کنند؛ روزهای شنبه ،دوشنبه، چهارشنبه مخصوص خانم ها است و یکشنبه، سه شنبه و پنجشنبه نیز مخصوصا آقایان است؛ اگر زمینه های لازم به وجود بیاید انشا الله بعد از ظهر ها هم این اتفاق خوب خواهد افتاد.
وی یادآور شد: انتقال تجربیات مشاورهای به طلاب، یکی دیگر از برنامههای بنیاد میباشد؛ به طوری که با برگزاری کارگاه های آموزشی، آنان با روش های مشاوره دینی آشنا می شوند.