آرش ضیائی هولاسو، دبیر علمی جشنواره بینالمللی رسانه و فضای مجازی سلمان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، با تأکید بر اهمیت ایجاد بستری برای شناسایی و حمایت از فعالان مؤمن و خلاق فضای مجازی، گفت: جشنواره بینالمللی رسانهای و فضای مجازی سلمان با هدف پر کردن خلأ جدی در زمینه کنشگری دینی و معرفتی فضای مجازی طراحی و برگزار میشود. ما در کشور جشنوارههای متعددی در حوزههای مختلف رسانهای داریم، اما تاکنون هیچ رویدادی بهصورت تخصصی و بهطور مستقیم به شناخت و تقدیر از فعالان فضای مجازی که آثار آنها الهامبخش، نوآورلنه و اثربخش در حوزه معرفتی و دینی است، نپرداخته، این جشنواره به دنبال کشف چهرههایی است که اغلب در سایه فعالیت میکنند و آثارشان آنچنان که باید، دیده نمیشود.
وی افزود: یکی از مهمترین اهداف ما این بوده است که فضای مجازی از یک محیط صرفاً سرگرمکننده و مصرفی، به بستری برای گسترش معرفتها و مفاهیم دینی و معنوی تبدیل شود. جشنواره سلمان این فضا را فراهم کرده است تا آثار مؤثر و حرفهای که در همین بستر تولید میشوند، شناسایی شده و افراد فعال در این حوزه مورد حمایت و همکاری قرار گیرند.
اختتامیه سهبخشی جشنواره؛ تمرکزی بر نوآوری و تقدیر از برگزیدگان
ضیائی در ادامه به جزئیات مراسم اختتامیه این جشنواره اشاره کرد و گفت: مراسم اختتامیه جشنواره سلمان در سه بخش اصلی در روز اول اسفندماه ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد. بخش اول، مراسم افتتاحیه در ساعت آغازین روز است که میزبان برخی از مقامات ملی خواهد بود. این بخش با هدف تبیین جشنواره و ترسیم افق پیشرو و رونمایی از برخی آثار و محصولات نوآورانه برنامهریزی شده است، در ادامه، بخش دوم این مراسم در بعدازظهر بر محور برگزاری پنلهای تخصصی و کارگاههای آموزشی متمرکز خواهد بود که زمینهساز انتقال تجربیات، افزایش مهارتها و همچنین بحثهای فنی در حوزههای مختلف رسانه و فضای مجازی است. در این پنلها موضوعاتی از جمله هوش مصنوعی و محصولات نوآورانه، الزامات شبکهسازی و کنشگری فعال رسانهای، نقش جوانان در فضای مجازی در تقویت جبهه مقاومت مورد بررسی قرار خواهد گرفت، و در نهایت در بخش سوم مراسم اختتامیه و اعلام نتایج، با معرفی و تقدیر از برگزیدگان جشنواره به پایان خواهد رسید.
ضیائی با بیان اینکه این مراسم فرصتی است برای قدردانی از تلاشها و خلاقیتهای افرادی که در این جشنواره موفق عمل کردند، گفت: هدف ما این است که در این سه بخش از یک طرف دستاوردهای بدیع فعالان فضای مجازی معرفی شود، و از سوی دیگر، بستری برای یادگیری و شبکهسازی میان فعالان این حوزه ایجاد کنیم و در پایان از بهترین آثار و نیز کنشگران فعال که تاثیرات اجتماعی و فرهنگی شایستهای داشته به عنوان چهرهای برتر تقدیر خواهد شد.
ارسال بیش از هزار اثر در بخش حوزه و بینالملل
دبیر علمی جشنواره سلمان با اشاره به گستردگی آثار ارسالی به دبیرخانه گفت: با توجه به استقبال گسترده و متنوع مخاطبان جشنواره از فراخوان در دو نوبت مهلت ارسال آثار به دببرخانه تمدید شد، در این فاصله بیش از هزار اثر دریافت کردیم که در پنج بخش اصلی و یک بخش ویژه دستهبندی شده است. این بخشها شامل تولیدات چندرسانهای، فعالان شبکههای اجتماعی، برنامههای کاربردی(نرمافزارها، اپلیکیشها، بازی و سرگرمی، زیرساختها و دیجیتال مارکتینگ و علوم سایبری) هوش مصنوعی و پویانمایی است. و بخش ویژه نیز با عنوان بینالملل و جبهه مقاومت پذیرای آثار و افراد فعال و کنشگر بوده است.
وی در تحلیل آثار دریافتی گفت: بخش تولیدات چندرسانهای با نزدیک به نیمی از آثار ثبتشده، بیشترین حجم را به خود اختصاص داده است. این استقبال نشاندهنده یک تحول مثبت در عرصه تولید محتوای رسانهای متعهد و مفید در فضای مجازی است.
توجه به جبهه مقاومت و عرصه بینالملل
ضیائی هولاسو به بخش ویژه جشنواره که به حوزه مقاومت و ارتباطات بینالمللی اختصاص داشت، اشاره کرد و توضیح داد: یکی از بخشهای برجسته جشنواره، توجه به عرصه بینالملل و جبهه مقاومت بود. ما تلاش کردیم در این بخش با رسانهها و فعالان فضای مجازی کشورهای مختلف حوزه مقاومت مانند لبنان، فلسطین، عراق و یمن تعاملات مؤثری برقرار کنیم. هدف این است که بتوانیم از ظرفیتهای رسانهای این کشورها که در خط مقدم مبارزه با امپریالیسم رسانهای غرب و رژیم صهیونیستی قرار دارند، به طور دقیق مطلع شده و تجربیات حاصله در این موضوع را به تبادل و اشتراک بگذاریم، این تعاملات بینالمللی، گامی مهم در راستای تقویت جبهه مقاومت و پیوند میان رسانههای متعهد جهان اسلام میباشد.
روند داوری؛ نگاهی دقیق و حرفهای
دبیر علمی این جشنواره با تأکید بر روند دقیق و حرفهای داوری آثار، اظهار داشت: فرآیند بررسی و داوری آثار به صورت دقیق در دو مرحله انجام میشود در مرحله اول، اعضای هیئت علمی هر بخش سطح آثار ثبتشده را بررسی نموده و هر کدام از داوران دو برابر ظرفیت تقدیر شوندگان را برای انتخاب نهایی به مرحله دوم ارسال میکنند، و سپس در مرحله دوم، با بررسی دقیقتر و گفتوگوهای فنی میان داوران سه اثر برتر در هر بخش که حائز بیشترین میانگین امتیاز میشود، جهت تقدیر در مراسم پایانی معرفی میگردد، سعی شده است که برای ارزیابی و داوری از متخصصان فعال حوزوی در هر بخش بیشترین بهرهبرداری شود، در کنار داوران حوزوی از افراد فعال و متخصص دانشگاهی و غیرحوزوی استفاده شده است.
برگزاری پنلها و کارگاههای مهارتی
ضیائی با بیان اینکه یکی از نوآوریهای جشنواره سلمان، برگزاری پنلها و کارگاههای آموزشی و تخصصی برای شرکتکنندگان است، توضیح داد: برای اینکه جشنواره صرفاً یک رویداد نمایشی نباشد، ما چندین پنل تخصصی با موضوعات کاربردی و روز در نظر گرفتهایم، از جمله این مباحث میتوان به نقش هوش مصنوعی در تولید محصولات نوآورانه، شبکهسازی در فضای مجازی، انتقال تجربیات بینالمللی در حوزه رسانه و تبلیغات دیجیتال اشاره کرد. همچنین برای تمامی شرکتکنندگان این کارگاهها، گواهینامههای مهارتی معتبری از سوی شورای عالی فضای مجازی صادر خواهد شد.
شبکهسازی و آیندهنگری؛ اهداف اصلی جشنواره سلمان
وی با اشاره به آیندهنگری و چشمانداز جشنواره گفت: جشنواره سلمان تنها یک پایان نیست، بلکه آغاز مسیری تازه است. ما به دنبال این هستیم که فعالان فضای مجازی را به یکدیگر معرفی کرده و زمینهای برای شبکهسازی و همکاری میان آنها در بخشهای تخصصی ایجاد کنیم. این امکان نهتنها میتواند به تولید محتواهای باکیفیتتر منجر شود، بلکه بستری فراهم میکند تا از ظرفیتهای جمعی برای حرکتهای فرهنگی، دینی و حتی جهانی در فضای مجازی بهرهبرداری شود.
ضیائی با بیان اینکه امیدوارم جشنواره بینالمللی رسانه و فضای مجازی سلمان، با قدرت و تأثیری چشمگیرتر در آینده نیز ادامه یابد و الگویی برای دیگر رویدادهای مشابه باشد، افزود: با خلاقیت و نوآوریهای آتی، جشنواره سلمان توانایی آن را دارد که به یکی از اثرگذارترین و معتبرترین رویدادهای رسانهای و فضای مجازی در سطح بینالمللی تبدیل شود و به تقویت جریانهای دینی و معنوی در فضای مجازی جهانی کمک کند.
نظر شما