چهارشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۴ - ۲۰:۲۷
ریشه گرفتاری‌ها در غفلت از حقیقت نماز و ترک حضور قلب است

حوزه/ حجت‌الاسلام والمسلمین منفرد با اشاره به حواس‌پرتی انسان در نماز گفت: همین گوشی‌های همراه که دجال زمانه‌اند ما را از حضور قلب دور می‌کنند. وقتی غفلت آمد، نماز «لیس بصلاة» می‌شود؛ نه ذکر است، نه ثنا، نه معراج. نماز معراج زمانی است که غفلت در آن نباشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، حجت‌الاسلام والمسلمین منفرد، استاد اخلاق حوزه علمیه، در جلسه درس اخلاق روز سه‌شنبه که در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شد، با اشاره به جایگاه واقعی نماز در زندگی مؤمنان، تأکید کرد: تمام مشکلات و گرفتاری‌هایی که در زندگی ما پیدا می‌شود—چه مشکلات اقتصادی، چه ناهنجاری‌ها، چه بیماری‌ها و دردها—همه از یک جا نشأت می‌گیرد و آن این است که ما نماز را درست نمی‌شناسیم و به آدابی که خدا باید در دل ما قرار دهد، توجه نمی‌کنیم.

وی افزود: آیت‌الله بهجت بارها می‌فرمود اگر می‌خواهید تمام دردها و مشکلاتتان حل شود و آرامش باطنی پیدا کنید، بروید با خدا رفیق شوید. نماز، محل رفاقت با خدای متعال است. «الله اکبر» که بر زبان جاری می‌کنید، میقات لقای الهی است. اما ما این میقات را با شوخی و سرسری گرفتن و مشغول شدن به امور بی‌ارزش از بین می‌بریم.

حجت الاسلام والمسلمین منفرد گفت: میقات لقای الهی یعنی جایی که انسان برای ملاقات با حضرت حق محرم می‌شود و هر آنچه غیر خداوند است، بر او حرام می‌شود. وقتی گفتی «الله اکبر»، بین تو و پروردگارت هیچ حجابی نمی‌ماند. اینجا دیگر باید غیر خدا از دل برداشته شود.

استاد حوزه علمیه بیان کرد: خوشا به حال آن بندگانی که دائم در حال نماز هستند، نه فقط نماز صبح و ظهر و عصر و مغرب و عشا. این‌ها در کوچه و خیابان و بازار، در هر حرکت، در حال اتصال به حق‌ هستند. برای آن‌ها هیچ واسطه‌ای میان بنده و خدا وجود ندارد.

وی ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) فرموده‌اند: فضیلت نماز اول وقت آن‌قدر بزرگ است که حتی مقام رسالت و نبوت و حبیبیت من برای امت، در مقابل فضیلت نماز اول وقت، امتیازی بیشتر ندارد. یعنی همان برتری‌ که رسول خدا بر همه امت دارد، نماز اول وقت بر تمام اعمال انسان دارد.

حجت الاسلام والمسلمین منفرد با اشاره به فرموده امیرالمؤمنین علی(ع) "بدان که تمام اعمال تو تابع نماز توست. ادامه داد: تجارت، عبادت، اخلاق و رفتار روزمره‌، همه تابع نماز است. پس اگر نماز را در اول وقت و با اصلاح آداب انجام شود و از امام زمان(عج) مدد گرفته شود، مراحل بعدی رشد معنوی را عطا می‌کنند.

استاد اخلاق حوزه گفت: اگر کسی بخواهد نماز خود را از آفات و ناخالصی‌ها پاک کند، باید شرط‌های آن را حفظ کند. نخستین شرط حضور قلب است. بسیاری از ما در حضور قلب بسیار ضعیف هستیم. پس از حضور قلب، خشوع و سپس درک عظمت حضرت حق می‌آید.

وی با اشاره به عظمت عالم خلقت گفت: امیرالمؤمنین علی(ع) می‌فرماید: "سبحانک ما أعظم ما نری من خلقک." این عالم با همه عظمتش در برابر ساحت قدس الهی ناچیز است. پس از اینکه از این عالم جدا شدیم، قیامت صغری آغاز می‌شود، سپس برزخ و ملکوت و مراتب بالاتر.

حجت الاسلام والمسلمین منفرد با اشاره به آیات و روایات درباره ظاهر و باطن انسان گفت: امام رضا(ع) می‌فرماید مواظب باشید باطن شما درنده‌ نباشد. بعضی باطن‌ها مارهایی دارند که هفتاد ذراع طول دارد و از آتش ساخته شده‌اند. بعضی مارهایی دارند با هزار سر که از هر سرش هزار سر دیگر بیرون می‌آید.

استاد حوزه علمیه ادامه داد: نماز اول وقت آن‌قدر عزیز است که پیامبر(ص) فرمود: وقتی بنده در نماز می‌ایستد و می‌گوید «الله اکبر»، حجاب میان او و پروردگارش برداشته می‌شود. در همین حالت است که خداوند به وجود بنده‌اش فخر می‌کند و به ملائکه می‌فرماید: نگاه کنید به بنده من.

وی گفت: وقتی حضرت زهرا(س) در محراب عبادت می‌ایستاد، نور او آسمان فرشتگان را مانند نور ستارگان برای اهل زمین روشن می‌کرد. خداوند به ملائکه می‌گفت نگاه کنید و نماز را از او بیاموزید.

حجت الاسلام والمسلمین منفرد تأکید کرد: نماز اول وقت را نباید چه در خانه، چه در بازار، چه در صحرا، چه در کتابخانه یا محل کار، ترک کنیم.

وی با اشاره به حواس‌پرتی انسان در نماز گفت: همین گوشی‌های همراه که دجال زمانه‌اند ما را از حضور قلب دور می‌کنند. وقتی غفلت آمد، نماز «لیس بصلاة» می‌شود؛ نه ذکر است، نه ثنا، نه معراج. نماز معراج زمانی است که غفلت در آن نباشد.

این استاد حوزه افزود: خداوند می‌فرماید میان من و تو هیچ حجابی نیست. پس چرا ما خودمان را اصلاح نمی‌کنیم؟ تمام بلاهایی که نازل می‌شود ازقبیل خشکسالی، بی‌آبی، حاکمان نالایق، لهو و لعب، رفاه‌طلبی بی‌دردان و... به خاطر غفلت مردم از خداوند است. اگر مردم اهل گناه شوند، بلا نازل می‌شود.

حجت الاسلام والمسلمین منفرد با اشاره به اوضاع امت اسلامی گفت: گرگ‌های خونخوار عالم هر بلایی که خواستند بر سر مردم فلسطین، سوریه، لبنان، تونس، سودان و دیگر کشورهای اسلامی آوردند، اما به برکت ائمه اطهار و علما و امام راحل و مقام معظم رهبری، در جنگ ۸ ساله و ۱۲ روزه، یک سانتیمتر از خاک این کشور داده نشد.

وی گفت: بدترین انسان‌ها کسانی‌ هستند که منسیّ هستند؛ یعنی انسانیت خودشان را فراموش کرده‌اند. قرآن می‌فرماید: «فأنساهم أنفسهم»؛ خدا آنها را به خودفراموشی می‌کشاند. چنین کسی دیگر انسان نیست؛ گرگ درنده است.

استاد اخلاق حوزه سپس به تفسیر «بسم‌الله» پرداخت و گفت: وقتی بسم‌الله می‌گویی، می‌خواهی خودت را به یکی از اسماء حسنای الهی متصف کنی یعنی رحمت رحمانیه و رحیمیه وجودت را فرا بگیرد. «الحمدلله رب‌العالمین» یعنی تمام زیبایی‌های عالم از ذات ربوبی سرچشمه می‌گیرد. ۱۸ هزار عالم داریم و این‌ها مراتب دارند.

حجت الاسلام والمسلمین منفرد ادامه داد: هرچند نماز بی‌حضور قلب کامل نیست، اما همین که انسان در یک لحظه از نماز توجهی پیدا کند—مثلاً در تشهد بگوید «اشهد أن لا اله الا الله وحده لا شریک له واشهد أن محمدا رسول الله»، خدا آن لحظه را قبول می‌کند و به‌تدریج او را بالا می‌برد.

وی بیان کرد: انسان اگر خود را رها کند و «نفی من» کند، «اثبات حق» در او ظهور می‌کند.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha