به گزارش خبرگزاری حوزه، چاپ هجدهم کتاب «مبانی و اصول علم اقتصاد (کلیاتی از اقتصاد برای همه)» اثر یدالله دادگر و تیمور رحمانی در دانشگاه باقرالعلوم (ع) تهیه و از سوی مؤسسه بوستان کتاب در ۴۶۸ صفحه منتشر شد.
علم اقتصاد، زیر مجموعه علوم اجتماعی است و از سویی رابطه تنگاتنگی با زندگی مردم دارد و از سویی دیگر، تبیین تئوریهای اقتصادی، نقش گستردهای در زمینههای اقتصادی و حتی حوزههای غیر اقتصادی، مانند طراحی صحیح برنامههای آموزشی و تحقیقاتی و ارائه رهنمودهای سیاستگذاری برای دولتمردان و بازرگانان میتواند داشته باشد.
استقرار یک نظام اقتصادی پایدار از اهداف مردم و حکومتها میباشد. در این مورد نیز مطالعه علوم اقتصادی و کاربرد مکانیسمهای آن برای هر چه کارآمدتر ساختار نظامهای مختلف ضروری است.
هدف از تدوین این کتاب ترسیم اجمالی مبانی و اصول علم اقتصاد و پرداختن به اصلیترین مواد آن در یک درس دانشگاهی است. البته تلاش شده که مطالب با زبانی نوشته شود که علاقه مندان غیر دانشگاهی نیز بتوانند استفاده کنند.
ساختار اثر
این اثر در ۱۶ فصل تهیه و تدوین شده است؛ فصلهای اول تا هشتم بیشتر جنبه مبانی و اقتصاد خردی دارند و فصلهای نهم تا شانزدهم بیشتر جهتگیری اقتصاد کلانی را دارا هستند.
فصل اول این اثر که با عنوان «علم اقتصاد و نظام اقتصادی» تألیف شده، پس از بیان کلیاتی از علم اقتصاد، به سیر اجمالی تحولات اندیشه اقتصادی پرداخته و در ادامه به شعبهها و گرایشهای اقتصاد و ضرورت مطالعه آن اشاره دارد.
نویسندگان این اثر در فصل دوم به «مفاهیم و تکنیکهای اساسی علم اقتصاد» پرداخته و در فصل سوم که به «رفتار کارگزاران اقتصادی و مسئله تقاضا» اختصاص یافته، عناصر عمومی در تقاضا و کشش یا حساسیت تقاضا را مورد بررسی قرار دادهاند.
«عرضه و تعادل عرضه و تقاضا» عنوان چهارمین فصل از این کتاب است که در این فصل، به عناصر اصلی در عرضه، کشش یا حساسیت عرضه و عوامل آن، و همچنین تعادل عرضه و تقاضا و جا به جایی نقطه تعادل اشاره گردیده است.
در فصل پنجم این اثر، به «کلیات تولید و هزینه بنگاهها» پرداخته شده و عناصر کلی در بنگاههای اقتصادی، چارچوب عمومی در تولید، عناصر کلی در بحث هزینهها و همچنین هزینه کل و هزینه متوسط و هزینه نهایی مورد تبیین قرار گرفته است.
فصل ششم اثر مذکور، به «قیمت و تولید در بازارهای مختلف» اختصاص یافته که از جمله مباحث این فصل میتوان به چارچوب کلی قیمت و تولید در بازار رقابتی کامل، وضعیت حاکم بر قیمت و تولید در بازار انحصاری و تولید و قیمت در بازارهای انحصار چندگانه و رقابت انحصاری اشاره کرد.
«جایگاه دولت در اقتصاد» در فصل بعدی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و همچنین اموری که دولتها به طول معمول در اقتصاد انجام میدهند و اموری را که دولتها بایستی انجام دهند، تشریح شده است.
در فصل هشتم، مباحث تکمیلی در اقتصاد خرد مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در فصل نهم، چرخه فعالیتهای اقتصادی و تولید ناخالص تبیین گردیده که در این فصل، چرخه فعالیتها و تعادل کلان، تولید ناخالص ملی و همچنین شاخص قیمتها و متغیرهای اسمی و حقیقی بیان شده است.
دهمین فصل از کتاب «مبانی و اصول علم اقتصاد» در خصوص «تقاضای کل و سیاست مالی» میباشد که تعادل در مدلهای کلان، مدل سه بخشی درآمد – مخارج یا مدل سه بخش تعیین در آمد ملی و همچنین سیاست مالی ارائه گردیده است.
«پول، بانک و سیاست پولی» عنوان فصل یازدهم این اثر است که در این فصل به مباحثی از جمله مکانیسم خلق سپرده و پول، تقاضای پول و تعادل در بازار پول، سیاستهای مختلف و دیگر تحولات پول و بانک پرداخته شده که به ضمیمه این فصل، به قانون عملیات بانکی بدون ربا نیز اشاره گردیده است.
در فصل دوازدهم، «تورم و سطح قیمتها» مورد بررسی قرار گرفته و آثار تورم، عوامل اقتصادی و غیراقتصادی تورم، راه حل مبارزه با تورم تبیین شده است.
نویسندگان در فصل بعدی به «اشتغال و بی کاری» اشاره کردهاند و در این راستا، آثار بی کاری و انواع و عوامل بی کاری تشریح گردیده است.
در چهاردهمین فصل از این کتاب، کلیاتی از رشد و توسعه مطرح و ملاک و جلوههای توسعه یافتگی و توسعهنیافتگی و همچنین عوامل رشد اقتصادی ارائه شده است.
در فصل پانزدهم، کلیاتی از اقتصاد بینالملل بیان و ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص مالیه بینالملل، به چگونگی شکلگیری برخی از سازمانها و تحولات اقتصادی بینالمللی اشاره گردیده است.
در شانزدهمین و آخرین فصل از این کتاب، «مباحثی تکمیلی در اقتصاد کلان» مورد بررسی قرار گرفته و همچنین در خصوص بازارهای مالی و شاخصهای اقتصادی توضیحاتی ارائه شده و نظریهها و الگوهای مهم در اقتصاد کلان تشریح و در پایان چند ارتباط معروف در متغیرهای کلان تبیین شدهاند.
علاقه مندان جهت خرید اینترنتی این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتی www.bustaneketab.ir مراجعه نمایند.