دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۲۰ شوال ۱۴۴۵ | Apr 29, 2024
شست هم‌اندیشی «بازنمایی رسانه‌ای حضور بانوان در عرصه هیئت»

حوزه/ مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه بخش مناسبتی و مذهبی هیئت، بخش سبک زندگی خاص معنوی و معرفتی هیئت است، گفت: این بخش، قابلیت اثرگذاری جدی در زندگی امروز دارد و در جنس زنانه آن باید توجه داشته باشیم که چگونه می‌تواند به رفع نیاز زن امروز کمک کند.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، نشست هم‌اندیشی «بازنمایی رسانه‌ای حضور بانوان در عرصه هیئت»، با حضور حجت‌الاسلام مرتضی وافی رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه، وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو، عاطفه سعیدی‌نژاد، مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی و گروهی از بانوان هنرمند هیئتی در سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.

وحید ملتجی، دبیر مهرواره هوای نو درباره برگزاری این رویداد گفت: مهرواره هوای نو بزرگترین رویداد هیئت‌های مذهبی است که قصد دارد نگاه صرفاً محصور به هیئت در ایام عاشورا را بشکند و نشان دهد هیئات مذهبی می توانند خدمات اجتماعی و فرهنگی بسیاری عرضه کنند و از طرفی هیئت‌ها و تشکل‌های دینی سطح خود را ارتقاء و معیارهای بیشتری را در خود پرورش دهند.

وی اظهار کرد: در جمهوری اسلامی تنها سازمانی که این حوزه را هدایت می‌کند، سازمان تبلیغات اسلامی است. از سال گذشته این رویداد آغاز به کار کرد و برای اولین بار هیئت‌ها مورد سنجش قرار گرفتند و با توجه به رشته‌هایی که انتخاب شده بود در عرصه‌های مختلف، فعالیت هیئت‌ها بررسی شد. تقریبا ۹۰ هزار هیئت رسمی در کشور داریم و گسترده‌ترین شبکه‌ای که در کشور وجود دارد و مردمی است و کمترین میزان آسیب را دیده هیئت‌ها هستند که به مسائل فرهنگی و دینی می‌پردازند.

ملتجی عنوان کرد: هوای نو بر اساس دو هدف اصلی فعالیت خود را شروع کرد. حرف ما این است که آیا هیئت در چارچوب انقلاب اسلامی، حرفی برای گفتن دارد یا خیر؟ ادعا این است که هیئت می‌تواند یکی از موتورهای پیشران انقلاب باشد و به همین دلیل دو هدف کلان تعریف شد. نخست اینکه هیئت‌ها افق دید خود را گسترش دهند و از مخاطب پیرامون خود خارج شوند و عموم مردم ایران را ببینند. هدف دوم اینکه تلاش کنند نگاهی که رسانه‌ها از هیئت درست کرده‌اند را اصلاح کنند. رسانه‌ها اغلب هیئت را در قالب عزاداری نشان می‌دهند و فعالیت هیئت را به مناسبت‌ها تقلیل می‌دهند در صورتی که هیئت صاحب سبک است و باید تلاش کنیم این نگاه تغییر کند.

وی افزود: هوای نو یک رویداد رقابتی است که سعی دارد هیئت‌های سراسر ایران که در این افق حرکت می‌کنند را شناسایی و معرفی کند. رشته‌هایی به صورت هوشمندانه برای این رویداد تعریف شده مانند «هیئت و خانواده» «هیئت و جامعه» و ... که خودبه‌خود این اهداف را پوشش می‌دهند.

دبیر مهرواره هوای نو افزود: مهرواره هوای نو سال گذشته در سه بخش و با حضور بیش از پنج هزار هیئت در ۲۸ هزار و ۲۰۰ رشته هیئت برگزار شد و کارشناسان و خبرگان این عرصه داوری ۲۸ هزار رشته هیئت را بر عهده داشتند که در تالار وحدت برگزار شد و برترین‌ها انتخاب شدند. مهرواره هوای نو امسال در بیش از ۵۰ رشته برگزار می‌شود و نمایشگاهی با حضور بیش از ۴۰ هیئت برپا خواهد شد و در نظر داریم نشستی با مسئولان نظامی و مدیران فرهنگی در این زمینه برگزار کنیم. اختتامیه دومین دوره مهرواره هوای نو نیز در خرداد ۱۴۰۲ برگزار می‌شود.

وی تصریح کرد: موضوع غالب «هوای نو» در سال دوم این مهرواره، نسبت بانوان و هیئت است، در شورای مرکزی هوای نو و در داوری‌ها بانوان حضور دارند و برخی رشته‌ها به بانوان اختصاص دارد، زیرا نیمی از مخاطبان هیئت بانوان هستند، درحالی که در عرصه تصمیم‌گیری در این حوزه خیلی کم‌رنگ حضور دارند.

مناسک مذهبی بخشی از سبک زندگی هیئت به‌شمار می‌آید

حجت‌الاسلام مرتضی وافی، رئیس بنیاد بین‌المللی صحیفه سجادیه با تأکید بر اینکه نشست‌های هم‌اندیشی و بحث‌ها و گفتگوها پیرامون هیئت باید از طریق رسانه‌ها انعکاس داده شود، گفت: تصویربرداری به عنوان زبان رفتار، موضوعی است که در هیئت کمتر به آن پرداخته شده است. موضوع دیگر دانش‌بنیان‌ها هستند که در زمینه رسانه و ثبت و جلوه‌گری حضور بانوان در هیئت تاکنون اقدامی فکری، علمی و نظریه‌پردازی انجام نداده‌اند و کرسی‌های آزاداندیشی در این زمینه کاملاً تعطیل است.

وی افزود: لذا بنده در دوره‌ای پیشنهادی ارائه کردم مبنی بر اینکه درس خارج فقه مناسک به دروس حوزوی اضافه شود، زیرا بین مراجع در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد. درمورد مناسک مذهبی، اشک و عزاداری باید تحقیق و بررسی شود.

حجت‌الاسلام وافی عنوان کرد: نکته دیگری که وجود دارد این است که مجموعه‌های رسانه‌ای و ترویجی عموماً تکلیف خود را نمی‌دانند که مراسم مذهبی را چگونه می‌توانند پوشش دهند، لذا بنابر احتیاط به سطح وسیعی از برنامه‌ها، رویدادها و مراسم مذهبی از سوی رسانه پرداخته نمی‌شود.

عاطفه سعیدی‌نژاد، مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه وقتی صحبت از هیئت می‌کنیم شاید معنای اولیه و آنچه به اذهان متبادر می‌شود، یک‌سری برنامه‌های مناسبتی و مذهبی باشد که عموماً شکل عزاداری دارند، گفت: هیئت و تشکل دینی با مفهوم کلی خود این است که بخش مناسبت و برنامه مذهبی بخشی از سبک زندگی هیئت است که عهده‌دار حل نیازهای معرفتی و معنوی افراد است. درواقع هیئت، کارکردهای جدی‌تر در حل مسائل اجتماعی دارد.

وی اظهار کرد: بخش مناسبتی و مذهبی هیئت، بخش سبک زندگی خاص معنوی و معرفتی هیئت است که قابلیت اثرگذاری جدی در زندگی امروز دارد و در جنس زنانه آن باید توجه داشته باشیم که چگونه می‌تواند به رفع نیاز زن امروز کمک کند.

مدیرکل امور بانوان سازمان تبلیغات اسلامی عنوان کرد: تا وقتی که نگاهمان در الگوی سوم با مفهوم معمول خودش از فعالیت در خانواده با فهم نگاه سنتی زنانه؛ یعنی زن در خانواده که دغدغه خانواده را داشته باشد به علاوه اینکه حرکت اجتماعی دارد، می‌باشد، صرفا تعدادی ابرزن خواهیم داشت که قابلیت عمومی‌سازی ندارد. به نظر می رسد تعبیری که مقام معظم رهبری از الگوی سوم دارند تعریف جدیدی هم از حضور زن در خانواده و هم اجتماع دارند.

وی افزود: ما معمولا الگوی سوم را جمع جبری الگوی یک و دو می‌دانیم در صورتی که اشتباه است. اگر بخواهیم الگوی سوم را در فعالیت‌های اجتماعی به سمت فعالیت‌های داوطلبانه و حرکت‌های مؤثر اجتماعی ببریم که لزوما مبتنی بر شغل نیست، به حرکت‌های جمعی زنان مبتنی بر حضور در هیئت و تشکل‌ها می‌رسیم، یعنی تشکل پایگاهی می‌شود که به زن کمک می‌کند تا مأموریت اجتماعی انجام دهد.

سعیدی‌نژاد بیان کرد: نگاه ما این است که رسانه غیر از اینکه بازنمایی واقعیت‌های فعلی را انجام می‌دهد به نوعی می‌خواهد آینده را بسازد یعنی با رسانه تعریف می‌کنیم هیئت چنین ظرفیتی دارد و بیاییم از این ظرفیت درست استفاده کنیم و سوق‌دهی اجتماعی ایجاد کنیم برای اینکه هیئت را این گونه بازخوانی کنند. از این منظر باید دید هیئت چه ظرفیت‌هایی می‌تواند در اختیار ما قرار دهد؟ هیئت تراز چه می‌تواند باشد؟ افق مطلوب ما در هیئت چیست؟ در این فضا آسیب‌هایی هم وجود دارد که باید مراقبت صورت پذیرد و از آن‌ها بر حذر باشیم.

در ادامه این هم‌اندیشی، کارشناسان هنرمند حاضر در جلسه به بیان ایده‌ها و نقطه نظرات خود پرداختند که در ادامه از نظرتان می‌گذرد.

ـ کلمه هیئت معمولاً در مقابل کار علمی و ساختار منظم بکار می‌رود، بنابراین در این زمینه هیئت باید سنخ‌شناسی صورت پذیرد.

ـ در مورد هیئت‌های مذهبی بانوان، صرفاً به موضوع زن نپردازیم و هیئت خانواده‌محور را شاخص قرار دهیم و نیازهای خانواده و مهارت‌های ارتباطی بر اساس تعالیم دینی و قرآنی را مورد توجه قرار دهیم.

ـ باید آسیب‌شناسی جلسات خانگی و هیئت زنان صورت پذیرد. 

ـ موضوعی که درمورد هیئت مذهبی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، مشاهده همدلانه و پدیدارشناسانه است. اتفاقی که باید بیافتد این است که ادبیات موجود و آسیب‌شناسی را کنار بگذاریم و فقط به هیئت مذهبی مراجعه کنیم و وارد گفتگو شویم.

ـ اتفاقی که باید بیافتد این است که فعالیت مذهبی و عزاداری بانوان در هیئت باید تصویربرداری شود و عمدتا مجالس عزاداری چون پوشش مناسبی دارند می‌توانیم تصویر داشته باشیم.

ـ ما نیاز داریم در تصاویر حس محیط را منتقل کنیم و برای انعکاس حضور بانوان در فعالیت‌های مذهبی و هیئت، با محدودیت‌هایی که وجود دارد، این حس را معمولاً نمی‌توانیم منتقل کنیم. گاهی با تدوین حرفه‌ای و آهنگ کمی این حس قابل انتقال‌تر می‌شود.

ـ توجیه شدن مخاطبان و شرکت‌کنندگان در مراسم مذهبی نسبت به رسانه راهکار خوبی است.

ـ هیئت، سمن اجتماعی است که در عرصه‌های مختلف از جمله نهاد خانواده می‌تواند ورود کند.

ـ باید مشخص شود چه تعریفی از جاذبه‌های هیئتی داریم؟

ـ محصول و برایند هوای نو چه تأثیری روی جریان هیئت می‌گذارد؟

ـ هیئت‌های غیر رسمی در کجای برنامه هوای نو قرار دارند؟

ـ اگر چارچوب‌ها مشخص شود خیلی از جریان‌های غیر رسمی تشکیل نمی‌شود.

ـ باید تکلیف خود را با جریان‌های غیر رسمی مشخص کنیم.

ـ برنامه‌های هیئت به دو دسته شادی و عزا تقسیم می‌شود و بانوان به واسطه توانایی و قابلیتی که در تبدیل انتظارات به محسوسات دارند، اثرگذاری بسیاری در برنامه‌های هیئت دارند. نکته اینجاست که چگونه از این کارکرد که اصل رسانه هیئت است، استفاده کرده‌ایم؟

ـ رسانه غیر از این نیست که انتزاعیات را به حس تبدیل می‌کند و زنان این کارکرد را بیشتر از مردان دارند. ما روایتگری زنان را می‌توانیم در این زمینه داشته باشیم.

ـ فلسفه وجود مهدکودک در هیئت، موضوعی است که جای بحث دارد، به نظر می‌رسد بدین شکل فرزندان با ادبیات هیئت آشنا نمی‌شوند.

ـ اگر بخواهم نقش زنان را در اقامه عزا تصویر کنیم، نکته این است که بعد از شهادت، روایت برعهده بانوان است.

ـ قالباً بدترین و کوچکترین فضا در هیئت به بانوان اختصاص دارد، باید تعاریف مشخص شود تا به المان‌ها برسیم.

ـ آنچه از هیئت‌های عزاداری برداشت می‌شود و هرلحظه مواجهات مختلف، شخصیت امام حسین(ع) را برای ما عظیم‌تر جلوه می‌کند، این است که شخصیت‌های مختلف را به سمت خود می‌کشاند و در عکاسی‌ها مدام این نکته به ذهن متبادر می‌شود که «این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست»

ـ نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد و جای بحث دارد این است که ما در مراسم مذهبی همیشه مدل تعریف کردیم که هرکه در مدل ما بگنجد، تصویرش را در رسانه نشان می‌دهیم.

ـ هیئت باید نظاره‌گر باشد و مدل تعیین نکند.

ـ در طول تاریخ، عزاداری امام حسین(ع) را مردم نگه داشتند نه حکومت‌ها

ـ دوربین را به مردم بسپاریم تا از هیئت‌ها و مراسم مذهبی عکس و فیلم بگیرند.

ـ بخشی برای ضبط صداها می‌توانیم داشته باشیم. لحن‌ها و آواها شکل سنتی دارد و باارزش است.

ـ بانوان مذهبی به دلایل مختلف می‌ترسند سدشکن باشند. شاید برخی بانوان مذهبی متوجه شده باشند که دیده نشدن فعالیت آنها چه ضربه‌هایی می‌تواند بزند و راه را برای دیگران باز کند.

ـ تراز معرفی‌کردن در هیئت آسیب‌زاست.

ـ کارکرد هیئت برای زنان یا انتظاری که بانوان از هیئت دارند باید مورد توجه قرار گیرد. 

ـ کارکردهای هیئت برای اقشار مختلف بانوان چیست؟

ـ چالش‌های موجود در هیئت مهم است. از نظر محتوایی و خرافاتی که به جلسات رواج یافته، سبک پذیرایی و تجمل‌گرایی، آسیب‌های متعدد دارد که هنوز حل نشده است.

ـ باید مشخص شود، زن امروز چگونه می‌تواند پیام عاشورا را در زندگی و محیط پیرامون خود پیاده کند.

ـ اثر و تبعات هیئت بر زندگی انسان امروز بررسی شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha