شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۱۸ شوال ۱۴۴۵ | Apr 27, 2024
انتخابات

حوزه/ اعضای شورای نگهبان پرونده‌ها را بررسی و با شرایط قانونی تطبیق می‌دهند و اگر شرایط واقعی هر داوطلبی با شرایط قانونی منطبق باشد، شورا صلاحیت او را احراز خواهد کرد، در غیر اینصورت طبیعتاً صلاحیت او احراز نخواهد شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، دکتر سیامک ره‌پیک، قائم مقام دبیر شورای نگهبان، شب گذشته در ارتباط زنده با بخش خبری ساعت ۲۱ شبکه یک سیما در پاسخ به این سؤال که فرایند بررسی پرونده داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری به چه نحو است؟، گفت: بعد از اتمام مرحله ثبت‌نام، طبق روال قانوی برای هر داوطلبی که از نظر قانونی ثبت‌نام آنها صحیح بوده پرونده‌ای تشکیل و گزارش‌های متنوعی از دستگاه‌ها و مراجع مختلف نسبت به هر یک از داوطلبان تحصیل می‌شود.

وی افزود: اعضای شورای نگهبان این پرونده‌ها را بررسی و با شرایط قانونی تطبیق می‌دهند و اگر شرایط واقعی هر داوطلبی با شرایط قانونی منطبق باشد، شورا صلاحیت او را احراز خواهد کرد، در غیر اینصورت طبیعتاً صلاحیت او احراز نخواهد شد.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان در پاسخ به این سؤال که آیا در مدت زمان پنج روز بررسی صلاحیت‌ها تمام می‌شود و یا فکر می‌کنید که باید تمدید شود؟، گفت: این موضوع بستگی به اطلاعات موجود در پرونده داوطلبان و وضعیت بررسی‌ها دارد؛ در ابتدا شورای نگهبان مهلت پنج روزه جهت رسیدگی و اعلام نظر دارد که اگر ما در آن پنج روز بتوانیم بررسی‌ها را انجام دهیم طبیعتاً اعلام نظر خواهیم کرد، در غیر اینصورت پنج روز دیگر تمدید خاهد شد و نهایتا ما ۱۰ روز فرصت داریم اعلام نظر کنیم.

وی افزود:  از دوشنبه، ۲۷ اردیبهشت  کار بررسی صلاحیت‌ها شروع می شود و امیدواریم ضمن بررسی دقیق، نتایج را در وقت مقرر اعلام کنیم.

ره‌پیک، درباره بررسی پرونده‌های ۵۹۲ نفر از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری، گفت: این تعداد از ثبت‌نام‌کنندگان مربوط به افرادی است که به وزارت کشور مراجعه کرده و مدارک خود را تحویل داده‌اند و بر اساس مصوبه اخیر شورای نگهبان کسانی که شرایط اعلامی را داشته و مدارک مربوطه را هنگام ثبت‌نام تحویل داده باشند، ثبت‌نام آنها به عنوان ثبت‌نام معتبر تلقی می‌شود.

وی افزود: همانطور که مسئولین  وزارت کشور اعلام کردند برخی از کسانی که برای ثبت‌نام مراجعه کرده بودند فاقد شرایط و مدارک اعلامی بر اساس مصوبه اخیر شورای نگهبان بودند اما برخی واجد این شرایط و مدارک بودند و طبیعتاً ما بر اساس مصوبه اعلامی، ثبت‌نام‌هایی را خواهیم پذیرفت که شرایط و مدارک اعلامی را دارا بوده باشند؛ بنابراین ابتدا این تفکیک در شورای نگهبان انجام شده و سپس به بررسی صلاحیت داوطلبان پرداخته می‌شود.

قائم مقام دبیر شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که آیا امکان تکمیل مدارک برای کسی که هنگام تحویل مدارک نواقصی داشته وجود دارد یا خیر، گفت: طبیعتاً فرصت ثبت‌نام تمام شده است مگر اینکه مدارک صوری تحویل داده شده که اصل وجود آن محرز بوده است و برای دادن یک مدرکی لازم باشد داوطلب مراجعه نماید تا پرونده تکمیل شود و الا مهلت ثبت‌نام تمام شده و در موعد مقرر باید مدارک تحویل می‌شده است.

 ره‌پیک، درباره تعداد تأیید صلاحیت‌ها و تعدد شخصیت‌های گرایش سیاسی نامزدها گفت: یکسری اطلاعات از مراجع گوناگون راجع به داوطلبان در اختیار شورای نگهبان قرار می‌گیرد و ما بر اساس اصول و شرایط قانونی صلاحیت‌ها را بررسی می‌کنیم؛ در هیچ‌جای قانون مطلبی در خصوص گرایش سیاسی یا مقید بودن به تعداد و امثال اینها را نداریم.

وی در پایان تأکید کرد: ما صرفاً داوطلبانی را که شرایط و وضعیت آنها منطبق با قانون باشد را تأیید صلاحیت می‌کنیم؛ بنابراین از پیش چیزی به عنوان تعداد یا تقسیم‌بندی بر اساس گرایش‌های سیاسی مطرح نخواهد بود.

* آمار داوطلبان ریاست جمهوری

براساس اعلام جمال عرف، معاون سیاسی وزیر کشور و رئیس ستاد انتخابات کشور ۵۹۲ نفر نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد ماه شده اند که  ۴۰ نفر آنها خانم و ۵۵۲ نفر مرد هستند.

۲۷۲ داوطلب دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و پایین‌تر از آن و ۳۲۰ نفر هم دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و بالاتر از آن هستند.

* نظر شورای نگهبان درباره شرایط کاندیداها

گفتنی است، در اجرای جزء «۵» بند «۱۰» سیاست‌های کلی انتخابات ابلاغی مقام معظم رهبری «مدظله‌العالی» که «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» را بر عهده شورای نگهبان قرار داده است و با عنایت به بند ۹ اصل ۱۱۰ و اصل ۱۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تعاریف، معیارها و شرایط مذکور در تاریخ ۱۳۹۶/۱۰/۲۰ در جلسه شورای نگهبان به تصویب رسید و در جلسه مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۰۸ این شورا مورد اصلاح قرار گرفت.

متن کامل این مصوبه که در تاریخ ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ جهت اجرا به وزارت کشور ابلاغ شده، به شرح زیر است:

تعریف، معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری

ماده ۱- تعاریف رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری عبارتند از:

۱- رجال مذهبی، رجالی هستند که آگاهی لازم به دین اسلام و مذهب تشیّع داشته و تدیّن و تقیّدشان به انجام شعائر و مناسک دینی در زندگی فردی و اجتماعی از برجستگی ویژه‌ای برخوردار باشد، به‌گونه‌ای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند.

۲- رجال سیاسی، رجالی هستند که قدرت تحلیل و درک آن‌ها از مسائل و پدیده‌های سیاسی به جهت آگاهی عمیق‌شان از مسائل سیاسی اجتماعی اعم از داخلی و بین‌المللی و حضورشان در صحنه‌های سیاسی به‌نحوی باشد که همواره مصالح نظام اسلامی و معیارهای اصیل انقلابی در عملکرد آن‌ها لحاظ شده باشد، به‌گونه‌ای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند.

۳- مدیر، شخصی است برخوردار از شایستگی‌های ذاتی و اکتسابی لازم از نظر دانش و مهارت، شخصیت و نگرش‌های فردی و تجربه که توانایی شناخت و استفاده بهینه از منابع انسانی و مادی در کشور را با رعایت حداکثر بهره‌وری و در راستای مأموریت، رسالت و اهداف کلان نظام و ارزش‌های حاکم بر جامعه داراست و سوابق او حاکی از موفقیت وی در صحنه‌های مدیریتی کلان باشد.

۴- مدبّر، شخصی است که از توانایی پیش‌بینی و عاقبت‌اندیشی نسبت به امور، مبتنی بر عقلانیت و دانش صحیح برای اداره امور کشور برخوردار باشد و در بحران‌ها قدرت حل مشکلات و برون‌رفت از آن‌ها را به نحو شایسته داشته باشد.


ماده ۲- شرایط و معیارهای لازم جهت تشخیص رجل سیاسی مذهبی و مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاست جمهوری عبارتند از:

۱- سوابق کافی و قابل ارزیابی در فعالیت‌های مذهبی و سیاسی از قبیل مکتوبات، سخنرانی‌ها و اعلام مواضع

۲- سابقه تصدی حداقل مجموعاً چهار سال در مناصب ذیل که در احراز مدت جمع سابقه تصدی در یک یا چند مورد از مناصب مذکور کفایت می‌کند:
۱ـ۲. مقامات سیاسی موضوع بندهای «الف»، «ب» و «ج» ماده (۷۱) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶/۸/۷
۲ـ۲. معاونین رؤسای قوای سه‌گانه
۳ـ۲. اعضای شورای عالی امنیت ملی
۴ـ۲. اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام
۵ـ۲. مدیر مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور
۶ـ۲. رؤسای سازمان‌ها، مؤسسات و نهادهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی در سطح ملی
۷ـ۲. فرماندهان عالی نیروهای مسلح با جایگاه سرلشکری و بالاتر
۸ـ۲. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سطح کشور
۹ـ۲. استانداران
۱۰ـ۲. شهرداران شهرهای بالای دو میلیون نفر جمعیت
۱۱ـ۲. اشخاص، مقامات و مدیران هم‌طراز مناصب فوق به تشخیص شورای نگهبان

۳- سلامت و توانایی لازم جهت ایفای مسئولیت‌های ریاست جمهوری

۴- حداقل سن ۴۰ سال تمام شمسی و حداکثر سن ۷۵ سال تمام شمسی در هنگام ثبت‌نام

۵- داشتن مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد یا معادل آن مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه

۶- ارائه برنامه‌ها و خط مشی‌های اجرایی در چارچوب صلاحیت و اختیارات قوه مجریه مبتنی بر اسناد بالادستی از جمله قانون اساسی و سیاست‌های کلی نظام

۷- معرفی مشاوران جهت تشریح برنامه‌ها و توان مدیریتی

۸- عدم محرومیت از حقوق اجتماعی در زمان ثبت‌نام

۹- فقدان سابقه محکومیت کیفری مؤثر

۱۰- عدم محکومیت قطعی کیفری به جرایم اقتصادی از جمله کلاهبرداری، رشاء و ارتشاء، اختلاس، تبانی در معاملات دولتی، پولشویی، اخلال در نظام اقتصادی کشور و عدم محکومیت به اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی ایران

۱۱- وابسته نبودن به گروه‌های غیرقانونی و فقدان سوابق سوء امنیتی از جمله در فتنه سال ۱۳۸۸

۱۲- عدم وابستگی به رژیم گذشته و مؤثر نبودن در تحکیم آن

تبصره (۱)- داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری مکلفند در هنگام ثبت‌نام، مدارک مثبته مربوط به اجزای (۲)، (۴)، (۵)، (۸)، (۹) و (۱۰) این ماده را به وزارت کشور ارائه نمایند. ثبت‌نام در انتخابات به معنای دارا بودن صلاحیت داوطلبان نبوده و در هر حال احراز صلاحیت داوطلبان بر عهده شورای نگهبان می‌باشد.

تبصره (۲)- داوطلبان در صورت اعتراض نسبت به عدم ثبت‌نام خود، می‌توانند مراتب را به همراه مستندات به صورت کتبی و همزمان به وزارت کشور و شورای نگهبان اعلام نمایند. شورای نگهبان در زمان مقتضی و در مهلت ثبت‌نام به اعتراض رسیدگی و نتیجه را به وزارت کشور و داوطلب اعلام می‌کند.

تبصره (۳)- شورای نگهبان می‌تواند به منظور احراز شرایط داوطلبان ریاست جمهوری ضمن استعلام از مراجع ذی‌صلاح، اقدام به تحقیقات مورد نیاز و بررسی‌های مستقل نماید.


انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha