تربیت چندبعدی؛ گام مهم حوزه‌های علمیه در اجرای ابلاغ مبین / ضرورت تسلط حوزویان بر علوم روز

حوزه/ مدیر مدرسه علمیه تخصصی الزهرا(س) با تأکید بر «بلاغ مبین» به عنوان مهم‌ترین وظیفه حوزه‌های علمیه گفت: تربیت چندبعدی از طریق تلفیق دروس حوزوی با علوم نوین با دقت در گستره دانش فقه و ... گام مهمی است که حوزه باید در راستای اجرای ابلاغ مبین انجام دهد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، خانم الناز جهانپور، مدیر مدرسه علمیه تخصصی الزهرا«س» تبریز(سطح سه) در گفت‌وگویی درباره وظیفه حوزه خواهران، اساتید و طلاب در راستای تبیین پیام رهبر معظم انقلاب به یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم و سرفصل‌های بیان شده، گفت: حوزه‌ خواهران، اساتید و طلاب در تبیین پیام رهبری وظایفی دارند که می‌توان به سه بخش آن را تقسیم کرد که نخستین بخش آن تبیین و ترویج گفتمان انقلابی است، در واقع طلاب و اساتید حوزه‌ خواهران باید با مطالعه‌ عمیق پیام رهبری، محتوای آن را در قالب درس‌ها، نشست‌ها و تولیدات علمی(کتب، مقالات، کلیپ‌های آموزشی) به جامعه، به‌ویژه زنان انتقال دهند.

وی بیان کرد: دومین بخش این وظایف تربیت نیروی «مهذب و کارآمد» است، اساتید باید با ترکیب اخلاق، علم و عمل، طلابی را پرورش دهند که هم متعهد به ارزش‌های دینی باشند و هم توانایی پاسخگویی به شبهات روز را داشته باشند. سومین نقش نیز نقش الگویی حوزه است، حوزه‌ خواهران باید با حضور فعال در عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و حتی بین‌المللی(مانند فعالیت‌های تبلیغی در مجامع زنان جهان) به‌عنوان «بلاغ مبین» عمل کند.

مدیر مدرسه علمیه تخصصی الزهرا(س) تبریز با اشاره به مهم‌ترین وظیفه حوزه که رهبری آن را «بلاغ مبین» بیان کردند و لازمه انجام آن را تربیت نیروی مهذب و کارآمد خواندند، اظهار کرد: برای اجرایی‌سازی «بلاغ مبین» و تربیت نیروی مهذب راهکارهایی وجود دارد و برای تحقق این مهم چند گام اساسی باید برداشته شود. اولین گام تحول در روش‌های آموزشی مانند تأکید بر روش‌های تعاملی(مانند کرسی‌های آزاد اندیشی و نقد و نظر، حلقه‌های پژوهشی و ...) به‌جای شیوه‌های سنتیِ صرفاً حافظه‌محور و دومین گام طراحی دوره‌های مهارت‌افزایی(فن بیان، نویسندگی، رسانه‌، فضای مجازی و هوش مصنوعی) برای طلاب است.

تسهیل ارتباط مستقیم طلاب با مسائل جامعه

خانم جهانپور افزود: تربیت چندبعدی از طریق تلفیق دروس حوزوی با علوم نوین با دقت در گستره دانش فقه و ... سومین گامی است که حوزه باید در راستای اجرای ابلاغ مبین انجام دهد. تسهیل ارتباط مستقیم طلاب با مسائل جامعه مانند حضور در محروم‌نشین‌ها، تعامل و پاسخگویی به شبهات جوانان و نظارت و ارزیابی مستمر: طراحی نظام ارزیابی عملکرد اساتید و طلاب بر اساس معیارهای «مهذب بودن» و «کارآمدی» دو گام بعدی این مسیر است که حوزه‌های علمیه باید به سرانجام برسانند.

مدیر مدرسه علمیه تخصصی الزهرا(س) تبریز با اشاره به ضرورت آشنایی حوزه با یافته‌های روز جهان و همکاری با دانشگاه‌ها که در پیام رهبری مورد تأکید قرار گرفته بود، گفت: حوزه‌ها در تعامل با یافته‌های روز و دانشگاه‌ها نیز وظایفی دارد که از آن جمله می‌توان به تشکیل هیأت‌های اندیشه‌ورز مشترک حوزوی ـ دانشگاهی برای طراحی نظامات اجتماع(مانند گفتمان الگوی سوم زن یا الگوی پیشرفت زن مسلمان) است.

آشنایی و تسلط به علوم روز برای حوزویان ضروری است

وی بیان کرد: آشنایی و تسلط به علوم روز برای حوزویان ضروری است، صرف آشنایی کافی نیست و حوزویان باید نسبت به علوم روز مانند هوش مصنوعی و ... تسلط کافی هم داشته باشند، از این رو پیشنهاد می‌شود دوره‌های مشترک حوزویان و دانشجویان در موضوعات میان‌رشته‌ای(مثلاً اخلاق زیستی یا هوش مصنوعی از منظر اسلام) برگزار شود، یادمان نرود تدریس در دانشگاه تنها همکاری حوزه و دانشگاه نباید باشد و همکاری‌های چندجانبه با ایجاد تحول در کتاب‌های درسی حوزه و دانشگاه میسر است، به‌طور مثال حوزه باید در تولید علم دینی(نه صرفاً ترجمه‌ علوم غربی) پیشرو باشد مثلاً در رشته‌هایی مانند فقهِ نظام‌ساز یا اقتصاد مقاومتی. همچنین از پلتفرم‌های دیجیتال برای انتشار اندیشه‌های حوزوی در مجامع آکادمیک جهانی استفاده شود.

مدیر مدرسه علمیه تخصصی الزهرا(س) تبریز با اشاره به پیام رهبر انقلاب که درباره حوزه خواهران فرمودند: «تشکیل حوزه‌های علمیه‌ بانوان، ابتکار مهم و اثرگذار بوده»، بیان کرد: حوزه خواهران باید در راستای کیفیت‌بخشی خود گام بردارد تا تبدیل به قطب علمیِ زنان در جهان اسلام شود و این مهم با انجام پژوهش‌های عمیق در مسائل زن و خانواده میسر است، همچنین زنان مجتهده و مبلغه را برای حضور در عرصه‌های بین‌المللی، از جمله دفاع از حقوق زن مسلمان در نهادهای جهانی تربیت کند.

ایجاد شبکه‌های علمیِ بانوان برای ارتباط با مراکز اسلامی در دیگر کشورها

وی افزود: حوزه‌ علمیه خواهران می‌تواند با گسترش فعالیت‌های علمی و عملی مانند ایجاد شبکه‌های علمیِ بانوان برای ارتباط با مراکز اسلامی در دیگر کشورها و یا تأسیس مراکز مشاوره‌ تخصصی در حوزه زن، خانواده، تربیت فرزند با رویکرد اسلامی عمل کند و تأثیرگذار باشد.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha