شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
خورشیدگرفتگی

حوزه/ خورشید گرفتگی جزئی و به صورت حلقوی از ساعت ۸:۵۰ صبح فردا در کشورمان رخ می‌دهد و در نقاط مختلف قابل رؤیت است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، خورشیدگرفتگی جزئی و به صورت حلقوی صبح فردا در کشورمان رخ می‌دهد و در نقاط مختلف قابل رؤیت است.

این پدیده نجومی از حدود ساعت ۸:۵۰ دقیقه صبح روز یکشنبه آغاز می‌شود، در حدود ساعت ۱۰:۱۰ و تا ۱۰:۳۰ دقیقه به اوج خود می‌رسد و حدود ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه تا ۱۲ ظهر به پایان خواهد رسید.

طبق نظر رهبر معظم انقلاب و اغلب مراجع خواندن نماز آیات هنگام وقوع خورشید گرفتگی در شهر یا روستای محل حضور فرد واجب است حتی اگر آن را رؤیت نکرده باشد.

رهبر معظم انقلاب در این خصوص می‌فرمایند: یکی از سبب‌های وجوب نماز آیات، خورشید گرفتگی است، اگرچه جزئی باشد.
مکلف می‌تواند از زمان شروع گرفتگی خورشید، نماز آیات را بخواند و بنابر احتیاط واجب، باید به قدری تأخیر نیاندازد که شروع به بازشدن کند، و اگر از آن وقت تا قبل از باز شدن کامل به تأخیر انداخت باید نماز را بدون نیت ادا و قضا بخواند.

کیفیت خواندن نماز آیات

نماز آیات دو رکعت است و هر رکعت ۵ رکوع دارد و به چند صورت خوانده می‌شود.

صورت اوّل: بعد از نیت و تکبیرة‌الاحرام، حمد و سوره خوانده شود و به رکوع برود، سپس سر از رکوع برداشته و دوباره حمد و سوره را بخواند و به رکوع رود، و باز سر از رکوع بردارد، و حمد و سوره بخواند و به رکوع رود، و سپس سر از رکوع بردارد، و همین‌طور ادامه دهد، تا یک رکعت پنج رکوعی که قبل از هر رکوعی حمد و سوره خوانده است انجام دهد، سپس به سجده رفته و دو سجده نماید، و بعد برای رکعت دوم قیام کند، و مانند رکعت اول انجام دهد، و دو سجده را به‌ جا آورد و بعد از آن تشهد بخواند و سلام دهد.

صورت دوّم: بعد از نیت و تکبیرةالاحرام، حمد و یک آیه (البته احتساب بسم‌الله به عنوان یک آیه، صحیح نیست) از سوره‌ای را قرائت کرده و رکوع کند، سپس سر از رکوع بردارد، و آیه دیگری از آن سوره را بخواند و به رکوع رود، و بعد سر از رکوع برداشته و آیه دیگری از همان سوره را قرائت نماید، و همین‌طور تا رکوع پنجم ادامه دهد تا سوره‌ای که پیش از هر رکوع، یک آیه از آن را قرائت کرده، قبل از رکوع آخر تمام شود. سپس رکوع پنجم را به‌جا آورد و به سجده رود، و پس از اتمام دو سجده، برای رکعت دوم قیام نماید و حمد و آیه‌ای از یک سوره را بخواند و به رکوع برود، و همین‌طور مانند رکعت اول ادامه دهد تا تشهد بخواند و سلام دهد. چنانچه بخواهد برای هر رکوعی به یک آیه از سوره‌ای اکتفا کند، نباید سوره حمد را بیش از یک مرتبه در اول آن رکعت بخواند.

صورت سوم: یکی از رکعت‌ها را به یکی از دو صورت، و رکعت دیگر را به نحو دیگر به‌جا آورد.

صورت چهارم: سوره‌ای که آیه‌ای از آن را در قیام پیش از رکوع اوّل خوانده، در قیام پیش از رکوع دوم یا سوم یا چهارم تکمیل نماید، که در این صورت واجب است بعد از سر برداشتن از رکوع، سوره حمد را در قیام بعدی اعاده نموده و یک سوره یا آیه‌ای از آن را اگر پیش از رکوع سوم یا چهارم است، قرائت کند، و در این صورت واجب است که آن سوره را تا قبل از رکوع پنجم به آخر برساند.

چند نکته درخصوص نماز آیات

۱. خواندن نماز آیات به جماعت اشکال ندارد، بلکه مستحب است.
۲. در تقسیم سوره، «بسم‌ الله الرحمن الرحیم» آیه به حساب نمی آید.
۳. در تقسیم سوره، تقسیم یک آیه به دو بخش اشکال ندارد، برای مثال جمله «لم یلد» یک بخش و جمله «ولم یولد» بخش دیگر باشد، اشکال ندارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • علی رضا قاسمی IR ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    1 0
    سلام علیکم و رحمه ضمن تشکر بابت توضیح به نظرم حضرت امام خامنه ای رهبر معظم بسم الله الرحمن الرحیم را یک آیه مستقل می دانند.
  • ناشناس IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    سلام تا اونجایی که من اطلاع دارم رهبر معظم انقلاب بسم الله الرحمن الرحیم رو آیه مستقل نمیدانند و میفرمایند برای نماز آیات اگر سوره توحید را میخوانید باید لم یلد و لم یولد را تقسیم کنید... در حالیکه من در رساله ی آیت الله مکارم و آیت الله صافی رو که نگاه کردم بسم الله الرحمن الرحیم را آیه ای مستقل میدانند بصورتی که در نماز آیات اگر سوره توحید را میخوانید بعد از گفتن ذکر بسم الله الرحمن الرحیم به رکوع میروید و اینطوری طبق نظر این دو مرجع معظم لازم نیست لم یلد و لم یولد را تقسیم کنید.. هر کسی باید به نظر مرجع تقلید خودش عمل کنه..
  • IR ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    طبق نظر مراجع بسم الله الرحمن الرحیم جزو ایه است و مستقل
    • IR ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      0 0
      از نظر رهبر بزرگوار و برخی دیگر از مراجع بسم الله الرحمن الرحیم جزء سوره نیست ، باستثنای سوره حمد . لذا اگر مثلا کسی می خواهد سوره توحید را پنج قسمت کند ، می بایست بعد از بسم الله ... قل هو الله احد هم بگوید و این را یک بخش محسوب بدارد و به رکوع رود ، بعد «الله الصمد» بگوید و به رکوع برود ، و سر از رکوع بردارد بگوید «لم یلد» ، دوباره به رکوع برود ، و سر از رکوع بردارد و‌ بگوید «و لم یولد» و به رکوع برود ، سر از رکوع بردارد بگوید «و لم یکن له کفوا احد» و به رکوع برود ، و بعد بایستد و به سجده رود ، پس از انجام سجده ها رکعت دوم هم همانند رکعت اول به اضافه قنوتی استحبابی قبل از رکوع پنجم بجا آورد .
  • مریم NO ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۱
    0 0
    سلام.اگر خورشید گرفتگی تمام شد و نماز ایات را نخواندیم، میتوانیم شب ان را بخوانیم؟
    • IR ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
      1 0
      مسلماّ