به گزارش خبرگزاری حوزه، مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی در یکی از سخنرانیهای خود به «شرح دعای روز بیست و هفتم ماه مبارک رمضان» پرداختند که تقدیم شما فرهیختگان میشود.
«اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیْهِ فَضْلَ لَیْلَةِ القَدْرِ، وَصَیِّرْ اُمُورِی فِیْهِ مِنَ العُسْرِ إِلی الیُسْرِ، وَاقْبَلْ مَعاذِیرِی، وَحُطَّ عَنِّی الذَّنْبَ وَالوِزْرَ، یا رَؤُوفاً بِعِبادِهِ الصَّالِحِینَ.»
«خدایا روزی کن مرا در آن فضیلت شب قدر را، و بگردان در آن کارهای مرا از سختی به آسانی، و بپذیر عذرهایم، و بریز از من گناه و بار گران را، ای مهربان به بندگان شایسته خویش.»
* فراز اول دعا؛ اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیْهِ فَضْلَ لَیْلَةِ القَدْرِ
بسم الله الرحمن الرحیم؛ در فراز نخست دعای روز بیست و هفتم ماه رمضان، با عبارت «اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی فِیْهِ فَضْلَ لَیْلَةِ القَدْرِ»، از خداوند درخواست میکنیم که فضیلت و برکت شب قدر را روزی ما گرداند.
درباره تعیین شب قدر، دیدگاههای مختلفی در روایات آمده است. بنابر روایات شیعه، شب بیست و سوم احتمال قویتری دارد و به همین دلیل اعمال ویژهای برای آن ذکر شده است، از جمله دو غسل (یکی در ابتدای شب) و قرائت سورههای حمد، عنکبوت و روم. شبهای نوزدهم و بیست و یکم نیز هر کدام اعمال مستحبی خاص خود را دارند.
برادران اهل سنت عموماً شب بیست و هفتم را شب قدر میدانند و برخی نیز شب نیمه شعبان را از شبهای احتمالی قدر میدانند.
شب قدر، شب اندازهگیری و تقدیر امور است. در این شب، مقدرات سال آینده از جمله سلامتی، طول عمر، رفاه و گرفتاریها تعیین میشود.
به فرموده بزرگان، اگر انسان قدر شب را بداند، هر شب میتواند برای او شب قدر باشد. در این شب ویژه، فرشتگان به اذن پروردگار «تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَةُ» نزول میکنند و به دنبال دلهای پاک میگردند. اگر جایی در دلها بیابند، وارد میشوند و باعث نورانیت قلب میشوند.
توصیه شده است که پیش از رسیدن شب قدر، دلهایمان را از وسوسههای شیطانی پاک کنیم، همچون خانهای که مستأجران ناخواسته را از آن بیرون میکنیم تا فضا برای ورود فرشتگان الهی آماده شود.
* فراز دوم دعا؛ وَصَیِّرْ اُمُورِی فِیْهِ مِنَ العُسْرِ إِلی الیُسْرِ
در بخش دوم این دعا با عبارت «وَصَیِّرْ اُمُورِی فِیْهِ مِنَ العُسْرِ إِلی الیُسْرِ»، از خداوند میخواهیم که امورمان را از «عُسر» (سختی) به «یُسر» (آسانی) تبدیل کند. این درخواست به تمام جنبههای زندگی اشاره دارد.
معمولاً مردم با گرفتاریهای مختلفی دست به گریبان هستند؛ از جمله نگرانی برای سلامتی پسر و دختر، مشکلات همسایگان، گرفتاریهای مالی و بدهکاریها.
در این فراز از دعا، از خداوند میخواهیم همه این «عُسرها» را به «یُسر» تبدیل کند. نکته مهم این است که به جای غصه خوردن برای دنیا، باید بیشتر غصه آخرت را بخوریم و از خداوند بخواهیم که این سختیها را اصلاح کند و به آسانی تبدیل نماید.
این بخش از دعا «مِنَ العُسْرِ إِلی الیُسْرِ» یکی از مهمترین درخواستهای انسان از پروردگار است که تبدیل تمام سختیها به آسانی را در بر میگیرد.
* فراز سوم دعا؛ وَحُطَّ عَنِّی الذَّنْبَ وَالوِزْرَ
در بخش سوم دعا با عبارت «وَحُطَّ عَنِّی الذَّنْبَ وَالوِزْرَ»، از خداوند درخواست میکنیم که گناهان و بار سنگین آنها را از دوش ما بردارد. همچون بندهای که در پیشگاه خداوند به تقصیر خویش اعتراف میکند، ما نیز باید عذرخواه باشیم.
این عذرخواهی میتواند برای هر نوع خطایی باشد؛ از غیبت کردن گرفته تا تندخویی و عصبانیت. درست مانند کسی که پس از تندی با دیگران، به عذرخواهی میآید. شاعر در این باره میگوید: «بنده همان به که ز تقصیر خویش، عذر به درگاه خدا آورد».
* فراز پایانی دعا؛ یا رَؤُوفاً بِعِبادِهِ الصَّالِحِینَ
در پایان دعا با عبارت «یا رَؤُوفاً بِعِبادِهِ الصَّالِحِینَ»، خداوند را با صفت رئوف و مهربان نسبت به بندگان صالحش میخوانیم.
این مهربانی خداوند به حدی است که وقتی بنده با اعتراف به ندانستن و خطا میگوید "خدایا نفهمیدم"، همچون پدری که فرزندش را در آغوش میگیرد، خداوند نیز توبه بندهاش را میپذیرد.
در شبهای ماه رمضان، خصوصاً در خلوت و تاریکی شب، فرصت مناسبی است که با خدا راز و نیاز کنیم و از او بخواهیم دستمان را بگیرد.
امید است که این دعای روز بیست و هفتم در حق همه مستجاب شود و خداوند فضیلت و برتری شب قدر را نصیب همه ما گرداند.
برای دانلود صوت اینجا را کلیک کنید
نظر شما