به گزارش خبرنگار خبرگزاری«حوزه» استاد علی اکبر رشاد چهارشنبه شب در همایش ملی «المیزان و علوم انسانی اسلامی» که در دارالقرآن علامه طباطبایی در قم برگزار شد، علامه طباطبایی را آبروی نظام و حوزه خواند و گفت:باید خداوند را به خاطر تربیت چنین انسان هایی توسط حوزه شکر نمود.
وی افزود: این عالم دینی و مفسر بزرگ قرآن کریم از جمله افرادی است که حضور و وجود وی سبب آثار و برکات زیادی در زمینه تفسیر قرآن کریم و حکمت و نظریههای اجتماعی شد.
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مطرح کرد: علوم انسانی، فقه دوره مدرنیته است و فقه نیز علوم انسانی قدسی است و علوم انسانی و فقه از جهاتی مختلف با هم تفاوت دارند.
وی با بیان اینکه رقابت سنگین و جدی میان فقه و علوم انسانی در جریان است، افزود: ما با اساس علوم انسانی مخالف نیستیم ولی نمی توان انکار کرد که علوم انسانی موجود رقیب فقه است.
استاد رشاد گفت: انقلاب اسلامی که مبتنی بر فقه و توسط یک فقیه و مرجع تقلید در ایران شکل گرفت در حقیقت انقلابی علیه مدرنیته بود که تسلط مدرنیته بر حیات بشریت را به هم ریخت.
وی با بیان اینکه بین علوم انسانی و فقه یک نوع موازات، توأم با رقابت جدی است، مطرح کرد: گفتمان مبتنی بر علوم انسانی مدرن و فقه در تضاد با هم هستند و این رقابت با تحقق پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به اوج خود رسید.
رئیس شورای حوزههای علمیه استان تهران تصریح کرد: ما در کشوری هستیم که به نام امام زمان(عج) و اهل بیت شناخته می شود و مردم، نظام، روابط و معرفت و فقه شیعی است و نظام مبتنی بر مبانی کلامی شیعی طراحی شده است.
وی با بیان اینکه باید اعتراف کنیم بسیاری از شئون را به علوم انسانی سکولار سپردیم، گفت: کار تولید علم کار مجتهد است و این جز از اصحاب حوزه برنمی آید.
استاد رشاد با بیان اینکه باید در حوزه های مختلف، فقه شیعی به صورت نظام مند و کاربردی تبیین شود، گفت: حوزه علمیه وظیفه سنگین در تبیین فقه شیعی در حوزه های مختلف به منظور دست یابی به تمدن اسلامی مبتنی بر فقه شیعی در تمام ابعاد به عهده دارد.
وی گفت: بر مبنای فقه باید نظام سازی کنیم و توضیح المسائل موضوعی و نهادی تولید نماییم.