چهارشنبه ۲ مهر ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۲
در تربیت، تغییر رفتار مقدم بر تغییر نگرش است

حوزه/ مدیر مدرسه علمیه الزهرا (س) تهران به اولویت‌بخشی به رفتار در تربیت پرداخت و گفت: در امر تربیت، تغییر رفتار مقدم بر تغییر نگرش است. دانش‌آموزان به رفتار معلمان بیشتر از نگرش آن‌ها توجه می‌کنند. بنابراین، اولویت بر رفتار است تا به نگرش منجر شود. تمامی ارکان مدرسه باید نگاهشان بر «تربیت عالمه ربانی» متمرکز باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، معصومه سادات صادقی، در مراسم آغاز سال تحصیلی مدرسه دخترانه علوم ومعارف اسلامی سعادت (سما) که در مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام تهران تاسیس شده است، ضمن تبریک آغاز سال تحصیلی بر ضرورت همکاری در سنگر آموزش و پرورش برای تربیت دخترانی مهذب، عالمه و کارآمد تاکید کرد و گفت: سنگر آموزش و پرورش همان سنگر تزکیه و تعلیم است.

وی ادامه داد: شهید طهرانچی با دیدگاه عمیق دینی و برنامه ریزی دقیق مسیر تحول دانشگاه آزاد اسلامی را ترسیم و بیش از ۴۰ برنامه کلان ملی را طراحی و اجرا کرد که حوزه‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی دانشگاه را تحت تأثیر قرار داد. نگاه شهید طهرانچی فراتر از آموزش عالی و محدود به محیط دانشگاه نبود، یکی از دغدغه‌های ایشان تحول در نظام تعلیم و تربیت کشور و پیوند واقعی بین آموزش و پرورش و آموزش عالی بود.

مدیر مدرسه علمیه الزهرا (س) تهران افزود: ایجاد مدارس علوم و معارف اسلامی سعادت، توسعه پژوهش‌های مهدوی، حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی و تقویت نقش دانشگاه در گفتمان‌سازی فرهنگی از جمله اقدامات برجسته‌ای بود که شهید طهرانچی با جدیت دنبال می‌کرد. ایجاد مدارس علوم و معارف اسلامی سعادت (سما)با هدف تربیت نسلی بود که بتواند جامعه را به سمت صلاح و رستگاری ببرد. شهید طهرانچی در جستجوی «اصحاب صراط المستقیم» با تربیت عالم یا عالمه ربانی بود.

وی اظهار کرد: در همین راستا، طرح سه، ‌سه، ‌چهار با رویکرد علوم و معارف قرآنی مطرح شد. سه اول مربوط به متوسطه اول، سه دوم متوسطه دوم و چهار نیز دوره عالی علوم و معارف قرآنی (رشته علوم قرآن وحدیث ) را در بر می‌گیرد. در متوسطه اول، علاوه بر واحدهای آموزشی آموزش و پرورش هر سال ۱۰ ساعت فوق برنامه با رویکرد معارف قرآنی ارائه می‌شود. در متوسطه دوم علاوه بر دروس مصوب رشته علوم ومعارف اسلامی ۳۰ ساعت فوق برنامه ارائه می‌شود.

صادقی ادامه داد: یکی از ویژگی‌های طرح سه‌، سه‌، چهار، دوره عالی علوم و معارف اسلامی است. امسال اولین ورودی این دوره در مشهد، وارد پردیس رشته علوم قرآن وحدیث می‌شوند. فارغ التحصیلان رشته علوم ومعارف اسلامی، با معدل کل ۱۷ به بالا، بدون کنکور با مصاحبه علمی، روانشناختی وعقیدتی و دارا بودن شرایط عمومی فردی واجتماعی قابل قبول و تحصیل همزمان در دو رشته (رشته پایه علوم قرآن و حدیث و رشته دوم به انتخاب دانشجو) و پرداخت شهریه فقط برای رشته دوم وارد مقطع لیسانس این پردیس می‌شوند.

وی اضافه کرد: دوره عالی علوم و معارف اسلامی با رویکرد تربیت نیرو ارائه می‌شود. هدف این است که این نیروها پس از اخذ مدرک لیسانس، به سازمان سما و سعادت بازگردند و در آینده بتوانند در مقاطع ارشد و دکترا نیز ادامه تحصیل داده و جزو اساتید دانشگاه آزاد شوند.

مدیر مدرسه علمیه الزهرا (س) تهران گفت: هدف اصلی مدارس معارف سعادت، تربیت «عالم ربانی» است. شهید طهرانچی، به عنوان یک دانشمند هسته‌ای و قرآنی، الگویی برای این مفهوم معرفی شده‌ است که علاوه بر فعالیت‌های علمی، در توسعه گروه‌های قرآنی و عترت در دانشگاه‌ها نقش داشت و بر عمل به آموخته‌ها تأکید می‌کرد. انتظار می‌رود مدارس معارف سعادت نیز نگاه قرآنی را در دانش‌آموزان گسترش دهند، به طوری که روخوانی، روان‌خوانی، تجوید، تدبر و حفظ قرآن در برنامه‌های آموزشی و پرورشی جایگاه ویژه‌ای داشته باشد.

تفسیر «عالم ربانی» از دیدگاه ائمه اطهار (علیهم السلام)

وی بیان کرد: در نهج البلاغه، امیرالمؤمنین (علیه السلام) مردم را به سه دسته تقسیم می‌کند و می فرماید:«یا کُمَیلَ بنَ زِیادٍ، إنَّ هذِهِ القُلوبَ أوعِیَةٌ فَخَیرُها أوعاها. فَاحفَظ عَنّی ما أقولُ لَکَ، النّاسُ ثَلاثَةٌ: فَعالِمٌ رَبّانِیٌّ، ومُتَعَلِّمٌ عَلی سَبیلِ نَجاةٍ، وهَمَجٌ رَعاعٌ أتباعُ کُلِّ ناعِقٍ، یَمیلونَ مَعَ کُلِّ ریحٍ، لَم یَستَضیئوا بِنورِ العِلمِ، ولَم یَلجَؤوا إلی رُکنٍ وَثیق؛ ای کمیل! این دل ها ظرف هایی است و بهترینِ آنها، نگاه دارنده ترینِ آنهاست. پس آنچه می گویم، از من به خاطر بدار. مردم سه دسته اند:

  1. عالم ربّانی (خداگونه): کسی که محض خداپرست است و تمام اعمال، درس خواندن، زندگی و درس دادنش برای خداست.
  2. دانشجوی در راه رستگاری: کسی که برای قدم برداشتن در راه نجات، علم می‌آموزد.
  3. فرومایندگان (همج رعاع): کسانی که پیروی هر آوازی هستند و با هر بادی به سویی می‌روند. اینان از نور علم بهره‌ای نبرده و به پناهگاه استواری پناه نبرده‌اند.

مدیر مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام تهران گفت: امام صادق (علیه السلام) نیز مردم را به سه دسته تقسیم می‌کنند: عالمان، دانشجویان علم، و «غثاء» (که به گیاهان خشکیده و درهم‌ریخته روی سیلاب تشبیه شده‌اند و هر کجا آب ببرد، می‌روند).

وی به وظیفه مدرسه در تربیت «ربّانیون» اشاره کرد و یادآور شد: خداوند در آیه ۷۹ سوره آل عمران می فرماید:« مَا کَانَ لِبَشَرٍ أَنْ یُؤْتِیَهُ اللَّهُ الْکِتَابَ وَالْحُکْمَ وَالنُّبُوَّةَ ثُمَّ یَقُولَ لِلنَّاسِ کُونُوا عِبَادًا لِی مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلَٰکِنْ کُونُوا رَبَّانِیِّینَ بِمَا کُنْتُمْ تُعَلِّمُونَ الْکِتَابَ وَبِمَا کُنْتُمْ تَدْرُسُونَ؛ هیچ انسانی را سزاوار نیست که خدا او را کتاب و حکمت و نبوّت دهد، سپس به مردم بگوید: به جای خدا بندگان من باشید بلکه [تکلیف الهی و انسانی او اقتضا می کند به مردم بگوید:] به خاطر آنکه کتاب خدا را تعلیم می دادید، و به سبب آنکه آن را می خواندید، دانشمندانِ «الهی مسلک» [و کاملان در دین] باشید.»

استاد حوزه علمیه خواهران تصریح کرد: وظیفه مدرسه این است که هر درسی، اعم از ریاضی، ادبیات، عربی، علوم، زیست، فیزیک، زبان خارجه، و هر آنچه به دانش‌آموز یاد داده می‌شود، باید با رویکرد «دانشمند الهی‌مسلک» همراه باشد.

صادقی در ادامه به اولویت‌بخشی به رفتار در تربیت پرداخت و بیان کرد: در امر تربیت، تغییر رفتار مقدم بر تغییر نگرش است. دانش‌آموزان به رفتار معلمان بیشتر از نگرش آن‌ها توجه می‌کنند. بنابراین، اولویت بر رفتار است تا به نگرش منجر شود. تمامی ارکان مدرسه، از نگهبان تا مدیر و دبیر و خدمتکار، باید نگاهشان بر «تربیت عالمه ربانی» متمرکز باشد.

وی ادامه داد: برنامه‌ریزی‌ها در مدارس سعادت بر اساس نظام‌نامه خاص این مدارس است که در کنار سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، یک سند اجرایی محسوب می‌شود. در انتخاب دبیران، دقت هایی وجود دارد که به تعبیری سهل‌گیری برای رسیدن به هدف تربیت عالم ربانی است. همراهی و هماهنگی دبیران در کلاس درس، برای جلوگیری از تناقضات ذهنی دانش‌آموزان و حفظ ریل صحیح آموزش، از اهمیت بالایی برخوردار است.

مدیر مدرسه علمیه الزهرا (س) تهران گفت: یکی از ویژگی‌های اساسی مدارس معارف سعادت، «قرآنی بودن» مدرسه است. این امر با برنامه‌هایی نظیر حفظ جزء سی قرآن در دستور کار قرار گرفته است. دبیران موظفند در ابتدای هر کلاس، با انتخاب خود، یکی از آیات حفظی هفته را مرور کرده و با تدبر، معانی لغت و روایات اهل بیت علیهم السلام، که مرتبط با آن آیه، دانش‌آموزان را با قرآن مأنوس کنند. این تعاملات قرآنی در پرونده دانش‌آموزان ثبت خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه رویکرد دیگر مدارس معارف، توجه خاص به «ادبیات فارسی» است خواستار ارائه طرح‌ها و ایده‌های خلاقانه برای افزایش ارتباط دانش‌آموزان با ادبیات فارسی شد تا هویت ایرانی اسلامی، با ترکیب بال قرآن و ادبیات فارسی، شکل گیرد.

صادقی با اشاره به آیه ۱۶۴ سوره آل عمران بیان کرد: خداوند در این آیه به پایداری در راه خدا (ربّیون) اشاره می کند و می فرماید:«وَکَأَیِّنْ مِنْ نَبِیٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّیُّونَ کَثِیرٌ فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا وَمَا اسْتَکَانُوا وَاللَّهُ یُحِبُّ الصَّابِرِینَ؛ چه بسیار پیامبرانی که مردان خدا (ربّیون) فراوانی به همراه آنان جنگیدند. آن‌ها در برابر آنچه در راه خدا به آنان رسید، سستی نورزیدند و ناتوان نشدند و تسلیم نگشتند؛ و خداوند صابران را دوست دارد)، بر اهمیت پایداری و استقامت در راه تربیت و تعلیم تأکید شد.»

وی با اشاره به اهمیت «عالم ربانی» از دیدگاه امام کاظم (علیه السلام) گفت: امام کاظم (ع) می فرماید:«علم جز از عالم ربّانی به دست نیاید و شناخت چنین عالمی به خِرَد است.» این حدیث بر این نکته تأکید دارد که ابتدا خودمان باید عالم ربانی شویم تا بتوانیم تربیت الهی را به نسل‌های آینده منتقل کنیم.

انتهای پیام

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha