یکشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۱
تحول در شیوه‌های تبلیغ دینی با رویکرد فرهنگیِ تمدن‌ساز در حوزه علمیه خراسان جریان دارد

حوزه/ مدیر سیاسی‌اجتماعی معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان، با تأکید بر راهبردهای تبلیغی مقام معظم رهبری، اظهار کرد: حوزه علمیه خراسان در مسیر تحقق فقه تمدنی و «بلاغ مبین»، طرح «سفیر» را با هدف تربیت مبلغان مدیر فرهنگی و راهبران اجتماعی اجرا می‌کند تا تبلیغ از حالت سنتی به رویکردی تمدنی، مسئله‌محور و مبتنی بر دیپلماسی فرهنگی رسانده شود.

حجت‌الاسلام ابراهیمی، مدیر سیاسی‌اجتماعی معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با بیان اینکه فرمایشات مقام معظم رهبری نسبت به حوزه‌های علمیه دارای محورهای راهبردی است، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین این محورها، موضوع تبلیغ و ضرورت اولویت‌دادن به آن است.

وی با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری تأکید دارند، تبلیغ باید در رأس فعالیت‌های حوزه قرار گیرد، گفت: ما باید به سمت فقه تمدنی و «بلاغ مبین» حرکت کنیم تا نسل تراز تمدن اسلامی تربیت شود. این مهم حاصل نمی‌شود مگر اینکه عرصه‌های موجود تبلیغی را به‌طور کامل بشناسیم و برای آن‌ها برنامه‌ریزی کنیم؛ در غیر این صورت، نمی‌توانیم همگام با نیازهای جدید حرکت کنیم.

حجت‌الاسلام ابراهیمی افزود: برای تحقق این راهبرد، ابتدا باید مبلغان فعال در طرح‌های مختلف را از هر نظر توانمند ساخت که به لطف الهی گام‌های خوبی در این زمینه برداشته شده و در حال اجراست؛ زیرا قویاً معتقد هستیم ظرفیت عظیمی از جمله دانش‌آموزان، خانواده‌های آنان، روستاها و عرصه‌های گوناگون اجتماعی در برابر ما قرار دارد.

وی در ادامه بیان کرد: در گام دوم، مجموعه‌ای از فرایندهای تخصصی تبلیغ را طراحی کرده‌ایم که در آینده نزدیک اجرا خواهد شد. در این مسیر، فراخوان‌هایی برای تبلیغ‌های تخصصی در موضوعات و عرصه‌های گوناگون از جمله سبک زندگی، دانش‌آموزی، دانشگاه، پارک‌ها، زندان، بهزیستی، ارتش، جهاد تبیین و دیگر ظرفیت‌های اجتماعی اعلام می‌شود تا مبلغان تربیت‌شده ضمن حضور فعال در میدان، بتوانند این عرصه‌ها را پوشش دهند.

مدیر سیاسی‌اجتماعی معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان تصریح کرد: هدف ما در این طرح‌ها، تربیت مبلغانی توانمند است که علاوه بر سخنرانی، نقش‌آفرینی فرهنگی و حضور مؤثر در جامعه داشته باشند. هر مبلغ باید بتواند علاوه بر دانش دینی، مهارت ارتباط، تحلیل اجتماعی و مدیریت فرهنگی را در میدان عمل تجربه کند تا تبلیغ از حالت سنتی به شیوه‌ای تمدنی و مسئله‌محور تبدیل شود.

وی افزود: یکی از طرح‌های موجود در کنار چندین طرح دیگر که در معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان توسط مدیریت اعزام دنبال می‌شود، طرح «سفیر» است که در آن مبلغ به مثابه مدیر فرهنگی و راهبر اجتماعی عمل می‌کند.

حجت الاسلام ابراهیمی با اشاره به طرح «سفیر» به‌عنوان یکی از طرح‌های محوری این معاونت گفت: فلسفه طرح سفیر بر این اصل بنا شده است که مبلغ تنها سخنگو یا پاسخ‌گوی مسائل شرعی نیست، بلکه سفیر فکری و اخلاقی حوزه در سطح جامعه است؛ مبلغ باید بتواند ساخت فرهنگی و اجتماعی را هدایت کند و نقش میانجی‌گر اجتماعی، مدیر فرهنگی و راهبر ارزشی را ایفا نماید.

وی ادامه داد: هدف از طرح سفیر، تحقق دیپلماسی فرهنگی و معنوی در سطح جامعه است. این طرح می‌خواهد از تبلیغ سنتی عبور کند و وارد مرحله هدایت، مدیریت اجتماعی و حل مسئله شود تا مبلغ بتواند در برابر پیچیدگی‌های فکری و فرهنگی جامعه، رویکردی راهبردی و مبتنی بر کنشگری اتخاذ کند.

مدیر سیاسی‌اجتماعی معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان تأکید کرد: رویکرد راهبردی و کنشگری، اساس طرح سفیر است و ما معتقدیم مبلغ باید مجهز به مهارت تحلیل شرایط جامعه، توان مدیریت فرهنگی و قدرت اثرگذاری اجتماعی شود تا در مسیر تحقق «بلاغ مبین»، جریان فرهنگی و فکری جامعه را به سوی ارزش‌های الهی سامان دهد.

اهداف کلان و عملیاتی طرح «سفیر» برای تحقق نفوذ اجتماعی حوزه

وی در تشریح اهداف کلان طرح سفیر گفت: نخستین هدف این طرح، تعمیق نفوذ اجتماعی و تقویت مرجعیت فکری حوزه است؛ دومین هدف، پاسخ‌گویی مؤثر به چالش‌ها و شبهات پیچیده عصر جدید؛ و سومین هدف، تربیت مدیران فرهنگی و راهبران اجتماعی است که توانایی مدیریت پروژه‌های فرهنگی و جریان‌سازی اجتماعی را داشته باشند.

حجت‌الاسلام ابراهیمی افزود: در بخش عملیاتی طرح سفیر، مبلغان آموزش‌دیده موظف‌اند چند محور کلیدی از جمله ارائه سخنرانی‌های تحلیلی و جریان‌ساز، مدیریت یا راه‌اندازی کانون‌های فرهنگی تربیتی با خروجی ملموس، برگزاری کرسی‌های گفت‌وگو برای ارتباط مستقیم با مردم و ارائه مشاوره راهبردی در مسائل اجتماعی و فرهنگی را دنبال کنند.

وی تصریح کرد: این رویکرد سبب می‌شود مبلغ در قالب طرح سفیر، نه تنها با مردم در ارتباط مستقیم باشد، بلکه به‌صورت فعال در حل مسائل اجتماعی نقش‌آفرینی کند و به‌عنوان یک مدیر فرهنگی شناخته شود. بر همین مبنا، ما بر تربیت نسلی از مبلغان تأکید داریم که بتوانند در فضای اجتماعی تصمیم‌ساز و جریان‌آفرین باشند.

مدیر سیاسی‌اجتماعی معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان با اشاره به دیگر طرح‌های تبلیغی حوزه علمیه خراسان بیان کرد: علاوه بر طرح سفیر، طرح‌هایی نظیر «امین»، «هجرت»، «نسیم رحمت» و طرح‌های مشابه نیز در معاونت فرهنگی‌تبلیغی دنبال می‌شود که هرکدام با هدف تقویت ارتباط حوزه با مردم و حضور فعال روحانیت در عرصه‌های مختلف فرهنگی شکل گرفته‌اند.

وی خاطرنشان کرد: مجموعه این طرح‌ها در راستای تحقق بیانات مقام معظم رهبری است که حوزه باید با تولید فقه تمدنی و رسیدن به بلاغ مبین، در متن زندگی مردم حضور داشته باشد. تبلیغ امروز باید جامع، نظام‌مند و تمدنی باشد تا بتواند پاسخگوی نیازهای نوپدید اجتماعی و فکری جامعه اسلامی باشد.

حجت‌الاسلام ابراهیمی در پایان با اشاره به برنامه‌های آینده معاونت فرهنگی‌تبلیغی حوزه علمیه خراسان گفت: مدیریت اعزام و سامان‌دهی مبلغان با رصد دقیق عرصه‌های مختلف تبلیغی، به‌زودی در دو بخش تخصصی و ترویجی، فراخوان‌های جدیدی را منتشر خواهد کرد تا با جذب نیروهای مؤمن، متخصص و کارآمد، حضور فعال و هدفمند مبلغان را در همه اقشار جامعه گسترش دهد. این اقدام گامی جدی برای تحقق عملی فرمایشات رهبر معظم انقلاب در زمینه فقه تمدنی و ایجاد نهضت تبلیغ تمدنی در کشور خواهد بود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha