خانم خدیجه عباسی استاد مدرسه علمیه الزهرا(س) اراک در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در اراک، در پاسخ به سوالی در مورد رابطه امام صادق علیه السلام با خلفای عباسی با اشاره به همزمانی شکلگیری قیام عباسیان با رهبری امام صادق(ع) بر شیعیان، اظهار داشت: امام در جلسهای که در منطقه ابوا بین سران مخالف حکومت بنی امیه تشکیل شده بود شرکت داشتند، اما با هیچ کدام از افراد حاضر در آن جلسه بیعت نکردند و در واقع با این رفتار خود، مشروعیت آن جلسه را زیر سوال برد.
وی افزود: پس از آن جلسه، کار اصلی دعوت برای قیام بر عهده ابو سلمه خلال ملقب به وزیر آل محمد و ابومسلم خراسانی بود و این دو نفر توانستند خلافت را برای عباسیان تصاحب کنند، این دو نفر تمایل داشتند که خلافت را به امام صادق علیه السلام بسپارند، ولی امام از پذیرش آن امتناع کردند و همین امر بینش سیاسی والای ایشان را بیان میکند.
این استاد حوزه با بیان اینکه امام صادق(ع) برخلاف محمد نفس زکیه و دیگران، هرگز خواستار آن نبود که برای تصاحب خلافت دست به شمشیر شوند، تصریح کرد: از نظر امام، تعرض نظامی علیه حاکمیت بدون مقدمات لازم که مهمترینش کار فرهنگی بود، جز شکست و نابودی نتیجه دیگری نداشت.
وی تأکید کرد: برای این کار، به راه انداختن یک جریان شیعی فراگیر با اعتقاد به امامت لازم بود تا بر اساس آن قیامی علیه حاکمیت آغاز و حصول به پیروزی از آن ممکن باشد وگرنه یک اقدام ساده و شتاب زده نه تنها دوام نمیآورد، بلکه فرصت طلبان از آن بهرهبرداری میکردند.
عباسی با اشاره به اینکه موضع امام صادق علیه السلام در همه دوران مبارزات و دعوت عباسیان با احتیاط و همراه با نارضایتی بود، اظهار کرد: در دوران منصور دوانقی که به تدریج حکومت عباسیان به تثبیت میرفت، برخورد آنان با امام علیه السلام هر روز سختگیرانهتر میشد، منصور عباسی که به شدت نسبت به امام کینه داشت، ایشان را سخت تحت نظر داشت، ولی امام باهمه سختگیریها در تبیین اندیشه دینی، در نامشروع بودن حاکمیت عباسیان و محق بودن امامت الهی امامان شیعه هیچگاه غفلت نورزیدند.
وی با بیان اینکه امام ضمن رعایت اصل تقیه و وسعت بخشیدن به آن، میکوشید تا حد امکان از تعامل با حکومت اجتناب کند که این عمل مورد اعتراض خلیفه عباسی بود، خاطرنشان کرد: حضرت بر اساس اندیشه اسلامی در رسمیت نشناختن و نامشروع دانستن حکومت عباسی به قرآن و روایات استناد میکردند.
عباسی با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) مبنی بر اینکه اسلام بر ۵ اصل نماز، زکات، حج، روزه و ولایت استوار است، ابراز کرد: زراره میگوید از امام پرسیدم کدام یک از اهمیت بیشتری برخوردار است؟ فرمودند ولایت، زیرا ولایت کلید اصول دیگر است و والی کسی است که مردم را به این مطالب هدایت کند.
وی تصریح کرد: دراین روایت، ولایت بعنوان اصلی مطرح شده که اجرای دیگر اصول در گرو وجود آنست، این نوع اعتقاد برای منصور عباسی بسیار خطرناک بود، از اینرو منتظر فرصت بود تا به بهانهای امام را به شهادت برساند تا اینکه در ۲۵ شوال در سن ۶۵ سالگی امام به شهادت رسیدند.
این استاد حوزه با تاکید بر نقش بیبدیل امام صادق(ع) در فقه شیعه، اظهار کرد: این امام بزرگوار بعنوان پایهگذار مکتب جعفری در فقه شیعه شهرت یافتند و میراث گرانبهایی از معارف الهی را برای پیروان اهل بیت (علیهمالسلام) به یادگار گذاشتند.
انتهای پیام. /
نظر شما