سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۸
رئیس وفاق‌المدارس الشیعه پاکستان: به برکت آیت‌الله حائری، حوزۀ علمیه قم به مرکز بزرگ علمی تبدیل شد

حوزه، آیت‌الله سید حافظ ریاض حسین نجفی در پیامی به مناسبت صدمین سالگرد تأسیس حوزه علمیه قم، این حوزه را از برکات تأسیس آیت‌الله حائری دانست و تأکید کرد که با هدایت علمای بزرگ، این مرکز علمی تأثیرات عمیقی در جهان اسلام بر جای گذاشته است.

به گزارش گروه ترجمه خبرگزاری حوزه، آیت‌الله سید ریاض حسین نجفی رئیس وفاق‌المدارس الشیعه پاکستان و مدیر حوزۀ علمیه جامعة‌المنتظر لاهور درپیامی با گرامیداشت صدمین سالگرد تأسیس حوزه علمیه قم، این مرکز را از برکات آیت‌الله‌العظمی حائری و یکی از مهم‌ترین پایگاه‌های علمی و فکری جهان تشیع دانست.

متن پیام به شرح زیر است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین، والسلام علیٰ رسول الله و اله المعصومین

در سال ۱۳۴۰ هجری قمری، حضرت آیت‌الله مؤسس، شیخ عبدالکریم حائری (ره) از حوزۀ علمیۀ اراک به قصد زیارت حضرت فاطمه معصومه (سلام‌الله‌علیها) به قم مشرف شدند. علما و بزرگان قم با اصرار از ایشان درخواست کردند که در این شهر اقامت گزینند تا حوزه‌ای علمی در خور شأن اهل‌بیت (علیهم‌السلام) در قم بنیان‌ نهاده شود. ایشان تصمیم را به استخاره واگذار کردند. پس از استخاره با قرآن، این آیۀ شریفه حاصل شد: "وَأْتُونِی بِأَهْلِکُمْ أَجْمَعِینَ" (یوسف، ۹۳)

این آیه را نشانه‌ای الهی دانسته و با اطمینان، اقامت در قم را برگزیدند. بدین ترتیب، بنای حوزۀ علمیۀ قم نهاده شد؛ حوزه‌ای که در گذر زمان، به یکی از ارکان علمی و معنوی جهان تشیع بدل گشت. آیت‌الله حائری در سال ۱۳۵۵ ق دار فانی را وداع گفتند.

پس از ایشان، حضرت آیت‌الله العظمی سید حسین بروجردی (ره) با دعوت مراجع و علمای بزرگ، به قم مهاجرت کرده و نقش بی‌بدیلی در تقویت علمی، ساختاری و سیاسی حوزۀ علمیه ایفا نمودند.

خدمات علمی آیت‌الله بروجردی

تحول در روش اجتهاد و نظام استنباط، بررسی آرای فقهای پیشین و تحلیل تطبیقی نظرات، توجه به دیدگاه‌های فقهای اهل سنت در مسائل فقهی، احیای سنت‌های روایی و طبقه‌بندی راویان حدیث، تفکیک دقیق مسائل منصوص و غیرمنصوص، تألیف اثر بزرگ «جامع الاحادیث الشیعه» که سرمایه‌ای بی‌بدیل در میراث حدیثی شیعه به شمار می‌آید.
خدمات اجتماعی و بین‌المللی

در سطح داخلی

بازسازی ساختار حوزۀ علمیه قم، تأسیس مدارس متعدد دینی در قم و سایر شهرها،بنای مسجد اعظم قم، تأسیس کتابخانه‌ای بزرگ و معتبر، ده‌ها اقدام علمی و فرهنگی در راستای توسعه و تعالی حوزه
در سطح بین‌المللی

تأسیس مدرسۀ دینی در نجف اشرف، بنیان‌گذاری مرکز اسلامی هامبورگ در آلمان
خدمات ویژه به جامعۀ شیعی پاکستان

در راستای ترویج معارف اهل‌بیت (ع) در شبه‌قاره، حاجی محمد طفیل با مبلغی از وجوهات شرعی به حضور آیت‌الله بروجردی رسید. پس از مشورت با مرحوم سید امیر حسین نقوی در نجف از یاران حجت‌الاسلام سید صفدر حسین نجفی تصمیم بر آن شد که با همکاری حجت‌الاسلام اختر عباس نجفی، حوزۀ علمیه‌ای در پاکستان تأسیس گردد. حجت‌الاسلام اختر عباس برای اعزام و مدیریت این نهاد دینی، دو شرط مطرح کردند که پذیرفته شد و بدین ترتیب، حوزۀ علمیه جامعة‌المنتظر لاهور تأسیس گردید.

عصر امام خمینی (ره)

با پیروزی انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (قدس‌سره) حوزۀ علمیه قم را به یک مرجعیت علمی جهانی تبدیل کردند. تأسیس نهادهای علمی بین‌المللی مانند جامعة المصطفی العالمیه برای طلاب غیرایرانی و جامعة الزهراء برای بانوان طلبه، از ثمرات آن دوران است.

طلاب بسیاری از کشورهای مختلف از جمله پاکستان، اروپا و آمریکا، در این مراکز به تحصیل علوم دینی پرداختند و پس از بازگشت، در ترویج معارف اسلامی نقش‌آفرینی کردند. رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز به این دانش‌آموختگان عنایت و امید ویژه‌ای دارند.

پیوند عمیق حوزه قم با جامعة‌المنتظر لاهور

تأسیس جامعة‌المنتظر لاهور تحت اشراف آیت‌الله بروجردی صورت گرفت و در دوران نهضت اسلامی، همواره حامی انقلاب و رهبری حضرت امام خمینی (ره) بود. حجت‌الاسلام سید صفدر حسین نجفی با ترجمۀ آثار امام راحل همچون رسالۀ عملیه، کتاب حکومت اسلامی و جهاد اکبر به زبان اردو، زمینه‌ساز آشنایی مردم و جوانان پاکستان با اندیشه‌های انقلاب شدند.

پس از پیروزی انقلاب، بنا به دعوت امام خمینی (ره)، آیت‌الله طاهری خرم‌آبادی برای تدریس درس خارج فقه به لاهور اعزام شدند. در ادامه، به درخواست آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی، اینجانب در سال ۱۹۹۷ میلادی (۱۴۱۸ هجری قمری)، درس خارج اصول فقه را به زبان اردو در جامعة‌المنتظر آغاز کردم که همچنان ادامه دارد. این تعاملات، ثمرۀ ارتباط مبارک میان قم و لاهور است.

دستاوردهای درخشان

دانش‌آموختگان جامعة‌المنتظر لاهور پاکستان پس از انقلاب اسلامی، در نظام قضایی جمهوری اسلامی ایران نیز فعال بوده‌اند. از جمله، حجت‌الاسلام والمسلمین سید نیاز حسین نقوی به مدت ۲۹ سال در سمت ریاست دادگاه‌ها در چندین استان ایفای نقش کردند.

با توجه به خدمات علمی و قضایی ایشان، در دیدارهای مکرر با رهبر معظم انقلاب اسلامی، درخواست بازگشت ایشان به جامعة‌المنتظر را مطرح نمودم، که در سومین ملاقات در مشهد مقدس معظم‌له با آن موافقت فرمودند.

تمام این موفقیت‌ها، از برکات حوزۀ علمیه قم است. از درگاه حضرت حق، مسئلت داریم که این حوزه، از گزند دشمنان مصون بماند و تا ظهور پر برکت حضرت بقیة‌الله الأعظم (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، پابرجا و پررونق باشد.

والسلام علیکم و رحمة‌الله و برکاته
سید حافظ ریاض حسین نجفی
رئیس وفاق‌المدارس الشیعه پاکستان
و مدیر حوزۀ علمیه جامعة‌المنتظر لاهور

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha