به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین علی بنایی در نشست ۵۵۰ بنیاد قمپژوهی با موضوع «روز اسناد ملی و میراث مکتوب؛ بررسی اولویتهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و تقویت نمایندگی استان قم» که با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و جمعی از مسئولان، پژوهشگران و علاقهمندان در دانشگاه طلوع مهر برگزار شد، با اشاره به سابقه تاریخی و علمی شهر قم، این شهر را فراتر از یک منطقه جغرافیایی خواند و آن را «قلب تمدن شیعی» توصیف کرد.
بنایی در ابتدای سخنان خود ضمن تشکر از مهمانان حاضر، از جمله دکتر امیرخانی و آقای قبادی و همچنین معاونان کتابخانه و مرکز اسناد، گفت: هیچگاه تصور نمیکردیم جلسات بنیاد قمپژوهی تا این حد مستمر و پرشور ادامه یابد؛ استمرار این جلسات بصورت هفتگی نشانهای از همت بلند پژوهشگران و علاقهمندان به شناخت قم است.
رئیس بنیاد قمپژوهی نیز در ادامه با استناد به روایتی از امام صادق(ع)، به جایگاه تاریخی قم در عرصه علمی اسلام اشاره کرد و گفت: از قرن دوم هجری، قم بهعنوان یکی از کانونهای اصلی علمی جهان تشیع شناخته میشد. در این دوره، محدثان برجسته شیعه در این شهر به تدریس، پرورش راویان و تولید علم مشغول بودند.
وی افزود: قم در قرون سوم و چهارم هجری نیز مرجعیت علمی داشت و شخصیتهای برجستهای در این شهر میزیستند که با مراکز علمی کوفه و بغداد در ارتباط بودند و نقش پشتیبانی علمی از حوزههای شیعی را ایفا میکردند. این شهر همواره محل ثبت و ضبط حدیث شیعی بوده و علوم اسلامی، بهویژه علم حدیث و علوم وابسته، در قم به اوج و کمال رسیدهاند.
رئیس دانشگاه طلوع مهر با اشاره به همزمانی این جلسه با دهه کرامت و سالگرد تأسیس حوزه علمیه قم توسط مرحوم آیتالله حائری یزدی، گفت: امروز قم به عنوان حرم اهل بیت(ع) شناخته میشود، همانگونه که امام صادق(ع) فرمودهاند: «خداوند حرمی دارد که مکه است، پیامبر(ص) حرمی دارد که مدینه است و حرم حضرت امیرالمؤمنین(ع) که کوفه است و ما اهل بیت(ع) نیز حرمی داریم که قم است.
بنایی با تأکید بر ظرفیتهای علمی قم اظهار داشت: علم از قم به سراسر جهان منتشر میشود، چه در حوزه علوم دینی و چه علوم پایه؛ این شهر به واسطه حضور حضرت فاطمه معصومه(س) از برکات علمی و معنوی بسیاری برخوردار است که موجب فهم عمیقتر و سریعتر مفاهیم علمی میشود.
وی در پایان با اشاره به بیان ارزشمند حضرت آیتالله جوادی آملی در زمینه قدرت فهم در مطالعه و تدریس در قم، خاطرنشان کرد: مطالعه و تدریس در قم به لحاظ وجود مرقد مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به مراتب بازدهی بالاتری دارد و این ویژگی معنوی و علمی منحصر به ظرفیت معنوی این شهر است.
وی در پایان گفت: از همه عزیزان آقایان و بانوان مکرم که در مسیر شناخت و ترویج میراث علمی و اخلاقی و فرهنگی شهر مقدس قم تلاش میکنند، صمیمانه سپاسگزاری میکنم.
لازم به ذکر است، جلسات بنیاد قمپژوهی به عنوان یکی از رویدادهای منظم علمی و فرهنگی در قم، به بررسی ابعاد مختلف تاریخ، فرهنگ، زبان، و تمدن این شهر میپردازد و تاکنون با حضور پژوهشگران برجسته، به مرجع مهمی در حوزه قمشناسی تبدیل شده است.
نظر شما